Güncelleme Tarihi:
Yapılan yazılı açıklamada, Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye'nin mevsimsel meteorolojik şartlarının oldukça değişken durum sergilediği belirtilerek, kış mevsim şartlarının, ülke genelinde Aralık ayının ikinci yarısından itibaren yaşanmaya başladığı kaydedildi.
“ARALIK AYININ İKİNCİ YARISINDAN İTİBAREN”
Türkiye'de uzun dönemde yüksek basınç sisteminin etkili olması dolayısıyla önemli yağış artışları görüldüğüne işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Geçtiğimiz yıl 15 Aralık günü Uludağ'da 2 cm, Ilgaz da 8 cm. olarak ölçülen kar yüksekliğinin dışında, Türkiye'nin büyük bölümünde kar örtüsü mevcut bulunmadığı, ancak 20 Aralık 2005 tarihinde ise yağışlı sistemler sonucunda Uludağ'da 73 cm, Kartalkaya'da 65 cm, Kartepe'de 50 cm, Edirne'de 26 cm, Kütahya'da 21 cm, Bolu'da 14 cm. kar yüksekliğinin bulunduğu kayıtlarda mevcuttur. Uzun sayılabilecek dönemde ülkemizde Yüksek Basınç Sisteminin etkili olması dolayısı ile 30 gün sürecinde önemli yağış miktarları gerçekleşmemiştir. Yağış azlığının en fazla yaşandığı bölgeler Eskişehir, Ankara ve Çankırı gibi iç kesimlerdir.
Yağış azlığının başta şehir merkezlerinde içme suyu barajlarında su seviyelerinde düşüşe neden olduğu ve bunun sonucunda bazı olumsuzluklar yaşanabileceği ifade edilse de ülkemizin meteorolojik ve iklimsel özellikleri dikkate alındığında büyük bir tehlikenin söz konusu olmadığı açıktır.
Şöyle ki, Aralık ayının ikinci yarısından itibaren yağışlı sistemlerin Akdeniz bölgesinde etkili olabileceği, bunun sonucunda ülkemizin başta batı bölgeleri olmak üzere yağış alabileceği hava tahmin öngörülerimizden anlaşılmaktadır. Ayrıca kayak merkezlerimizde kar yağışlarının Aralık ayının ikinci yarısından itibaren görülebileceği, buna bağlı olarak kayak sezonunun başlayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Doğu bölgelerimizde ise Perşembe ve Cuma günü kar yağışlarının beklendiği, sıcaklık değerlerinin ise kış mevsimi ortalamalarında seyredeceği tahmin edilmektedir.”
“TARIMSAL VE TOPRAK YAPISI AÇISINDAN KURAKLIK”
Açıklamada, Türkiye'de kış şartlarının Aralık ayı ortasından başlayarak Ocak-Şubat ve Mart ayı süresince de devam ettiği, topoğrafik özelliklere bağlı olarak da kar yağışı süresinin uzun periyotlara yayıldığı vurgulandı.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü açıklamasında ayrıca, “düzensiz yağış rejimi özelliği gösteren Türkiye'nin kümülatif yağış değerlendirmesi göz önüne alındığında, ciddi düzeyde kuraklık riskinin bulunmadığı, ancak yağış azlığı olan dönem için hidrolojik kuraklıktan söz edilebileceği, tarımsal ve toprak yapısı açısından kuraklığın söz konusu olmadığının söylenebileceği” de belirtildi.