Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2002 11:42
Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv, İstanbul Üniversitesi ile üç yıldan bu yana sürdürdüğü işbirliğini bir protokole bağladı. Buna göre İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri ders programları kapsamında Doğuş bünyesinde pratik eğitim alacaklar. Öğrenciler bu sayede firma kapsamında ücretli staj ve iş olanağına da kavuşmuş oldu.
Meslek Yüksekokulları, gençleri belli bir mesleğe hazırlamayı hedefliyor. Bu okullarda okuyan öğrenciler teorik bilgiden çok uygulamaya ihtiyaç duyuyurlar. Üniversitede verilen teorik eğitim çoğu zaman yetersiz kalıyor. Son yıllarda yaşanan sanayi ve akademi işbirlikleri bu anlamda önem taşıyor. Çeşitli kurumlar bünyesinde pratik eğitim alan öğrenciler, yine aynı kurumlar bünyesinde staj yapma ve iş bulma olanağına kavuşuyor. Hem öğrenciler hem de kurumlar karlı çıkıyor.
Eğitim kurumlarıyla işbirliğine açık olan şirketlerden biri de Volkswagen araçlarının Türkiye distribütörlüğünü yapan Doğuş Otomotiv. Türk öğrencileri dünya teknolojisi ile tanıştırmak amacıyla 2000'den bu yana bir eğitim programına imza atıyor. Program dahilinde başta Almanya olmak üzere dünya otomotiv sektöründe kullanılan son teknolojiler geleceğin teknisyenlerinin eğitimi için kullanılıyor. Bunun yanı sıra anlaşmalı okullara teknik malzeme, parça ve ekipman yardımı yapılıyor.
Doğuş Otomotiv eğitim programı kapsamında farklı meslek yüksekokulları ve liseler ile işbirliği gerçekleştiriyor. Bunlar arasında Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu, Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Antalya Anadolu Teknik Lisesi Yüksekokulu, Antalya Anadolu Teknik Lisesi, Bursa Mesleki Eğitim Merkezi, Kocaeli Çıraklık Okulu ve Şişli Meslek Lisesi gibi kurumlar var. Son olarak İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile yaptığı işbirliğini bir protokole bağladı. Böylece üç yıldan bu yana süren eğitimlere bir standart getirilmiş oldu.
İki kurum arasındaki ilişki Doğuş Otomotiv'in sektöre ara eleman yetiştirmeyi hedefleyen Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'na alet ve ekipman yardımı yapmasıyla başlamış. Bir süre sonra işin boyutu değişmiş. Doğuş Otomotiv'den iki eğitmen haftada bir gün üniversitenin Avcılar'daki kampusünde teknik eğitim vermeye başlamış. Yine aynı yıl öğrencilerin büyük bir bölümü yetkili servislerde staj yapma olanağını elde etmiş. Geçtiğimiz ders yılında ise eğitimler Şekerpınar Doğuş Otomotiv Eğitim Tesisleri'ne taşınmış. Böylece hem öğrencilerin marka ile daha yakın teması sağlanmış, hem de staj dönemlerinde yaptıkları işe daha kolay adapte olabilmişler.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu imzalanan protokol sayesinde eğitimlerin kuramsal bir hale dönüştürüldüğünü ifade ediyor: ‘‘Doğuş Otomotiv'in yetkilisi ile karşılıklı imza atarak bir protokol imzaladık. Böylece sistemin daha düzenli bir işleyişe kavuşmasını sağladık. Doğuş Otomotiv iki yıl boyunca eğitim verdiği öğrencileri başka şirketlere kaptırmayacak.‘‘
Protokol beş yıllık bir süreyi kapsıyor. Doğuş Otomotiv'de çalışan mühendis ve teknisyenler aynı bir öğretim görevlisi gibi öğrencilere işin uygulamalı kısmını gösterecek. Öğrenciler aynı zamanda tüm Volkswagen Yetkili Satıcılarında ve bizzat Doğuş Otomotiv bünyesinde ücretli staj yapma imkanına kavuşacak. İhtiyaca göre mezuniyet sonrasında kurum bünyesinde çalışma imkanı bulacaklar.