Mesut insanlar fotoğrafhanesi

Güncelleme Tarihi:

Mesut insanlar fotoğrafhanesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

1900'lü yılların başında Beyoğlu'ndaki fotoğrafhanelerden birinde çekilen bir stüdyo fotoğrafı.

Sergide, 1800'lü yılların ortalarından 1900'lü yıllara kadar kullanılan eski fotoğraf makineleri de yeralıyor.

Türkiye'de fotoğrafçılığın başlangıçtan bugüne katettiği uzun yol, Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'ndeki sergide gözler önüne seriliyor.

Hilmi Nakipoğlu, Necip Sarıcı, Muhsin Divan, İsa Çelik, Kerem Saltuk ve Burçak Evren koleksiyonlarından derlenen bu ilginç serginin başlığı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi. Artık kullanılmayan 100 adet eski fotoğraf makinesi ile 250 eski fotoğrafın yeraldığı sergi, 20 Mart tarihine kadar sürecek.

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, 1800'lerin ortalarından 1950'lerin başına kadar uzanan Türk fotoğrafının 'taş devri'ni öykülüyor.

Dünyada ilk fotoğrafın çekilmesi 1826 yılında Fransız Joseph Nicepore tarafından gerçekleştirildi. 1839 yılında ise 'fotoğrafın atası' Daguerreotype, yine bir başka Fransız Daguerre'ün buluşu olarak tüm dünyaya duyuruldu.

İşte bu yepyeni buluş, üç yıl sonra, teknolojisi ve makineleriyle birlikte İstanbul'a geldi. Çok kısa süre içinde Beyoğlu'nda birbiri ardına bir sürü 'fotoğrafhane' açıldı. Fotoğrafhanelerin ilk müşterileri, Müslüman olmayan kesimler, Yahudi, Ermeni ve levantenler oldu önceleri. Bu arada Osmanlı Sarayı'nın önde gelenleri de ilgi duyup destek verdi fotoğrafçılığa. Daha sonra bu ilginç buluş Müslümanların da ilgisini çekti. Genç, yaşlı, kadın- erkek herkes Beyoğlu'ndaki bu fotoğrafhanelere giderek 'anı ölümsüzleştirdi.' Abdullah Biraderler, Kargopulo, Sebah, Joaillier ve Resne dönemin en ünlü fotoğrafhaneleri oldu.

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi adlı sergi, Türkiye'de fotoğrafçılığın ilk yüzyılını ayrıntılı bir biçimde tanıma olanağı sunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!