Güncelleme Tarihi:
ÇAKAL Carlos lakaplı Filistin yanlısı militan eylemci Venezuelalı Ilich Ramirez Sanchez, özellikle 1970’lerde birçok terör olayına karışmış, 1994’te Sudan’da yakalandıktan sonra, 1975’te iki Fransız ajan ve bir Lübnanlı muhbiri öldürdüğü gerekçesiyle Fransa tarafından 1997’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Çakal Carlos, Paris’te yıllar sonra bir kez daha hakim karşısına çıkarıldı. Fransa’da 1982-83 yıllarında 11 kişinin ölümüne, 150 kişinin de yaralanmasına neden olan 4 ayrı saldırıyı organize etmek suçundan 16 Aralık’a kadar Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak Carlos, ilk duruşmada “Mesleğiniz” sorusuna, “Profesyonel devrimcilik” yanıtını verdi.
100 saldırı itirafı
Dünyada çok sayıda basın mensubunun izlediği duruşmada salondakileri yumruğuyla selamlayan Carlos’u, Fransa tarafından yakalanarak Felury Merogis Cezaevi’ne konduğu sırada tanışarak İslami geleneklere göre evlendiği avukat İsabelle Coutant-Peyre ve avukat Francis Vuillemin savundu. Avukatlar, suçlamaların haksızlık olduğunu öne sürerek halk jürisini eleştirdiler. Duruşmasından bir gün önce Venezuela’nın El Nacional Gazetesi’ne bir röportaj veren Carlos ise ”Yönettiği 100’den fazla saldırıda 1500-2000 kişinin yaşamını yitirdiğini” ilk kez açıkladı. Carlos, “Hesap ettim, bu ölülerin içinde sivillerin oranı yüzde 10’u geçmiyor. Yani 200 kadar sivil öldü” dedi.
Yeniden cam kafeste
Duruşma salonundaki cam kafeste ifade veren Carlos’un fotoğrafının çekilmesine izin verilmedi. Salonda Carlos taraftarları kadar, yargılandığı terör eyleminde ölen kurbanların yakınları ve yaralananlar da hazır bulundu.
30 yıl geçti, Fransa affetmedi
Son davanın iddianamesine göre Carlos, 1982-83 yılları arasında, Fransa’da ellerinde patlayıcı ve silahlarla yakalanan, kendi örgütünden eski eşi Alman Magdalena Kopp ve İsviçreli Bruno Breguet’nin serbest bırakılması için 4 ayrı eylem düzenledi. Kopp ve Breguet’nin yakalanmasının ardından Fransız İçişleri’ne bir mektup yazan Carlos, her iki militanın da 30 gün içinde bırakılmasını istemiş, aksi taktirde savaş ilan edeceklerini yazmıştı. Bir ay sonra, 29 Mart 1982’de, iki üyesinin mahkemeye çıktığı gün, Paris-Toulouse treninde ilk bomba patladı. Patlamada 5 yolcu yaşamını yitirdi. 22 ve 31 Aralık 1982’de de üç bomba daha patladı.
Önceleri aşırı solcu bir militanken, 1970’de Filistin kamplarında askeri eğitimini de tamamlayınca dünyayı sarsan eylemlere imza atmaya başlayan Carlos, uzun yıllar istihbarat örgütleriyle köşe kapmaca oynayıp dünyanın en çok aranan ismi olunca ‘Çakal’ lakabını almıştı.