Meslek seçiminde temel ilke: İlgi ve yetenek

Güncelleme Tarihi:

Meslek seçiminde temel ilke: İlgi ve yetenek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 00:00

İnsanın sevdiği bir işi yapması ve geçimini sevdiği işten sağlaması belki de hayattaki en büyük mutluluklardan biri. Bu nedenle, meslek seçiminde öncelikle o mesleğe karşı duyulan ilgi ve sevgi çok önemli. Türkiye’de mesleki ilgi ÖSS’ye girilirken belirleniyor. Ne var ki, 18 yaşındaki bir gencin hayat felsefesini belirleyip ona göre meslek seçmesi o kadar da kolay değil. Oysa, hedef ne kadar erken belirlenir ve o yolda mesafe alınırsa, başarı o kadar artacaktır. Bu yüzden üniversite adayları mesleklerini tercih ederken öncelikle ilgi duydukları alanlara yönelmeli. Bunu yaparken de kendi yeteneklerini ve ilgilerini göz önüne almalı.

MATEMATİK ve fen derslerini seven ve başarılı olan, analitik düşünce yeteneğine sahip olanlar mühendisliğe daha yatkın. Bu yatkınlığın dışında, bilim ve teknoloji alanlarındaki gelişmeleri izleyen ve bunlardan etkilenen öğrenciler mühendislik bölümlerini tercih etmeli. Tasarım seven ve yaratıcılığa meyilli olan öğrenciler için ise mimarlık temel seçenek olmalı.
Fizik derslerinde başarılı olan öğrenciler, günümüzün en geçerli mühendislik alanlarından biri olan “Bilgisayar Mühendisliği,” “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” bölümlerinden birini tercih edebilir. Fizik konularına fazla ilgi duyanlar için “Elektronik” en uygun meslek. Teknik eğitim yanında yönetim, organizasyon gibi konularda da yetişmek isteyenler için “Endüstri Mühendisliği” bölümü ideal bir seçim olur. Diğer mühendislik bölümlerinden mezun olup yöneticilik yapmak isteyen öğrenciler de “İşletme” alanında yüksek lisans programlarına girerek bu açıklarını her zaman kapatabilir.

Yazılım Mühendisliği

“İnşaat Mühendisliği,” “Kimya Mühendisliği” bölümleri de her zaman geçerli olan mühendislik alanları. Matematikle ve fizikle daha az uğraşmak isteyen, fakat geçerli bir mühendislik eğitimi almak isteyenler “Yazılım Mühendisliği”ni tercih etmeli. Bu bölüm bilgisayar, multimedya ve iletişim yazılımlarını yapabilecek elemanlar yetiştiriyor ve yazılıma yoğunlaşıyor. İşte bazı mühendislik alanları:
Bilgisayar yazılımının tasarımından, kullanıma sunulmasına kadar bütün gelişme evrelerini bilmek gerekiyor. Küresel dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeni ile günümüzde hemen her sektörde yaşanan iş bulma sıkıntısının, öncelikle yazılım sektöründe ortadan kalkacağı kesin. Çünkü elektronik aygıtları kullanan insan sayısındaki artış, işlenecek bilgiyi de sürekli arttırıyor. İnternet’in hayatımızın her alanında yaygınlaşması, daha güvenli cep telefonu, bilgisayar, el bilgisayarı vs. yazılımların geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Bölüm mezunları, piyasa koşullarına göre başlangıçta hiç de fena olmayan bir maaşla çalışmaya başlıyorlar. Yazılım mühendislerinin bir diğer ayırt edici özelliği, ekip çalışması yapabilecek şekilde eğitim almalarıdır.

Endüstri Mühendisliği

Bu alanı tercih edecekler analitik düşünceye ve sorumluluk bilincine sahip olmalı. Disiplinlerarası bir bölüm olduğundan, mezunlar imalat işletmelerinden zincir marketlere, turizmden sağlık sektörüne kadar, planlama ve optimizasyon gerektiren her işletmede görev alabilir. Aynı zamanda bilişim teknolojileri, iş idaresi veya imalat konularında uzmanlaşarak yazılımcı, imalat mühendisi veya işletmeci/yönetici de olabilirler. Yeni mezun bir endüstri mühendisi, 1500-3000 TL net maaşla iş bulabilir. İş tecrübesi edindikçe ücretler artacaktır. Bu bölümde yönetim bilimi, finans mühendisliği, tedarik zinciri yönetimi, süreç mühendisliği, yöneylem araştırması, sistem mühendisliği ve kalite mühendisliği günümüzün ve geleceğin meslekleridir.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’ne girecek öğrencilerin araştırmacı olmaları ve iyi seviyede matematik bilmeleri gerekir. Bu bölüm mezunlarının iş olanakları (elektronik fabrikaları, radyo-TV-telefon iletişim kurumları, elektronik ticaret vb.) yanında zorluk ve sorumlulukları da vardır. Elektronik ve haberleşme, en hızlı değişen ve gelişen bir mühendislik alanıdır. Bu yüzden sadece üniversitede öğrenilen bilgilerle iş hayatını devam ettirmek mümkün değildir. Elektronik ve haberleşme mühendislerinin yeni gelişmeleri takip etmeleri, hangi alanda çalışıyorsa o alanla ilgili bilgileri derinlemesine öğrenmeleri zorunludur.
Yeni mezun bir Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, 1500-3000 TL net maaşla iş bulabiliyor. Eğer işlinde başarılı olursa bu maaşını kolayca iki-üç katına yükseltebilir. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği içindeki pek çok alt alan (nano-teknolojiler, mikro-mekanik sistemler, MEMS, biyo-elektronik, yeni nesil iletişim sistemleri vb.) geleceğin bilim ve meslek alanlarıdır.

Her işin başı sağlık

LİSELERİN sayısal alanlarında mezun olanların büyük kısmının en çok istediği bölüm tıp fakülteleridir. Bu fakültelere en çok fen liseleri mezunları yerleşiyor. Geçen yıl üniversiteye girenler 46 devlet, altı vakıf, bir KKTC ve iki yabancı olmak üzere 55 farklı üniversitede tıp eğitimi alma imkânına sahipti. Tıp fakültelerinin kontenjanı toplam 5.342 idi. Bunun yaklaşık yüzde 94’ü devlet, yüzde beşi vakıf, geri kalanı da KKTC ve yurtdışı üniversiteler oldu. Tıp fakültelerinin tamamı geçen yıl kontenjanını doldurdu. Sağlık alanını seçecek gençler tıp, diş hekimliği, eczacılık ile sağlık bilimlerinde hemşire-ebe eğitimi, sağlık yöneticisi, diyetisyen, fizyoterapi gibi alanları tercih edebilir. Bu alanda gelecek için moleküler biyoloji, nanoteknoloji, biyolojik materyal üretimi, sağlık işletmeciliği, hastane tıp eğitim mekânlarının mimarisi ve ameliyathane, servis, yoğun bakım ünitesi tasarımı branşları ilgi çekici olabilir.

PROF. DR. CUMA BAYAT
(Beykent Üniversitesi Rektörü)

Türkiye yazılım ülkesi olabilir


ÖSS sonuçlarının ardından gençler tüm yaşamlarını şekillendirecek olan meslek seçimlerini yapacak. Günümüzde ön plana çıkan ve gelecekte insan kaynağına ihtiyaç duyacak olan gözde meslekleri bilmekte fayda var. Bir zamanlar öğretmenlik, bankacılık, doktorluk gibi meslekler tüm dünyada el üstünde tutuluyordu. Elbette, bu meslekler halen önemli. Ancak günümüzde, teknoloji kullanımının önemli hale gelmesi, ekonomide ve diğer her alanda meydana gelen değişiklikler ve yatırımlar, yeni meslek gruplarını hızla ön plana çıkardı.

Özellikle ABD’de son yıllarda yapılan yatırımlar mühendisliğin birçok farklı dalını gündeme getirdi. Bilgisayar, Yazılım ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği son yılların gözde meslekleri arasında. Ancak Türkiye’de halen bu alanlarda yetişmiş insan kaynağı açığı var.

Özellikle uydu, cep telefonu gibi haberleşme sistemlerindeki son yıllardaki gelişmeler, elektronik medya araçlarının çeşitlenmesi, gelecekte bilgiye erişme açısından elektronik ve haberleşme mühendisliğine olan ilgiyi önemli ölçüde arttırıyor.
Bilgisayarın günlük hayatımızın her alanına girdiği bu dönemde, bilgisayar ve yazılım teknolojileri geliştikçe hem ülkemizde hem de dünyada bilgisayar ve yazılım mühendislerine olan ihtiyacın hızla artacağı çok açık. Diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında çok yeni olan yazılım mühendisliği alanında sürekli yeni yöntemler geliştirilmekte, Türkiye’deki yazılım mühendisine olan ihtiyaç artmaktadır. Bu alanlarda kendini yetiştiren, geliştiren ve çaba gösteren genç ve dinamik bir nesil kısa zaman zarfında ulusal ve uluslararası arenada önemli bir insan kaynağını oluşturacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!