Güncelleme Tarihi:
Teklife ilk imzayı, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ile Bülent Turan attı. Turan, imzaların pazartesi ya da salı günü tamamlanarak teklifin önümüzdeki hafta sonuna kadar Meclis’e sunulacağını söyledi.
KARŞILIKLI ADIM
Dün Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliğini belirli bir olgunluğa getirmek için karşılıklı adım attılar. AK Parti, Cumhurbaşkanı’nın Yüce Divan’a sevki konusunda 4’te 3’lük oy çoğunluğu isteğinden; MHP de cumhurbaşkanının genel başkan olamayacağı ısrarından vazgeçti.
OHAL AYARI
Görüşmede, anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edilmesi durumunda yapılacak referandumun zamanlaması da ele alındı. OHAL sürecinde referandumun yapılmasının sakınca yaratmayacağı görüşünü yineleyen Bahçeli, anayasa ve sistem değişikliğinin daha fazla tartışma konusu olmadan gündeminden çıkarılması gerektiğini savundu. Yıldırım, OHAL’in bir kez daha uzatılabileceğini dikkate alarak referandumun Meclis gündemini de sıkıştırmadan bahar sonu veya yaz başında yapılabileceğini bildirdi.
İKİ PÜRÜZLÜ MADDE
İki liderin büyük ölçüde olgunluğa ulaştırdığı metin üzerinde iki partinin kurmaylarının teknik çalışmayı sürdürecekleri öğrenildi. Bu teknik çalışmanın, Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisi ile Meclis’in feshi konusundaki pürüzleri gidermeye yönelik olacağı bildirildi. Bahçeli, “Meclis hem cumhurbaşkanını hem de kendisini feshedebilmeli. Bu güç Meclis’te olmalı” görüşünü savunurken AK Parti cumhurbaşkanın da fesih yetkisi olmasını istiyor. Bahçeli, “Cumhurbaşkanı sadece kendini ilgilendiren konularda kararname çıkarabilsin” derken, Başbakan’ın ise “Cumhurbaşkanı güncel konularda da kararname çıkarabilmeli” görüşünü dile getirdiği öğrenildi. Bu iki madde üzerindeki pürüzlerin, hafta sonuna kadar yapılacak çalışmayla giderilmesi bekleniyor.