Güncelleme Tarihi:
2'si binbaşı 20 subay, toplam 150 asker rehine. 50'den fazla asker yaralı.
Örgütevi gibi kullandıkları Metris Cezaevi'nden başka cezaevlerine nakledilmek istenen İBDA-C'liler isyan çıkardı. İBDA-C'liler, koğuşlarda arama yapmak isteyen askerlere sopa ve demir çubuklarla saldırdı, 50'den fazla asker yaralandı.
Arabuluculuk yapan İBDA-C'nin avukatı, 2'si binbaşı 20 subay ve 130 erin İBDA-C'lilerin elinde rehine olduğunu söyledi. Operasyon hazırılıkları sürerken 7.5 saat sonra rehineler bırakıldı ve eylem bitti.
RADİKAL İslamcı İBDA-C örgütü üyesi mahkûmlar, çiftliğe çevirdikleri Metris Cezaevi'nde isyan çıkardı. Örgütü cezaevinden yöneten Salih Mirzabeyoğlu adını kullanan 'Kumandan' Salih İzzet Erdiş ile adamları, başka cezaevlerine nakilleri ve arama yapılmasını engellemek için koğuşlara giren askerlere saldırdı.
Cezaevinde her gün düzenli olarak uzak doğu sporları eğitimi gören İBDA-C'lilerin sopa, demir çubuk ve kesici aletlerle saldırısı sonucu aralarında subay ve astsubayların da bulunduğu 50'den fazla asker yaralandı.
Silahsız olarak koğuşlara giren askerlerden 106'sını rehin alan İBDA-C'liler yeni bir operasyonu engellemek için kapılara barikat kurdu. Cezaevine çok sayıda jandarma ve polis ekibinin gönderilip, operasyon için hazırlık yapıldığını öğrenen militanlar, saat 16.00'da rehineleri bırakıp 7.5 saat süren eylemi bitirdiler.
METRİS İBDA-C ÇİFTLİĞİ
İBDA-C'lilerin Metris'te istedikleri gibi hareket edip, cezaevi yönetimine baskı yaptıkları iddiaları üzerine Adalet Bakanlığı'nın Mirzabeyoğlu ve 4 kurmayının Sinop, Kırklareli cezaevlerine nakledilmeleri talimatı verdiği belirtildi. Bunun üzerine dün sabah erken saatlerde Metris Cezaevi'ne cezaevi nakil aracı ve çok sayıda jandarma gönderildi. Cezaevinden nakledilmek istenen sanıklar arasında Salih Mirzabeyoğlu ile Sadettin Ustaosmanoğlu, Ali Osman Zor, Ali İhsan Demirci, FP eski milletvekili ve Gaziantep eski Belediye Başkan adayı Kahraman Emmioğlu'nun damadı Hayrettin Soykan'ın da bulunduğu kaydedildi.
Başta Mirzabeyoğlu olmak üzere örgüt yöneticileri başka cezaevlerine götürmek üzere yapılan hazırlıkların tamamlanmasının ardından jandarmalar saat 08.30'da, İBDA-C'lilerin kaldığı B-2 koğuşuna girdi. Ancak, koğuşa giren jandarmalar büyük bir direnişle karşılaştı. Ellerinde sopa, demir çubuk ve kesici aletler bulunan İBDA-C üyeleri 'Kumandan' adını verdikleri Salih Mirzabeyoğlu ve kurmaylarının talimatları doğrultusunda jandarmalara saldırdılar.
EMRİ MİRZABEYOĞLU VERDİ
Cop ve kalkan taşıyan jandarmanın arama bahanesiyle koğuşa girdikten sonra ilk aşamada Mirzabeyoğlu ve 4 kurmayını etkisiz hale getirip koğuştan çıkarmayı planladığı öne sürüldü.
Jandarmaların içeri girip arama yapmaya başlamalarını sessiz bir şekilde takip eden ve 67 kişi oldukları belirtilen İBDA-C'liler Salih İzzet Erdiş'in ‘‘Allahüekber’’ diye bağırıp işaret vermesiyle isyanı başlattılar. Sopa, demir çubuk ve delici-kesici aletler taşıyan mahkumlar, karate, teakvando ve kickbox darbeleri ile askerlere saldırdı.
ASKERLERİN ELLERİNİ BAĞLADILAR
Neye uğradıklarını şaşıran jandarmalar, operasyonu yöneten Halkalı Jandarma Komando Taburu Komutanı Binbaşı Hüseyin Bakır'ın bıçak tehdidiyle etkisiz hale getirilmesi üzerine çekimser kaldı.
Saldırıya karşı koymakta geç kalan jandarmalar kısa sürede etkisiz hale getirilip, avludaki brandanın altında elleri bağlı olarak yere yatırıldılar.
50'DEN FAZLA YARALI
Kapıya barikat kurup isyan başlatan İBDA-C üyeleri cezaevine takviye birlikler getirilmesi üzerine ilk aşamada yaralıları bıraktı. Yaralılardan 12'si başlarına sopa darbesi aldıkları için GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne sevk edilirken, 23'ü ise ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edilerek cezaevine geri gönderildi. Cezaevindeki gelişmeler hakkında sürekli bilgi alan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ilk belirlemelere göre B-2 koğuşunda 106 jandarmanın rehin tutulduğunu söyledi.
TAKVİYE BİRLİK
Mahkûmlar yeni bir operasyon ihtimaline karşı koğuş kapılarına barikatlar kurarken, Metris Cezaevi'ne çok sayıda takviye birlik getirildi. Bu arada belediye otobüsleri ile İzmit'ten de jandarma birliği Metris'e gönderildi. Cezaevine çok sayıda itfaiye aracı ve ambulan Metris'e geldi.
SORUNLARI VARMIŞ
Mahkûmların, etkisiz hale getirdikleri jandarmaları bırakmamakta ısrar etmeleri üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı cezaevine giderek isyanın sona erdirilmesi için görüşmelere başladı.
7.5 SAAT SONRA BİTTİ
Güvenlik kuvvetlerinin büyük bir operasyon için hazırlığa başlaması üzerine İBDA-C'liler saat 16.00'da rehineleri bırakarak 7.5 saat süren eylemi bitirdiler. Olaylar sırasında B-2 koğuşunda kapı ve camlar ile çok sayıda eşyanın tahrip olduğu bildirildi.
Avluda gösteri
Jandarmalara saldıran İBDA-C'lilerin rehin aldığı 150 asker avluda bekletildi. Avluya beyaz hilalli mavi örgüt bayrakları ve Arapça yazılı bayraklar asan İBDA-C'liler avluda toplanarak gösteri yaptı.
Savcı: Rehine yok
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Celil Demircioğlu saat 16.15'de cezaevinden çıkarak bir açıklama yaptı. Savcı Demircioğlu şunları söyledi: ‘‘Sabah erken saatlerde askerler içeri girip arama yapmak istediler. Bu sırada mahkûmlarla askerler arasında bir itişme, kakışma olmuş. 30 asker çeşitli yerlerinden hafif yaralanmış. Yaralı askerler götürüldükleri hastanede ayakta tedavi görmüşlerdir. Herhangi bir rehin alma durumu yoktur. Mahkûmlar bu olaylar sırasında buzdolabı, kapılar pencereler gibi bazı eşyalar tahrip edilmiş. Biz bunu tesbit etmeye geldik. Mahkûmlarla herhangi bir anlaşmazlık olmadığı için anlaşma diye birşey olmadı. Şu anda durum sakin.’’
Avukat: Anlaşma yapıldı
İBDA-C'lilerin avukatı Hasan Ölçer, savcının aksine rehin olayının gerçek olduğunu, tarafların anlaştığını öne sürdü. Ölçer şunları söyledi: ‘‘İçerisiyle irtibatım var. Rehin alma olayı doğru. 130 er ve erbaş, 20'si subay ve astsubay saat 16.00 itibariyle serbest bırakılmıştır. Tutukluların can güvenliğinin sağlanması konusunda bizzat İl Jandarma Alay Komutanı garanti vermedi. Ramazandan sonra görüşülecek konular var. Birincisi Terörle Mücadele ekiplerinin cuma günkü ziyaretlerde tutuklu yakınlarını gözaltına almalarının önlenmesi, ikincisi yeni koğuş tahsisi, üçüncüsü nakillerin durdurulması, dördüncüsü de cezaevi idaresiyle sürtüşmelerin giderilmesidir. Olaylar nakil girişimi nedeniyle çıktı.’’
İsyanın nedeni
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadale ve İstihbarat Şubesi birimlerinin yaptığı araştırmada, İBDA-C örgütü üyelerinin Metris Cezaevi'ni çiftlik gibi ortaya çıkarmıştı. Cezaevinde bomba yaptıkları belirlenen örgüt üyelerinin en kısa zamanda başka cezaevlerine nakledilmesi ve dağıtılması gerektiği belirtilen ve 'çok gizli' ibaresi ile Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na gönderilen raporda, ‘‘Metris Cezaevi'nin idare merkezi olduğu, militanların özellikle ziyaret amaçlı örgüt liderlerinin yanına gelerek eylem talimatı aldıkları ve gerçekleştirdikleri eylemler hakkında rapor verdikleri’’ kaydedildi. Raporda, İBDA-C örgütü üyelerinin başka cezaevlerine dağıtılmaması halinde, İstanbul'da birçok bombalama eyleminin gerçekleşebileceği de ifade edilmişti.