Meteor yağmurunu izlemek için gözlemevine koştular

Güncelleme Tarihi:

Meteor yağmurunu izlemek için gözlemevine koştular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2007 11:02

ÇANAKKALE’de yüzlerce gökyüzü meraklısı, dün gece Ulupınar gözlemevinde meteor yağmurunu izlemek için buluştu.

Haberin Devamı

Üniversiteye ait gözlemevinin konuklarına, göktaşları, yıldızlar, dünyanın oluşumu ve meteor yağmurlarına ilişkin teorik bilgiler verildi, teleskopla gözlem yapma fırsatı tanındı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı, Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof.Dr. Osman Demircan, gökyüzü meraklılarına görsel bir şölen olan meteor yağmurunu izletti.

Çok sayıda Çanakkaleli kendi araçları ve üniversitenin otobüsleri ile gözlemevine koştu. Ulupınar gözlemevinde 7’den 70’e yüzlerce Çanakkaleli, Perseid göktaşı yağmurunu izlemek için teleskopların başında kuyruklar oluşturdu. Anne babalar çocuklarını alarak geldikleri gözlemevinde, teleskoplardan gökyüzünü gözlemledi.

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Perseid göktaşı yağmuruna ilişkin bilgi verdi. Demircan, “Bu gece (dün) Swift Tuttle kuyruklu yıldızının yörüngesi içersinden dünya geçiyor. Tam yörüngenin merkezinden geçerken, kuyruklu yıldızın taş, toprak ve kaya parçaları Dünya atmosferine girdiğinde, kayan yıldız olarak gözükecekler. Normalde, bir saatte 100 kadar kayan yıldız gözlenebiliyor. Ancak bu gözlemler sabaha doğru yoğunlaşıyor. Bunun nedeni de Dünyanın yörüngesi üzerindeki hareketin ön tarafı, sabaha denk geliyor. Gözlemevinin bulunduğu nokta ise, Dünyanın yörünge hareketi sırasında ön tarafı değil, yan tarafında” dedi.

Haberin Devamı

300 KİLOLUK BİR GÖKTAŞI DÜŞSE, ATOM BOMBASI ETKİSİ YAPAR

Prof. Dr. Demircan, olasılığı çok düşük de olsa, kayan yıldızlardan birinin yer yüzüne düşmesi durumunda tam bir felaketin yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Demircan, “Kayan yıldız yağmurunu oluşturan gök cisimleri büyük değiller.

Ama içlerinde büyükleri de var. Büyük bir gök taşının gelip dünyaya düşmesi olasılığı milyonda bir kadar düşük. Örneğin 300 kiloluk bir göktaşı dünyaya düşse, hız ve sürtünme olayına bağlı sıcaklık ta artacağından, bir atom bombası etkisi yaratır. Bu olay sırasında yeryüzünden düştüğü noktadan taş, kaya parçaları uzaya savrulur. Şok dalgaları Atmosferi çalkalar. Önce dikili yapılar yıkılıp yok oluyor. Isı nedeniyle sıcaklık dalgası çevreyi kavurur.

Haberin Devamı

Canlılar, yaşam türleri yok olur. Bu tam bir kıyamet olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!