Güncelleme Tarihi:
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, Uluslararası Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri konferansına katılmak için geldiği Konya'da, Türkiye'nin, küresel iklim değişikliğinden dünyada en çok etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını belirtti.
Türkiye'de en çok batı, iç ve güney kesimlerin ısınacağının tahmin edildiğini ifade eden Kayhan, “Küresel iklim değişikliğinin en önemli etkilerinden biri, yağışların azalması, yağışların dengesiz şekilde yeryüzüne düşmesidir. Örneğin 2-3 ay yağmıyor, bu yağmur bir ya da 2 gün içinde iniyor, bu alışık olunmayan durum ise yeni sorunlar getiriyor” dedi.
Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle bir bölgede metrekareye günde 100 kilogram yağış düşebildiğini bildiren Kayhan, şunları kaydetti:
“Küresel iklim değişikliğine paralel olarak ülkemizde rüzgarlar ve fırtınaların daha çok sayıda ve daha sert eseceği öngörülmektedir. Son dönemde ülkemizdeki sel olayları gibi durumlara karşı kentlerin alt yapıları bir an önce yenilenmelidir. Çünkü kentlerimizden çoğunun kanalizasyon ve yağmur suyu tahliye sistemleri, bugün ortaya çıkan dengesiz yağışları kaldırabilecek durumda değil. Dünya ısınıyor, ancak hava sıcaklığı halen asıl olması gereken seviyeden 2-3 derece daha soğuk. Bu durum, havanın daha da ısınması durumunda yağış rejiminde daha fazla dengesizlik olacağı anlamına geliyor.”
Kayhan, bu olumsuz sürecin olumsuz etkilerinin, tedbirlerin zamanında alınmasıyla en aza indirilebileceğini vurgulayarak, şöyle dedi:
“Kent meteorolojisi noktasında, kentlerimizi bu iklim değişikliğine uygun hale getirmemiz gerekiyor. Örneğin günde en fazla 125 kilogram yağış almış bir kentimizdeki yağmur suyu taşıma kapasitesi en az 150 kilograma getirilmelidir. Bunun daha azı son dönemde bazı kentlerde gördüğümüz sel baskınları gibi zararlara neden olacaktır.”
Öte yandan, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, bölge ülkeleri arasında meteorolojik altyapısı en gelişmiş teşkilat olduğunu ifade eden Kayhan, şunları söyledi:
“Dünya Meteoroloji Teşkilatı ile uyumlu şekilde çalışıyoruz. Kurum olarak yeni bir hedefimiz var, o da tüm Türkiye'nin İklim Araştırma Merkezi haline getirilmesidir. Bu durum Türkiye'de meteorolojik tahminlerin daha kesine yakın yapılabilmesine, böylece endüstriden tarım ve turizme kadar her alanda büyük avantajlar sağlanmasına neden olacak.”