Güncelleme Tarihi:
Merkez Efendi Türbesi'nin etrafı trafiğe kapatılacak. Bölgede yapılacak kamulaştırma çalışmalarıyla Mesir Macunu Şenlikleri için büyük bir alan oluşturulacak. Türbenin bulunduğu sokaktaki tarihi eserler ve ahşap konaklar aslına uygun olarak restore edilecek. Ayrıca bir uluslararası Alternatif Tıp Kongresi de düzenlenecek.
Manisa'da her yıl Nevruz günü (22 Mart) gerçekleşen Mesir Macunu Şenlikleri artık İstanbul'da da yapılacak. Zeytinburnu Belediyesi, mesir macununun mucidi Merkez Efendi'nin türbesinin bulunduğu Topkapı'da önümüzdeki yıldan itibaren Mesir Macunu Şenlikleri düzenleyecek. Belediye, şenliğin yanısıra bir ilke de imza atacak. Uluslararası düzeyde Alternatif Tıp Kongresi düzenlenecek. Yurtdışından ve Türkiye'den bu konuda ihtisas yapmış bilimadamları kongreye çağrılacak. Kongrede alternafit tıp tartışılacak.
22 Mart 2000'de yapılması düşünülen 1. Alternatif Tıp Kongresi ve Mesir Macunu Şenliği öncesi Merkez Efendi'nin Topkapı'da kabrinin bulunduğu bölge Zeytinburnu ve Büyükşehir belediyelerinin işbirliğiyle düzenlenecek.
Cuma günleri ve Ramazan aylarında binlerce insan tarafından ziyaret edilen Merkez Efendi Türbesi'nin etrafı trafiğe kapatılacak. Bölgede yapılacak kamulaştırma çalışmalarıyla şenlikler için büyük bir alan oluşturulacak. Türbenin bulunduğu sokaktaki tarihi eserler ve ahşap konaklar aslına uygun olarak restore edilecek. Merkez Efendi Camii çevresinde yapılacak rekreasyon çalışmaları çerçevesinde şifalı bitki satışı yapan dükkánlar (aktarlar) açılacak.
Zeytinburnu Belediyesi, kongre ve şenlikler hakkında, 22 Mart 2000'e kadar paneller ve sohbet toplantılarıyla halkı bilgilendirecek. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın bu faaliyete neden gerek duyduklarını şöyle açıklıyor: ‘‘Zeytinburnu'nun kültürel zenginliği bugüne kadar ihmal edilmiş. Merkez Efendi gibi her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği ve dünya çapında tanınan bir bilim ve din adamının türbesi ilçemiz sınırları içinde. Ama bu zenginliğe rağmen Merkez Efendi'nin hali vahim. Merkez Efendi'yi kısa bir sürede İstanbul'un turizm açısından en cazip yerlerinden biri haline getireceğiz. Projeyi tamamladığımızda ilçemiz maddi ve manevi açıdan çok şey kazanmış olacak.’’
Mesir macunu
Mesir macunu şenlikleri 16. yüzyıldan bu yana süregelen bir gelenek. Hafsa Sultan'ın Manisa'da yaptırdığı külliyenin şifahanesinde hekimlik yapan Merkez Efendi, 40 çeşit baharat ve şifalı bitki kullanarak yaptığı macunu hastalarına ilaç olarak vermeye başladı. Mesir macununun halka dağıtılması daha sonra gelenek haline geldi. Bir söylentiye göre ise ağır bir hastalık geçiren Hafsa Sultan mesir macunu kullanarak iyileşince bu macunun halka dağıtılmasını istedi. Manisa'da Mesir Bayramı Şenlikleri 1926 yılında yasaklandı. 25 yıllık bir aradan sonra mesir şenliklerine 1951 yılında yeniden başlandı. Her yıl yapılan şenliklere Türkiye'nin değişik yerlerinden binlerce kişi katılıyor. Macun, Hafsa Sultan Camii'nin üzerinden halka dağıtılıyor.
Merkez Efendi
İstanbul'un önemli ziyaret mekánlarından biri olan Merkez Efendi'nin asıl adı Musa bin Muslihiddin. Halvetiye tarikatının Sünbüliye kolu şeyhlerinden olan Merkez Efendi, 15. asrın önemli din ve bilim adamlarından biri.
Denizli'de başladığı öğrenimini 1478'de gittiği Bursa'da Veliyuddin Medresesi'nde sürdürdü. Bursa'da dönemin önde gelen bilginlerinden İslam bilimleri ve tıp dersleri aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra 1493'te İstanbul'a geldi. Uzun yıllar tasavvufla ilgilendikten sonra Denizli'ye gitti.
Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan tarafından Manisa'da yaptırılan camiye atandı. Manisa'da yalnız din adamlığıyla değil, hekimliğiyle de ünlendi. Ünlü mesir macununu da ilk kez Merkez Efendi yaptı ve Nevruz günü macunun halka dağıtılması geleneğini de yine o başlattı. Şeyhi Sünbül Sinan'ın ölümü üzerine (1529) İstanbul'a gelerek şeyhinin yerine geçen Merkez Efendi, hayatının sonuna kadar hem dini hem de tıbbi ilimlerle uğraştı.