METSİS projesi için protokol imzalandı

Güncelleme Tarihi:

METSİS projesi için protokol imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 14:08

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Emin Başer, Meclisin tüm ses, veri ve görüntü iletişimini, kablolu ve kablosuz olmak üzere tek omurga üzerinde toplamayı amaçlayan “Meclis Enformasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri (METSİS)” projesinin hayata geçirilmesi için protokol imzaladı.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlık Divanı Salonununda düzenlenen imza töreninde konuşan TBMM Başkanı Toptan, bugün Meclis tarihinin çok önemli bir gününün yaşandığını ifade etti.

METSİS projesi ile TBMM'nin iletişim ve bilişim altyapısının tamamen değişeceğini kaydeden Toptan, şunları söyledi:

“(Bilgi çağı) dediğimiz çağda, bilginin ve bilginin kullanımında yüksek teknolojinin ne kadar önemli olduğu günlük hayatımıza yansımasıyla çok net biçimde belli oluyor.

Bu çağda küresel rekabet yapabilmek, başkalarından geri kalmamak için iddialı toplumların, gelişen toplumların bilgi teknolojilerini sonuna kadar kullanmaları ve böylelikle rekabet imkanı yakalamaları mümkün olabilmektedir. Dünya böylesine hızlı bir dönüşümü yaşamaktadır.

Biz de TBMM olarak bütün yeniliklere, bütün yeni açılımlara önderlik yapması gereken bir kurum olarak bundan geri kalamazdık. Bunu sağlamak adına geçen dönem Sayın Bülent Arınç'ın başkanlığındaki TBMM yönetimi, Türk Telekom'la bir dizi görüşmeler yapmış ve karşılıklı mutabakat sağlanmak suretiyle TBMM'nin bilişim ve iletişim altyapısının yenilenmesi konusunda bir ilkeler çerçevesi etrafında mutabakat sağlanmıştır. Şimdi bunun son noktasını, burada hep beraber koyuyoruz.”

Haberin Devamı

Toptan, projenin önemli bir bölümünün, Meclisin iletişim altyapısının tamamen değiştirilmesini içerdiğini ifade ederek, böylece TBMM yerleşkesi içinde kablosuz internet erişiminin her noktadan sağlanabileceğini söyledi.

Sabit telefon altyapılarının da tamamen değişeceğini anlatan Toptan, bütün ses, veri ve görüntünün tek omurga üzerine oturtularak sağlıklı bir yapıya kavuşturulacağını bildirdi.

“ÇALIŞMA OFİSİ..”

Toptan, proje ile kullanılan telefonların birer “çalışma ofisi” haline geleceğini belirterek, “TBMM yayınları dahi bir süre sonra küçük bir ücret karşılığı bu sistemden telefonlarla izlenebilecektir” dedi.

Projenin önemli bir boyutunun da TBMM'nin adeta bir elektronik duvarla örtülmesi olduğunu kaydeden Toptan, “Çok yüksek düzeyde bir güvenlik altyapısı oluşturulmaktadır. Buna çok önem veriyoruz. O nedenle Türk Telekom, güvenlikle ilgili çalışmayı muhtemelen mayıs ayı sonuna kadar bitirmiş olacak. Projenin tamamı ise yeni yasama yılına, 1 Ekime yetişmiş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Toptan, 5 milyon YTL tutarındaki proje için Türk Telekom'un hiç bir ücret talep etmediğine dikkati çekti. Türk Telekom'un projeyi hibe kapsamında gerçekleştireceğini ifade eden Toptan, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Toptan, “Meclisin çok güzel kararlar alarak ve kanunlar çıkararak borcunu ödeyeceğini” de söyledi.

BAKAN YILDIRIM'IN SÖZLERİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da proje ile Meclisin en son teknolojileri kullanır hale gelmesini amaçladıklarını söyledi. İletişimin artık “sesin ötesinde bir yaşam tarzı” haline geldiğini kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Düşünebiliyor musunuz? Bundan 10 sene önce cep telefonu bir iletişim aracı olarak ses ileten bir yenilik olarak hayatımıza girdiğinde hepimiz kuşkuyla bakıyorduk. Ama bugün geldiğimiz noktada alışkanlıklarımızın ne kadar değiştiğini, adeta cep telefonu olmadan yaşamımızı sürdüremeyecek bir noktaya geldiğimizi görüyoruz.

Haberin Devamı

Ben göreve başladığımda 20 milyon civarında olan cep telefonu abonesi, bugün 63 milyonu aşmıştır. O zaman sabit telefon abonesi yaklaşık 19 milyondu, şimdi 18.6 milyona gerilemiş durumda. Adeta cep telefonu bizim günlük yaşamımızda ben büyük yardımcımız haline gelmiştir. İletişim artık eski sistemleri, eski usulleri tamamen geride bırakmış, her gün iletişimle ilgili adeta 'mobil yaşam' diyebileceğimiz yeni hayat tarzına, yeni yeni buluşlar, yeni yeni imkanlar ilave edilmektedir. Artık çağımızda bilgiyi üreten, bilgiye sahip olan ve bilgiyi kullanan toplumlar daha öne geçecek ve bundan mahrum olanlar da 'geri kalan toplumlar' diye anılacak.”

“e-LEŞME..”

Haberin Devamı

Bakan Yıldırım, “Her şeyi eleştirdik, toplum olarak aksayan yürümeyen her türlü konuları eleştir. Artık eleştirme devri geride kaldı şimdi e-leşme var...” diye konuştu. Yıldırım, şöyle devam etti:

“Hayatımız e-leşiyor. Artık vatandaşın devlet dairelerine gelmeden, günlük hayatta devletle, seyahatle, çarşı-pazarla olan işlerini yapabilmelerini sağlayan teknolojiler, dünyada süratle yayılıyor. Türkiye'de bundan geri kalamaz. Bu yılın ortalarında vatandaşlarımızın tek kapıdan hizmet alacağı e-Devlet Projesini de resmen başlatmış olacağız. Böylece, insanlarımızın hayatı kolaylaşacak, zamanı daha etkin kullanacaklar. Artık 'mesai' mefhumu da böylece ortadan kalkmış olacak. Vatandaşlarımız işten, ofisten, seyahatte devletle olan işlerini yapabileceği gibi aynı cihazdan televizyon da seyredebilecek, dünyanın milyarlarca sayfalık kütüphanelerine bağlanıp istediği bilgiyi elde edecek.”

Haberin Devamı

Yıldırım, bugün dünyada bilgi adına mevcut olan her türlü teknolojiyi kullanabilir hale geleceklerini anlatarak, “Meclisin artık ofisleri, milletvekillerinin Meclis çalışanlarının bulunduğu, çalıştığı yerler olmaktan çıkacak, Meclis sahası içindeki her noktada her an her türlü iletişimi en güvenli şekilde sağlayabilir hale geleceğiz” dedi.

TÜRK TELEKOM

Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Emin Başer de protokolün imzalanmasından sonra yaptığı konuşmada, proje konusunda bilgiler verdi.

Proje ile görüşmelerde gizlililik, güvenlik ve kalitenin ön plana çıkarılacağını kaydeden Başer, Meclisin her noktasından internete ulaşımın sağlanacağı ve internete ulaşımın hızlandırılacağını söyledi.

Elektrik kesintilerinden sistemin etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alınacağını ifade eden Başer, kamere görüntülerinin toplanacağı bir de güvenlik odası kurulacağını kaydetti.

Meclise kurulacak telefon santralini dünyanın yeni kullanılmaya başladığını belirten Başer, bu santral üzerinden e-posta, çağrı yönlendirme, çağrı bekletme ve sesli mesaj hizmetleri verileceğini bildirdi.

Başer, proje kapsamında Meclise 156 sabit, 35 hareketli kamera yerleştirileceğini söyledi. Proje ile ses ve data güvenliğinin de sağlanacağını vurgulayan Başer, böylece “telefon dinlendi veya karıştı” şikayetlerinin de ortadan kalkacağını kaydetti. Başer, araç plaka tanıma sisteminin de proje kapsamında Meclise kapılarına yerleştirileceği sözlerini ekledi.

“YABANCI ŞİRKET”

Bir gazetecinin, “Meclisin güvenliğinin bir yabancı şirkete verilmesi konusunda kamuoyunda endişeler var. Bu risk oluştur mu?” sorusuna, TBMM Başkanı Toptan, “Türk Telekom, Türk yasalarına göre kurulmuş olan bir şirkettir” karşılığını verdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım da Türk Telekom'un 168 yıllık bir kuruluş olduğunu belirterek, “Türkiye'de hizmet veren, başka ülkelere de hizmet götüren tarihi ve köklü bir kuruluştur. Bugün Azerbaycan ve Arnavutluk'ta telekomünikasyon sistemini kuran, geliştiren bir şirketimiz. Böyle düşünceleri yerinde bulmuyorum doğrusu” dedi.

Yıldırım, Türk Telekom'daki kamu ortaklığının yüzde 45 oranında devam ettiğini hatırlatarak, “gerek bakanlığımız gerek Telekomünikasyon Kurumu, şirketin her türlü faaliyetlerini her an kontrol etme, denetleme, düzenleme yetkisi var. Her şeyden önce Meclisimizin her türlü düzenlemeyi yapmaya yetkilidir. Endişeye gerek yok” diye konuştu.

METSİS Projesinin hayata geçirilmesini yönelik protokolün imza törenin de geçen dönem TBMM Başkanlığı yapan AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, TBMM İdare Amirleri Orhan Erdem ve Muhyettin Aksak ile TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca da hazır bulundu.

PROJENİN GETİRDİKLERİ...

Proje kapsamında, TBMM yerleşke alanı çevresinde konuşlandırılmış, çevre koşullarına dayanıklı, alarm destek yazılımları ile güçlendirilmiş, uzun süreli kayıt yeteneğine sahip, hareketli ve sabit kameralardan oluşan kamera güvenlik sistemi kurulacak.

Modern iletişim altyapısı, güvenlik kameraları ve destek yazılımları ile plaka tanıma, şüpheli nesne algılama gibi sistemler ile yerleşke güvenliği yanı sıra ziyaretçi giriş çıkışlarında da hız ve güvenlik sağlanacak.

Kurulacak olan kablosuz internet erişimi, tüm yerleşke alanını kapsayacak. Milletvekillerine dağıtılan dizüstü bilgisayarlar ve kablosuz ağ erişim yeteneği olan cep telefonları ile yerleşke alanının her yerinden internet ve intranet erişimi sağlanacak.

AVEA ile yapılan anlaşma ile Mobil-Vizyon adı verilen teknoloji kullanılarak, Meclis TV, cep telefonları üzerinden seyredilebilecek.

Türk Telekom hibesi ile gerçekleştirilecek proje, aynı zamanda TBMM telefon santralinin de geliştirilmesini hedefliyor.

Telefon setleri, 'Tümleşik mesaj sistemi' sayesinde e-postaların okunduğu, sesli mesaj sistemine sahip, sabit telefonlara yazılı mesaj gönderilebilen, Meclis Bilgi Sistemine ulaşılabilen cihazlar olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!