MGK'da 26 Haziran'da toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

MGKda 26 Haziranda toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 14:32

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), önümüzdeki hafta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, üst düzey TSK mensuplarına yönelik olarak son dönemde basında yer alan bazı iddiaları gündeme getireceği ve bu iddialar karşısında hükümetin sessiz kalmasını eleştirecekleri bildirildi.

Haberin Devamı

MGK, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da Çankaya Köşkü’nde toplanacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılacak toplantının resmi gündeminde, PKK terörü ile mücadele, AB ile ilişkiler, Kıbrıs’taki son gelişmeler, Türkiye'nin İsrail - Suriye arasındaki arabuluculuk faaliyetleri, Irak'taki son gelişmeler ve diğer bölgesel konuları bulunuyor.

Ancak resmi gündemde bulunmasa da MGK’nın ana gündem maddesinin, Türkiye'de özellikle hükümet ile yargı arasında yükselen gerilim ve bunun farklı boyutlara taşınmasının olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun için daha önceden tansiyonu düşürmek amacıyla biri yazılı diğeri sözlü olmak üzere iki açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül'ün, MGK'da yeni telkinlerde bulunması da bekleniyor.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanlığı'nın da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde bazı komutanlar hakkında peş peşe ortaya atılan iddiaları "maksatlı" bulduğu ve hükümetin bu iddialar karşısında "sessiz" kalmasından rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. Kurulun asker kanadının bu rahatsızlığı MGK'da dile getireceği bildiriliyor. Askerlerin özellikle GATA’dan sızdırılan sağlık raporlarını ve bu yıl Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan Genelkurmay Başkanlığı koltuğunu devralmasına kesin gözüyle bakılan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkında yürütülen haberlerin "maksatlı ve TSK’yı yıpratmaya yönelik" olduğunu kurulda da dile getirmeleri bekleniyor.

AKPM’NİN DE GÜNDEMİ TÜRKİYE

MGK'nın toplandığı saatlerde, Strazburg'da da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye gündemiyle toplanacak. Toplantıda AKP hakkında açılan kapatma davası değerlendirilecek. Avrupa Konseyi, Türkiye'yi 2004 yılında "demokrasisi zayıf ülke" sınıfından çıkartmış ve ardından AB'ye tam üyelik müzakere süreci başlamıştı. Ancak AKP hakkındaki kapatma davası nedeniyle Türkiye'nin yeniden "denetim" listesine alınması gündemde bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!