MGK yönetmeliÄŸi yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

MGK yönetmeliği yayımlandı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 08, 2004 11:17

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği Yönetmeliği'nin gizliliğini kaldıran yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yeni yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Haberin Devamı

Yönetmeliğin amacı, ''2945 sayılı Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanunun uygulanmasına ilişkin esas ve usuller ile Kanunun öngördüğü hususları düzenlemek'' olarak belirtildi.
  Â
MGK Genel Sekreterliği, Başbakan'a bağlı bir kuruluş olarak tanımlandı.
  Â
MGK Genel Sekreterliği; Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sekreterlik Bürosu ile Hukuk Müşavirliği, Ana hizmet birimleri başkanlıkları, Araştırma ve Değerlendirme Başkanlığı, Sekreterya Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Seferberlik ve Savaş Hazırlıkları Planlama Dairesi Başkanlığı, Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği birimlerinden oluşacak.
  Â
MGK Genel Sekreteri, Genel Sekreterliğin en üst amiri olarak Genel Sekreterliğin görevlerinin mevzuata uygun olarak yürütülmesinden Başbakan'a karşı sorumlu olacak.
  Â
Genel Sekreter, emri altındakilerin faaliyet ve işlemlerinden sorumlu ve Genel Sekreterlik teşkilatının faaliyetlerini, işlem ve eylemleri ile hesaplarını denetlemekle görevli olacak.
  Â
Genel Sekretere bağlı en fazla üç Genel Sekreter Yardımcısı görevlendirilecek. Yardımcıların görev, yetki ve sorumlulukları ile nitelikleri yönerge ile tespit edilecek.
  Â
Genel Sekreterlikte önem ve öncelik taşıyan konularda Genel Sekretere yardımcı olmak üzere yeteri kadar Genel Sekreter başmüşaviri ve müşaviri görevlendirilebilecek.
  Â
Araştırma ve Değerlendirme Başkanlığı, Genel Sekreterliğin verdiği görev doğrultusunda araştırma ve değerlendirme yaparak doküman hazırlayacak, basın ve yayınları takip edecek.
  Â
Seferberlik ve Savaş Hazırlıkları Planlama Dairesi Başkanlığı, seferberlik ve savaş hali konusunda Milli Güvenlik Kurulu'nca ve kanunlarla Genel Sekreterliğe verilen görevleri yapacak.
  Â
Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüşavirliÄŸi, Genel SekreterliÄŸin medya organları ve halkla iliÅŸkilerini düzenleyecek ve medya yayınlarını takip ederek deÄŸerlendirecek.Â
   Â
GEÇİCİ HİZMET BİRİMLERİ KURULABİLECEK
   Â
Geçici nitelikte ve mevcut ana hizmet birimleri tarafından yerine getirilmesi mümkün olmayan hizmetleri yürütmek üzere, ana hizmet birimleri dışında, görevleri ve hizmet süreleri belirtilmek kaydıyla, Genel Sekreterin teklifi ve Başbakanın onayı ile geçici hizmet birimleri kurulabilecek. Bunların hizmet ve çalışma sürelerinin uzatılması aynı usule bağlı olacak.
  Â
MGK'nın veya Genel Sekreterliğin görevleri ile ilgili konularda çalışmak üzere, görevleri ve hizmet süreleri belirtilmek kaydıyla, Genel Sekreterin teklifi ve Başbakanın onayıyla geçici ihtisas ve araştırma komisyonları ile özel eğitim, planlama ve uygulama birimleri kurulabilecek.
  Â
Komisyonlara katılacaklar ile birimlerde görev alacaklar Genel Sekreterin teklifi ve Başbakanın onayı ile belirlenecek. Çalışma süresi dolduğu halde görevi bitmeyen komisyonların ve birimlerin hizmet ve çalışma süreleri aynı usulle uzatılacak.
   Â
GENEL SEKRETERLİĞİN GÖREVLERİ
   Â
Yönetmelik, MGK Genel Sekreterliği'nin görev ve yetkilerini şöyle belirledi:
    '' Başbakan'ın ve Genelkurmay Başkanı'nın Milli Güvenlik Kurulu'nun gündemine ilişkin önerilerini, Kurul üyesi bakanlar ile diğer bakanların gündeme girmesini istedikleri konuları Başbakan'ın görüşünü alarak Cumhurbaşkanı'na sunmak, 
  Â CumhurbaÅŸkanı'nca düzenlenen gündemi Kurul üyelerine dağıtmak, 
  Â Kurul toplantıları için toplantı yerinin hazırlanmasını saÄŸlamak, toplantı tutanaklarını Kurul BaÅŸkanı'nın belirleyeceÄŸi usule göre tutmak, toplantı sonucunda alınacak karar ve basın bildirisi taslağını hazırlayarak Kurula sunmak ve Kurul tarafından onaylanmasının ardından Kurul kararlarını beÅŸ nüsha halinde imzalatarak bir nüshasını CumhurbaÅŸkanı'na, iki nüshasını Bakanlar Kurulu'nda görüşülmek ve Devlet arÅŸivinde muhafaza edilmek üzere BaÅŸbakanlığa, bir nüshasını da Genelkurmay BaÅŸkanlığı'na göndermek, bir nüshası ile görüşme tutanaklarını ise Genel Sekreterlik arÅŸivinde muhafaza etmek, basın bildirisini basın ve yayın organlarına dağıtmak, 
  Â Kurul'un her türlü yazı iÅŸlerini yürütmek, 
  Â MGK tarafından verilen görevleri yerine getirmek, bu çerçevede sözkonusu görevlerle baÄŸlantılı olarak araÅŸtırma ve deÄŸerlendirme yapmak, bu araÅŸtırma ve deÄŸerlendirme sonuçlarını Kurul üyelerine ulaÅŸtırmak ve bu konuları kapsayan bir dokümantasyon merkezi oluÅŸturmak, 
  Â DiÄŸer kanunlarla Genel SekreterliÄŸe verilen görevleri yerine getirmek, 
  Â BaÅŸbakan tarafından verilen diÄŸer görevleri yapmak.''
   Â
PERSONEL ATAMASI
   Â
Genel sekreterlik personelinin ataması, birinci derece kadrolara Genel Sekreterin teklifi üzerine müşterek kararla, iki ile dördüncü derece kadrolara Genel Sekreter'in teklifi üzerine Başbakan'ın onayı ile, beş ila onbeşinci derece kadrolara Genel Sekreterin onayı ile atama yapılacak.
  Â
Genel Sekreterlik kadrolarında görevli personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmasına ihtiyaç duyulması halinde atamaya ilişkin talep, Genel Sekreterlik tarafından Başbakanın onayına sunulacak.

Haberin Devamı

Ataması uygun görülen personelin atanacağı kurum ve kuruluşlar Başbakanlık tarafından tespit edilecek ve tespit edilen kurum ve kuruluşlar atama işlemlerini genel hükümlere göre yapacak.
  Â
MGK Genel Sekreterliği kadrolarının tahsis edildiği görevlerin hepsinde bu kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle Başbakanın onayı ile sözleşmeli personel çalıştırılabilecek.
  Â
Genel Sekreterlik personeli özel hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi tutulacak.
  Â
Genel Sekreterlik personeli alınış farkı gözetilmeksizin ne şekilde temin edilmiş olursa olsun 2945 sayılı Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanunu ile bu Yönetmelik hükümleri uyarınca aynı hak ve yetkiler ile görevlerinin gerektirdiği sorumluluğa sahip olacak.
  Â
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadrolarından Genel Sekreterlik'te görevlendirilenler Genel Sekreterlik mevzuatı ile birlikte TSK mevzuatına da tabi olacak.
   Â
KADROLAR
   Â
Kadrolar, Genel Sekreter'in teklifi ve Başbakanın onayı ile ihdas edilecek veya kaldırılacak. Bu kadrolar için öngörülecek ek göstergeler de aynı usulle tespit edilecek.
  Â
Genel Sekreterlik birimleri kanunlarla ve bu Yönetmelikle verilen görevlerini, birbirleriyle yakın işbirliği ve koordinasyon içinde yürütecek.
  Â
Bu Yönetmelikte birimlere verilen görevlerin ifası sırasında ve ihtiyaç halinde birimlerin her seviyedeki personeli, kadro ve unvanları şahıslarına bağlı kalarak Genel Sekreter tarafından aynı veya başka birimlerin hizmetlerinde vekaleten veya ilgili hizmeti yürütmek üzere geçici olarak görevlendirilebilecek.
  Â
Genel Sekreterliğin yıllık bütçesinin hazırlanması, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı nezdinde yapılacak işlemler, Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarında bütçe görüşmelerine katılma genel usul ve hükümlere göre yapılacak.
  Â
Bütçenin sarfında kamu maliyesinin öngördüğü işlemler zamanında ve usulüne uygun olarak yürütülecek. Genel Sekreter gizli hizmet ödeneğinin sarfından Başbakan'a karşı sorumlu olacak.
  Â
Gizli hizmet ödeneğinin sarfı konusunda tutulacak kayıt, nakit paranın korunması ve harcanması usulleri 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu'nun 77'nci maddesine uygun olarak Genel Sekreterce belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülecek.
  Â
Yönetmelik, 1984 tarihinde yürürlüğe konulan MGK Genel Sekreterliği Yönetmeliği yürürlükten kaldırdı.
   Â
GEÇİCİ HÜKÜMLER
   Â
Geçici maddeye göre, bu yönetmelikte öngörülen yönergeler üç ay içinde hazırlanarak yürürlüğe konulacak.
  Â
Yönerge ile belirlenecek Genel Sekreterlik kuruluş şeması ile birimlerin ayrıntılı kuruluş şemaları esas alınarak gerekli personel kadroları tespit edilecek. Mevcut kadrolardan yeni görevlere uygun olanlar korunacak.
  Â
İhtiyaç duyulan yeni kadrolar, mevcut kadrolardan ihtiyaç fazlasının değiştirilmesi suretiyle sağlanacak ve ihtiyaç fazlası diğer kadrolar iptal edilecek.
  Â
Genel Sekreterlikte halen görev yapan her derecedeki personel, Genel Sekreter tarafından yönerge çıkarıldıktan sonra uygun ve emsali görevlere ait kadrolarda görevlendirilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!