Meslek liselilere sınavsız üniversiteye onay

Güncelleme Tarihi:

Meslek liselilere sınavsız üniversiteye onay
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2001 00:00


Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından (meslek liseleri ve teknik liseler) mezun olanların alanlarıyla ilgili meslek yüksekokullarına sınavsız girmelerine olanak sağlayan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

YÖK, Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu, İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Milli Eğitim Temel Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu ve Eğitime Katkı Payı Alınması Kanunu'nda değişiklikler yapan Tasarı, Türk milli eğitim sisteminde yıllardır tartışılan ve Milli Eğitim Şuralarında karar altına alınan pek çok değişikliği öngörüyor.

Tasarıya göre, TÜBİTAK tarafından belirlenen uluslararası bilimsel yarışmalarda ödül kazanan öğrenciler, ödül kazandıkları alanlarda ÖSYM ve TÜBİTAK'ın belirleyecekleri bölümlere sınavsız girebilecek.

Mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri bölümün devamı niteliğindeki meslek yüksekokullarına sınavsız girebilecek. Meslek yüksekokulunu bitiren bu öğrenciler, yüzde 10'undan az olmamak üzere ayrılan kontenjanlara göre, lisans programlarına (4 yıllık fakülte) dikey geçiş yapabilecek.

VAKIFLAR YÜKSEKOKUL AÇABİLECEK

Tasarı, vakıfların, herhangi bir üniversite veya enstitüye bağlı olmaksızın ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda yüksek nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla meslek yüksekokulu açmalarına da olanak sağlıyor.

İllerde Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi kurulmasını da öngören tasarı, bu bölgelerde mesleki ve teknik liselerle meslek yüksekokullarının ilişkilendirilmesini de zorunlu hale getiriyor. Ayrıca mesleki ve teknik eğitimin uygulandığı her tür ve derecedeki okullar ile işletmelerde, yapılacak mesleki eğitimi planlamak üzere bir Mesleki Eğitim Kurulu oluşturuluyor.

Kurul, Milli Eğitim, İçişleri, Maliye, Bayındırlık ve İskan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sanayi ve Ticaret ile Turizm bakanlıklarının yöneticileri, DPT yetkilileri, TESK temsilcisi, Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Başkanı, TİSK, en çok işçiyi temsil eden işçi sendikaları konfederasyonu, Bankalar Birliği Başkanı, YÖK temsilcileri, Türkiye Serbest Muhasebeciler, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Başkanı'ndan oluşacak.
İllerde de İl Mesleki Eğitim Kurulları oluşturulacak.

ÇIRAKLAR

19 yaşını doldurmamış kişilerin çıraklık eğitimine alınmasına olanak sağlayan tasarı, aday çırakların haftada 8 saatten az olmamak üzere eğitim görmelerini zorunlu kılıyor.

20 kişiden fazla eleman çalıştıran işletmelerin çıraklık eğitimi öğrencilerine beceri eğitimi yaptırmaları da zorunlu hale getiriliyor.

EĞİTİME KATKI PAYI

Tasarı, eğitime katkı payının 8 yıllık kesintisiz ilköğretim ve orta öğretim giderlerinde kullanılmak üzere 2010 yılı sonuna kadar devam ettirilmesini de öngörüyor.

İLAHİYAT YÜKSEKOKULLARI

İmam-Hatip Lisesi mezunları da tasarının getirdiği olanaklardan yararlanabilecekler. İmam-Hatip Lisesi mezunları, Açıköğretim Fakültesi'ne bağlı İlahiyat Meslek Yüksekokulu'na sınavsız girebilecekler.

Tasarının kabul edilmesinden sonra konuşan Bakan Bostancıoğlu, komisyon üyelerine Türk milli eğitiminde reform niteliğinde bir yasaya imza atmalarından dolayı teşekkür etti. Bostancıoğlu, meslek standartları yasa tasarısı taslağının hazırlanması konusunda çalışma yaptıklarını bildirdi. (aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!