Mezarlık katliamı

Güncelleme Tarihi:

Mezarlık katliamı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü işçileri neredeyse her gün tarihi mezarlıkta mezar yeri kazıyor. Fakat yeni mezarlar kazılırken, tarihi mezar taşlarına zarar verildi. Üzerinde Osmanlıca yazılar bulunan kırık tarihi mezar taşları, yeni mezarların etrafını çevirmekte kullanıldı. Mezar yeri kazmakla görevli bir işçi, mezarlığa verilen tahribat sorulunca, “Mezar taşı dik duran yerleri kazmıyoruz. Diğer yerleri kazıyoruz” cevabını verdi. Ardından “Yıllar sonra bu insanları haber yapıp da kemiklerini sızlatmayın” diye ekledi.

Mısır Tarlası mezarlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü’nün restore ve onarım çalışmalarıyla kısa ya da uzun vadede korumayı planladığı tarihi eserler kapsamına alınmıştı. İnternet sitesinde, “Eyüp, Tarihi Mısır Tarlası ve Necati Bey Mezarlıkları Mezar Taşları Envanter ve Düzenleme Projesi, Anıt eser niteliğindeki mezar taşları ile Mısır Tarlası ve çevresindeki mezarlıkların envanterinin yapılması ve çevresinin tarihi önemine layık bir hale getirilmesi sağlanacak” denilmişti.

Mezarlıkta kabri bulunanlardan bazıları

Buhurizade Mustafa Itri Efendi: Osmanlı musikisinin en büyük isimlerinden Itri’ye atfedilen mezar, Buhuri Şeyh Yakub Efendi’ye (ö. 1510) aittir.
Kami Ahmed Çelebi: 16’ncı yüzyılda yaşamış şair, alim ve kadı.
Hüdai Mustafa Efendi: 16’ncı yüzyıl şair ve musikişinas.
Seyyid Haşim Efendi: 17’nci yüzyıl, Melami piri.
Enfi Hasan Ağa: Besteci.
Süleyman Ağa: Sermimar.
Bakkal Arif Efendi: Hattat.
Köpekçi Hasan Baba: 19’uncu yüzyılda yaşamış velilerden.
Abdurrahman Sami Niyazi: Uşşaki şeyhi ve şair.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!