Güncelleme Tarihi:
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği serginin açılışında konuşan Ara Güler, bir fotoğraf makinesi ve gözleri olduğunu ifade ederek, “1950'lerden beri ve hatta daha öncesinden itibaren hep sizin için etrafa baktım, şimdi bu baktığım ve çektiğim şeylerin sergisini burada göreceksiniz” dedi.
Hayatında ilk kez bir metroda sergi açtığını belirten Güler, “Bütün mevzu şu ki benim bu görüşlerim seneler sonra sizlere ulaşıyor ve bunun için de çok mutluyum” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da sergideki fotoğrafların, Ara Güler'in yarım asrı aşkın sanat serüveni içinde İstanbul'a bakışını yansıttığını söyledi.
İstanbul'un birçok sanatçıya ilham kaynağı olduğunu belirten Topbaş, “Her alanda İstanbul, adeta kendisine dokunanı ve bakanı farklı bir noktaya taşımıştır. Ara Güler de bir fotoğraf sanatçısı olarak gerçekten değişik enstantaneleri günümüze taşımış” dedi.
“İSTANBUL, İLHAM KAYNAĞI”
Topbaş, İstanbul 2010 Kültür Başkenti sürecinde tüm alanları sanatsal aktivite alanı haline getireceklerini belirtti.
İstanbul'un insanlara ilham kaynağı olduğunu, bunun için de bu kentte yaşayan herkesin bir hobisi olması gerektiğini kaydeden Topbaş, “Bu şehirde yaşayan insan, bu güzellikleri gördüğü halde uzak kalamaz, mutlaka etkilenmesi ve kendi üzerindeki yansımasını eserlerine yansıtması lazım” dedi.
Topbaş, “İstanbul ve İstanbul'un bu objeleri olmasaydı, herhalde Ara Güler kendini fotoğrafa yönlendirmezdi. Bunun da kendisi için önemli bir nokta olduğunu ifade etmek istiyorum. Ara Güler'in, İstanbul'un gözü olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
Kadir Topbaş, 1960'lı yılların başında kendisinde de bir fotoğraf sevgisi başladığını ama devam ettiremediğini anlatarak, yeni bir fotoğraf makinesi aldığını, Ara Güler ile fotoğraf çekmeye başlayacağını ve bir fotoğraf sergisi açmayı düşündüğünü söyledi.
“KAÇIRDIĞIMIZ DETAYLARI GÖSTERİYORLAR”
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da hız ve teknolojinin egemen olduğu bu çağda fotoğrafın bu karmaşaya meydan okuduğunu belirterek, “Fotoğraf, hayattan bu önemli anları çalıyor ve çaldıktan sonra da bize hediye ediyor. Fotoğraf sanatçıları, bizlere hayatın kaçırdığımız detaylarını gösteriyorlar. İşte Sayın Ara Güler de böylesine bir sanatçı” dedi.
Ara Güler'i, “Bu toprakların görsel tarihini yazmış bir insan” olarak tanımlayan Yalçıntaş, Ahmet Mithat Efendi'nin “Kıymetinin kıymetini bilmeyen milletlerin kıymeti bilinmez” sözünü yerine getirmeyi ilke edindiklerini söyledi.
İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da İTO'nun, İstanbul'un 2010 Kültür Başkentliği sürecinde danışma ve yönetim kurulları içinde yer aldığını anımsatarak, bunun için İTO'nun kültür ve sanat faaliyetlerinin arttığını belirtti.
Taşbaşı, “2010 yılına doğru giderken bu tür sergileri İstanbul'un sokaklarında görmeye başlayacaksınız” dedi.
Konuşmaların ardından sergiyi açan Ara Güler, Topbaş, Yalçıntaş ve Taşbaşı sergiyi gezdi.
METRODA SERGİ
Açılıştan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ara Güler, “Ben yaşayan adamın fotoğrafını çekerim. Manzara çekmem, manzara fotoğraf değildir. Manzara, bir şeyin yeniden kaydıdır. Yenilik değildir. Bir insanın bir anının yakalanması o zaman değer taşır benim için. Ben insanlı yaşayan fotoğraf çeken adamım. Boşluk beni ilgilendirmiyor” diye konuştu.
“Serginin metroda açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu Güler, “Açılmış artık ne yapacaksınız, toplayalım mı? Sergi, sergi salonunda açılır” diye yanıtladı.
Güler, “Metroda açılması, eserlerin daha çok kişi tarafından görülmesi açısından önemli değil mi?” sorusuna da “Daha çok insanın görmesi benim için mühim bir şey değildir. Buradan insanlar işine gücüne gidiyor, benim yaptığım hiçbir şeyi de anlamıyor” yanıtını verdi.
Sergi, 6 Nisana kadar açık kalacak.