Güncelleme Tarihi:
Roma döneminin en önemli liman kentleri arasında gösterilen 3 bin yıllık geçmişe sahip Soli Pompeiopolis’te temmuz ayında başlayan 18’inci kazı çalışmaları aralıksız devam ediyor. Kazı başkanı 9 Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, antik kentte yaptıkları çalışmalarda bir yapı bulduklarını ve bu yapının 2 bin 600 yıllık bir tapınak olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olduğunu kaydeden Yağcı, şöyle devam etti:
"Neresini kazarsanız Roma ve Bizans dönemlerine ait zengin eserlere rastlıyorsunuz. Soli Höyük’te ’Roma Terası’ olarak adlandırılan alanda geçen yıl Roma dönemi sur platformuna ait döküntü dere taşları ve kerpiç parçaları ile dikdörtgen biçimli bir yapı bulundu. Bu yılki kazılarda yapı açığa çıkarıldı ve yapının yaklaşık 2 bin 600 yıl önce M.Ö. 6- 5’inci yüzyıllarda kullanılan Arkaik bir tapınak olduğunu tahmin ediyoruz. Kazılar sırasında Geometrik dönemden, Bizans dönemine kadar seramik buluntuları, mutfak kap parçaları ve sürahiler açığa çıkarıldı."
BAKANLIKTAN 50, BELEDİYEDEN 300 BİN LİRA
Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde bu yıl başlatılan kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı 50 bin lira, Mersin Büyükşehir Belediyesi 300 bin lira, Mezitli Belediyesi de lojistik destek sağlıyor. Aralarında arkeolog, restorator, harita mühendisleri ve öğrencilerin olduğu 70 kişilik ekip, antik kentte yer alan sütunlu caddede, höyük alanında ve Roma villasında kazı çalışmaları yaparak Soli’nin Kolonizasyon dönemini açığa çıkarmayı hedefliyor.
Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, (DHA)