Mersin'de çarpık yapılaşma masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Mersinde çarpık yapılaşma masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2006 21:49

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, “Mersin-Karaman Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı” ile ilgili olarak “Ne kadar çok görüş ortaya çıkarsa, planlama o derece anlamlı olur” dedi.

Aksoy, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans (MTSO) Salonunda düzenlenen, ”Mersin-Karaman Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı” toplantısında, çarpık yapılaşmanın getirdiği olumsuz sonuçlara değindi.

Çevre düzeni ve imar planlarının önemine işaret eden Aksoy, “Ne yazık ki geçmişten beri yaşadığımız en önemli sorunların başında, plansız gelişme ve büyüme, gerekli tedbirler alınmadan oluşan çarpık yapılaşma ve kentleşme geliyor.

Ardından da bunları uygun hale getirmek için yapılan mücadele ve düzeltme imkanı olmayan tahribatlar yer alıyor” dedi.

Bu kapsamda, 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planının önem taşıdığını belirten Aksoy, şöyle konuştu:
“Plan, Mersin ve Karaman'da bundan sonraki süreçte hangi alanlarda nelerin öngörüldüğü konusunda önemli katkılar sağlayacak. Burada bugüne kadar olan çalışmalar ve elde edilen bilgiler ışığında gelinen son durumu paylaşacağız. Bu çalışmalarda ortaya çıkan hususlar konusunda mutlaka görüşler ortaya konacaktır. Olması gereken de budur. Ne kadar çok görüş ortaya çıkarsa, planlama da o derece anlamlı olur. Burada dile getirilecek hususlarla son şeklini alacak olan çevre düzeni planı, Mersin ve Karaman illerimizde önümüzdeki süreçte daha sağlıklı bir gelişme sağlamaması açısından oldukça önemli.”

31 İLİ KAPSAYAN 10 BÖLGEDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de çevre ve bölge planlarının 31 ilde 10 bölge oluşturularak sürdürüldüğünü söyledi.

Bölgesel bazda ilk toplantının Mersin'de yapıldığını belirten Öztürk, “Daha önce Mersin ve Karaman'da il bazında toplantılar düzenlemiştik. Bugün ise bunu bölge bazında yapıyoruz. Hazırlanan planlar, bölge bazında katılımcılara sunulacak. Planla ilgili olarak kurum ve kuruluşların nihai görüşleri alındıktan sonra çalışmaları şubat ayı sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

Toplantıların diğer bölgelerde de süreceğini söyleyen Öztürk, kurum ve kuruluşların planla ilgili görüşlerini ayrıca bir hafta içinde yazılı olarak il müdürlüklerine iletebileceklerini kaydetti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZCAN

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise plan hazırlanırken kendilerinin de görüşlerinin alınmasını beklediklerini ve belirtecekleri konuların planda işaretlenmesi gerektiğini söyledi.

Öncelikle Büyükşehir Belediyesi olarak Tece ile Huzurkent beldeleri arasında yapmayı düşündükleri Hafif Raylı Sistem Projesi'nin planda işaretlenmesini isteyen Özcan, nüfusu 1 milyon 600 bine ulaşan kentte bir hava alanı yapılmasının da şart olduğunu belirtti.

Karaduvar Mahallesi'nde yapılacak olan doğu arıtma tesisin planda işaretlendiğini kaydeden Özcan, Mezitli beldesinde yapılması düşünülen batı arıtma tesisinin de planda işaretlenmesi gerektiğini ifade etti.

Özcan, şöyle konuştu:
“Gözne Yolu, Kuzey Mersin Projesi ve 3'ncü çevre yolu yapım çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca, bu bölgedeki katsayılarda yapılacak değişikliğinin yatırımı hızlandıracağını düşünüyorum. Çöp Depolama Alanı ile ilgili olarak ise Çevre ve Orman Bakanlığının olumlu ÇED raporu vermesine rağmen, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bu alanların da planda acilen işaretlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu çalışmalar ileride sıkıntı yaratabilir.”
Mersin-Tarsus arasında yaptıkları tek şeritli yol çalışmasının çift şeritli olarak Adana ve Hatay'ı da kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Özcan, “Bu da bölgedeki tarımın yanı sıra, turizmi de canlandıracaktır. Bu nedenle plan yapılırken bunların da göz önüne alınmasını istiyoruz” dedi.

Karaman Valisi Fatih Şahin, Mersin ve Karaman'dan kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarının temsilcileri ve alt birim belediye başkanlarının katıldığı toplantı, Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Çevre Bakanlığı ÇED ve Plan Genel Müdürlüğü Planlama ve SÇD Daire Başkanı Erdal Kayapınar ve Şehir Plancısı Semra Kutluay'ın konuyla ilgili değerlendirmeleriyle sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!