Mesane küçük adım, sırada kalp var

Güncelleme Tarihi:

Mesane küçük adım, sırada kalp var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2006 00:00

ABD’de laboratuvar ortamında kök hücreden yapay mesane üreterek devrim niteliğinde bir başarıya imza atan ekibin şefi bilimadamı Anthony Atala,"5-6 yıl içinde bütün organları üretmeyi umuyoruz. Mesane küçük bir adım. Kalp ve diğer organlar üzerinde de çalışıyoruz. Kalp için hastalıklı kısımlarının, sorunlu kısımlarının değiştirilmesine yönelik" diye konuştu.

Kanal D’de Mehmet Ali Birand’ın sunduğu ana haber bültenine telefonla katılan Atala, organ üretimi, bu yöntemden ABD dışındaki hastaların nasıl yararlanacakları konusunda Birand’ın yönelttiği sorularını şöyle yanıtladı:

"Kuzey Caroline Üniversitesi 80 kişilik bir ekiple çok farklı, dokular, organlar üzerinde çalışıyoruz. Söylediğim gibi
/images/100/0x0/55ea825ef018fbb8f8849e11
diğer organlar üzerinde de çalışıyoruz. Bunların içinde kalp de var. Kalple ilgili stratejimiz, kalbin hastalıklı kısımlarının, sorunlu kısımlarının değiştirilmesine yönelik. Bir çalışma için, yani teknoloji için bir kaç yıl gerekiyor. Mesane çalışmamız yaklaşık 16 yılımızı aldı. Bunun, yani hastaya yansıması 17 haftamızı aldı. Hastadan küçük bir doku aldığımız noktadan, bu hastaya tekrar doku aktardığımız zaman arasında 17 hafta geçti. Bu hizmetleri dünyanın her yerine aynı anda götürebileceğiz. Mesane için çalışmalarımızı bu yılın sonunda başlatıyoruz. Buradaki çalışmaları dünyaya yayacağız. Biz 5-6 yıl içerisinde bütün organları üretmeyi umuyoruz. Mesane küçük bir adım sadece."

Bezden kurtuldum

Wake Forest Üniversitesi laboratuvarlarında mesane sorunu yaşayan yaşları 4 ile 19 arasında değişen 7 hastadan alınan hücrelerle organ üretimi başarıyla gerçekleşti. 16 yaşındaki Kaitylyne McNamara, "Hayatım değişti. Kontrolsüz idrarım için çocuk bezi ile gezmekten kurtuldum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!