Mezarlığa kadar yalnız bırakmadılar

Güncelleme Tarihi:

Mezarlığa kadar yalnız bırakmadılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 21:57

Türk edebiyatının ve sol hareketin büyük ismi Vedat Türkali dün son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camisi’nde gerçekleştirilen törenin ardından sevenleri Türkali’nin cenazesine Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar eşlik etti.

Haberin Devamı

Yalova'da 27 Ağustos’ta hayatını kaybaden yazar, şair ve sinemacı Vedat Türkali, dün 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Teşvikiye’den son yolculuğuna uğurlandı.

Türkali binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda, merhum eşi Merih Pirhasan’ın mezarının yanına defnedildi.
Vedat Türkali için Teşvikiye Camisi’nde düzenlenen törende taziyeleri kızı oyuncu Deniz Türkali, oğlu yönetmen Barış Pirhasan, torunları şarkıcı Zeynep Casalini ve kızı Angela Ceren Sarp, yönetmen Yusuf Pirhasan ve şarkıcı Emine Pirhasan kabul etti.

Cenaze törenine HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, CHP milletvekilleri Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, HDP milletvekilleri Celal Doğan ve Sırrı Süreyya Önder, siyasetçiler Ufuk Uras, Akın Birdal, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski CHP milletvekili Süleyman Çelebi, merhum siyasetçi ve yazar Mihri Belli’nin eşi Sevim Belli, Suavi, Onur Akın, Eşber Yağmurdereli, İhsan Eliaçık, Murat Belge, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı Ahmet Sever, Hürriyet Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Atilla Dorsay, senarist Safa Önal, oyuncular Hale Soygazi, Hülya Koçyiğit, Ahmet Mümtaz Taylan, Ercan Kesal, Genco Erkal, Müfit Can Saçıntı, Füsun Demirel, Göksel Arsoy, Menderes Samancılar ve ressam Bedri Baykam’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim de yer aldı.

Haberin Devamı

ADALETLİ BİR BARIŞ OLACAK

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Edebiyatın, mücadelenin, onurlu yaşamın çok görkemli bir sembolünü yitirdik ve son derece anlamlı bir günde uğurluyoruz. Kendisi bu ülkede barışı ve ülkenin huzurunu görebilmek için büyük bir mücadele sürdürdü. Çok büyük emekleri var.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde kendisini sonsuzluğa uğurluyoruz ama herhalde bizlere bıraktığı miras, yani ‘Bu ülkede adaletli bir barış olacak’ sözü, bizim için bir talimat olarak kalacak. İnşallah ülkemizde barışı Vedat Türkali ve onun gibi düşünenler, onun gibi mücadele edenler hatırına mutlaka gerçekleştireceğiz. Onurluyla, hakkıyla yaşanmış bir yaşam, tam bir devrimci yaşam. Hepimize böyle bir yaşam ve böyle bir ölüm olur temennisinde bulunuyorum. Bu tür şahsiyetler, tabii ki fiziken mutlaka bir gün aramızdan ayrılırlar ama eserleriyle, fikirleriyle, yaşamıyla, yaşam pratiğiyle her zaman toplumda var olmaya devam ederler” dedi.

Haberin Devamı

POLİSE RAĞMEN YÜRÜDÜLER

Cenaze töreninin ardından Türkali’nin tabutu omuzlarda taşınarak cenaze arabasına konuldu. Cenaze aracı cami avlusundan ayrıldıktan sonra binlerce kişi Teşvikiye Camisi’nden yürümeye başladı. Sloganlar eşliğinde yürüyen kalabalığın önünü polis ekipleri Nişantaşı’nda kesti. Grup üyeleri yürümekte ısrar edince polisle aralarında kısa süreli arbede yaşandı. Grup daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar polis kontrolünde yürüdü. Mezarlığa giren grup Türkali’nin toprağa verilmesinin ardından dağıldı. Asıl ismi Abdulkadir Pirhasan olan Vedat Türkali 2013 yılında yaşamını yitiren 72 yıllık hayat arkadaşı eşi Merih Pirhasan’ın yanına defnedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!