Güncelleme Tarihi:
Avrupalı OHAL’e 100 gezi yaptı
Doğu ve Güneydoğu, 1999'da Türkiye'ye gelen 300 yabancı heyetin ilgi odağı oldu. Dün yapılan MGK'ya sunulan istihbarat raporunda, heyetlerin HADEP, Mazlum-Der, İHD, FP ve Süryani kuruluşlarla görüştüğü kaydedildi.
MİLLİ Güvenlik Kurulu'na (MGK) dün sunulan istihbarat raporu, Avrupa'daki çeşitli kuruluşların 1999'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yaklaşık 100 ‘gayrı resmi’ gezi düzenlediğini ortaya koydu.
İstihbarat birimleri 1999'da bu heyetlerin Diyarbakır'a 26, Mardin'e 23, Van'a 22, Urfa'ya 16, Kars'a 5, Elazığ'a 4 gezi ve bu illerde 300'den fazla görüşme yaptığını da saptadı.
Ayrıntılı raporda, gelen heyetlerin en çok görüştükleri dernekler arasında, HADEP, MAZLUM-DER, İnsan Hakları Derneği, Fazilet Partisi ve Süryani kuruluşların bulunduğu da belirtildi.
İstihbarat birimleri, yabancı kuruluşların bu gezilerde çeşitli illerin etnik, dini, kültürel, siyasi, sosyal ve askeri yapısı üzerinde durduklarını da saptadı.
Rapora göre, 1999 yılında Türkiye genelinde, 300'den fazla heyetin geldiği ve bu heyetlerin İstanbul ve Bursa'ya 14, Adana'ya 10, Kocaeli'ne 11 ve Antalya'ya 6 kez uğradığı da vurgulandı.
PKK'NIN YENİ TAKTİKLERİ MGK'da, PKK'nın siyasallaşma çabalarını yoğunlaştırdığı da vurgulanarak bu konuda hazırlanan istihbarat raporu da masaya getirildi. PKK'nın son dönemdeki ‘Avrupa ilgisi’ni koza çevirmek için büyük şehirlerde ve Doğu-Güneydoğu'da toplumsal olaylar yaratmayı planladığı ifade edildi. Güvenlik güçleriyle halkı karşı karşıya getirecek her fırsatı değerlendirmeyi hedeflediği belirten PKK'nın, bu konuda yeni taktikleri şöyle:
PKK Örgüt üyesi çocuğu-akrabası, güvenlik güçlerince ölen ailelerin ‘şehit aileleri’ adı altında örgütlenmesini ve büyük şehirlerle Doğu ve Güneydoğu'da gösteri yapmalarını amaçlıyor.
PKK örgüt sempatizanlarının işyerlerinin isimlerini Kürtçe isimlerle değiştirecek ve bu konuda devlet ile halkı karşı karşıya getirmeye çalışacak.
Terör örgütü önümüzdeki Nevruz ile birlikte toplumsal olaylara neden olacak her türlü çabayı gösterecek. Güvenlik güçleri tahrik edilerek olayların büyümesi sağlanacak.
PKK 14-15 Şubat 2000 tarihlerinde yapılan kepenk kapatma eyleminin, başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenlerini araştıracak, bu eylemlerde PKK'ya destek vermeyenlerden yüksek miktarda para cezası alınacak,
HADEP'li belediyelerin gerçekleştiremediği faaliyetler ‘‘Devletin, HADEP'li belediyelere kasten maddi yardımda bulunmadığı’’ gerekçesine bağlanacak, bu konuda gösteri ve yürüyüşler düzenlenecek.
Geçici köy korucularının her yol denenerek silah bırakması sağlanacak,
Yurtdışından bölgeye gelen yabancı heyetlere toplumsal boyutta ilgi gösterilecek, bu gösterilerde olaylar çıkması sağlanacak.
KURBAN BAYRAMINDA İRTİCA MGK'da, irticayla ilgili son gelişmeler de masaya yatırıldı. İstihbarat birimlerine ulaşan bilgilere göre, irticai unsurlar, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurban ve kurban derisi toplama çalışmalarına başladı. Vakıf, dernek bünyesindeki irticai okul, yurt ve pansiyon gibi kuruluşların et ihtiyacını karşılamak amacıyla kurban toplayacağı, Süleymancıların Asya ülkelerindeki faaliyetlerinin finansmanı için kurban kesimi karşılığı para kabul edeceği de istihbarat birimlerince saptandı.
İstihbarat raporunda, irticai unsurların son dönemde varlıklarını korumakla birlikte, etkinlik açısından bir durgunluk içine girdikleri belirtildi. Ayrıca, Müslüman Gençlik, Milli Gençlik, Selam, Ribat ve diğer radikal gruplar, Hizbullah'ın İslamcı faaliyet imajına getirdiği olumsuzluk nedeniyle, daha fazla itibar kaybetmemek için eylemsel etkinliklerine ara verme eğilimine girdikleri saptandı.
OLAĞANÜSTÜ HAL'İN GELECEĞİ Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında Çankaya Köşkü'nde saat 15.00'da başlayan toplantıda, Diyarbakır, Tunceli, Şırnak, Hakkári ile Van illerinde devam eden ve 31 Mart'ta dolacak Olağanüstü Hal'in uzatılıp uzatılmayacağı görüşüldü. MGK, ayrıca bölgede görev yapan korucuların da kaderini de tartıştı. MGK, sayıları 70 bin olarak ifade edilen korucuların kademeli olarak devlet sistemi içinde bir işe girmelerinin sağlanmaları, emekli edilmeleri veya yeni hayatlarında ticari bir işe atılmaları için kredi sağlanması gibi çeşitli alternatifleri değerlendirdi. Helsinki Zirvesi'nin ardından Türkiye'nin AB adaylığı ve HADEP'li üç Belediye Başkanı'nın tutuklanması ile ortaya çıkan birlik ile ilişkiler de MGK'da tartışıldı. Kurul, Türkiye'nin herkesin yasalar önünde eşit olması çerçevesinde ülkenin içişlerine karışılmasından dolayı duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Kıbrıs, Türk-Yunan, Kosova, savunma sanayi silah projeleri ile deprem sonrası konut yapımında son durumun değerlendirildiği toplantıda ayrıca ekonomik göstergeler de mercek altına yatırıldı.