Mezar taşlarını parçaladılar

Güncelleme Tarihi:

Mezar taşlarını parçaladılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 11:13

KARABAĞLAR Paşa Köprüsü Mezarlığı’nda bulunan çok sayıda mezar kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildi.

İzmir’in en eski mezarlıklarından olan Karabağlar Paşa Köprüsü Mezarlığı’nda bulunan çok sayıda mezar tahrip edildi.

Kurban Bayramı'nda yakınlarının mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar özellikle mezarlığın 28 ve 29 numaralı parsellerinde bulunan çok sayıda mezarın tahrip edildiğini, taşların parçalandığını gördü. Mezarlık görevlilerine tepkilerini dile getiren vatandaşlar, mezar taşlarının özellikle geçen Ramazan Bayramı’ndan sonra daha fazla kırılmaya başladığını söyledi. 1957 yılında vefat eden eniştesinin mezarını her bayram ziyaret ettiğini belirten Esin Erdemir, “Geçen bayram burada bulunan bütün mezarlar sağlamdı. Ancak şimdi savaş alanına dönmüş.

Bu mezara 1957 yılından bu yana bir şey olmamıştı. Ancak şimdi kırılmış. Birileri sanki özellikle gelmiş kırmış gitmiş gibi görünüyor” dedi. 1960 yılında vefat eden büyükannesinin mezar taşının 8 parçaya bölünmüş olduğunu gören Ahmet Çetin ise “Bu mezar yıllardır burada, hatta büyük annemin üzerine geçen yıl vefat eden halamı defnettik. Geçen bayram hiçbir şey yoktu. Her şey yerli yerindeydi ancak bu bayram görünce şok olduk. Mezar taşı sekiz parça olmuş. Bunu yapana ne demeli bilemiyorum. Mecburen şimdi yeniden yaptıracağız ama kırılmayacağının garantisi yok” diye konuştu.

MERMERCİNİN SAVUNMASI

Mezarlıkta mermercilik yapan Mehmet Çınaklı ise mezar taşlarının kırılması nedeniyle kendilerinden şüphelenildiğini kaydederek şunları söyledi:
“Mezar taşı kırılınca mermercilerden biliyorlar. Ancak bu mezarlıkta özellikle güneş battıktan sonra ne olduğu belli değil, ipini koparan buraya geliyor ve mezarlar tahrip ediliyor. Ayrıca burada su satan mezar düzelten bir sürü çocuk var. Kimi kontrol edebileceksiniz ki? Mezarlığın tamamını dolaşsanız 300- 400 mezarın tahrip edildiğini görürsünüz. Bundan yaklaşık iki üç yıl önce de aynı olay olmuştu o zaman da sivil polisler günlerce burada nöbet tuttu ancak bir sonuç çıkmadı. Bundan da bir şey çıkmaz kimin yaptığı belirlenemez.”

Mezarlık görevlileri ise olayın yaklaşık iki ay önce meydana geldiğini, kısa süre içinde 99 mezarın taşlarının kırıldığını belirlediklerini ve konuyu bir tutanakla İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, Karabağlar Polis Karakolu ve İzmir Valiliği’ne ilettiklerini söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!