A.A
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2010 11:39
Ankara'da Hayvanları Koruma Derneğine 2 aylıkken getirilen ve şimdi 21 yaşında olan boz ayı “Meyvan”ın nerede barınacağı konusunda iki kurum anlaşamıyor.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), “yaşadığı alan uygun değil” diyerek ayının Bursa'ya naklini isterken, Hayvanları Koruma Derneği (HAYKOD) ise “Meyvan'ın yaşadığı alan uygundur” diyerek boz ayıyı bırakmıyor.
HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, Ankara'daki bir hayvan barınağında bulunan boz ayı Meyvan'ın, en geç 1 aya kadar Bursa Karacabey Ovakorusu Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne nakledileceğini bildirdi.
“Meyvan” adlı boz ayının, Bursa'ya nakli için 3 yıldır çeşitli alanlarda uğraş verdiklerini, hem üniversiteler hem de Çevre ve Orman
Bakanlığı nezdinde görüşmeler yaptığını ve “Meyvan”ın bulunduğu ortamın sağlıklı olmadığını anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Şenpolat, şunları kaydetti:
“Meyvan, özel bir köpek barınağında tutuluyor. Biz ise rahat ve cinsleriyle yaşayabileceği bir ortam olan, Uludağ Üniversitesi kontrolündeki Bursa Karacabey Ovakorusu Ayı Rehabilitasyon Merkezine nakledilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz.
Bizzat Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'yla görüştüm, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden görüş aldık. Sonunda Çevre ve
Orman Bakanlığı, Meyvan'ın Bursa'daki Rehabilitasyon Merkezine naklinin uygun olacağını belirtti.
Kararda 'Meyvan'ın kış uykusundan uyanması sonrasında nakli' deniliyor, ancak Meyvan, kış uykusunda değil, özelliğini yitirmiş durumda. Meyvan, en geç 1 ay içinde Karacabey'deki merkeze nakledilecek. 5-6 aylık bir rehabilitenin ardından, 110 dönümlük çiftlikte bulunan cinslerinin yanına konulacak.”
BAKANLIĞIN KARARIHAYTAP'ın dilekçesi üzerine Çevre ve Orman Bakanı adına, Doğa ve Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılıç'ın imzasını taşıyan kararda, Ankara sınırları içerisinde Çubuk yolu üzerinde Hayvanları Koruma Derneği Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezinde bulunan boz ayının, Bursa'da bulunan Ayı Rehabilitasyon Merkezine naklinin yapılması isteğinin incelendiği belirtilerek, “Ayının kış uykusunda olduğu tespit edilmiş olup, uyanmasını müteakip Bursa Karacabey'de bulunan Ayı Rehabilitasyon Merkezine naklinin gerçekleştirileceği hususunu bilgilerinize arz ederim” ifadelerine yer veriliyor.
ÜNİVERSİTENİN GÖRÜŞÜHAYTAP'ın görüş istemesi üzerine, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, “hayvanın yaşamının türüne özgü davranışlarını stimüle (uyarılma) edebilecek, ayılar için hazırlanmış bir alanda sürdürmesinin son derece açık olduğunu” belirttiği raporunda, şunları kaydetti:
“Beslenme ve sağlık programına ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamayan ayının yaşamını sürdürdüğü alanın doğal ögelerden yoksun, doğal davranışlarını stimule etmekten uzak olup, aksine davranışlarının monotonlaşmasına neden olacak tekdüzelikte olduğu açıktır.
Kaldı ki, bireyler tarafından vahşi hayvanların bakımlarının sürdürülmesi ya da türe özgü özellik ve gereksinimler dikkate alınarak hazırlanmamış alanlarda, boz ayı ve benzeri türlerin barındırılması, hayvan refahına uygun olmadığı dikkate alınarak hemen tamamen terk edilmiş bir yaklaşımdır. Bulunduğu yerde bırakılması bence söz konusu boz ayının sadece yaşamını sürdürüyor olması anlamını taşımaktadır.”
HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ
Hayvanları Koruma Derneği Asbaşkanı Gamze Erkök ise “Meyvan'ın” kaldığı yuvasının iyi şartlarda olduğunu iddia etti:
Meyvan'ın 300 metrekarelik net alan ve eklentilerle birlikte 500 metrekarelik alanda yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Erkök, şunları kaydetti:
“İnsan eliyle yapılmış ini haricinde, kendisinin açtığı ini, oyuncakları, havuzu vardır. Yazın, içinde meyve parçacıkları ya da
balık dondurduğumuz buz kalıplarını havuzuna bırakırız, doğal özelliklerini yitirmesin diye.
Biz Meyvan'ı evcilleştirmek için özel bir eğitimden geçirtmedik, kısırlaştırmadık, tırnaklarını kestirmedik. Doğal ihtiyacı neyse o şekilde davrandık. Kafesinin kapısını dahi açık bıraktığımızda çıkmaz kendi mutlu olduğu alandan. Herkesin sandığı gibi doğada ayılar toplu halde
yaşamaz, ayının en mutlu olduğu ortam tek başına güvenlikte olduğu ortamdır. 3 aylıkken yavrularını daha uzaklaştırır.”
Nakil konusunda kendilerine bir yazının ulaşmadığını da ifade eden Erkök, “Meyvan'ın nakli konusunda bize gelen bir tebliğ yok.
Bakanlıktan bize gelen bir yazı var. Teftiş kurulu gelmişti, kurulun da, “kaldığı yerin son derece uygundur” şeklinde bir yazısı var. Bize tebliğ edilmeyen bir yazının da hiçbir hükmü yoktur” diye konuştu.