Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu genelgesinde, teknik alt yapısı hazır olan kurum ve kuruluşların ikili anlaşma dahilinde Kimlik Paylaşım Sistemi ile MERNİS Veri Tabanı'ndaki bilgilerden faydalanabileceğini belirtti.
Genelgede, ayrıca 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile banka, noter ve reasürans şirketleri gibi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve eki cetvellerde yer almayan kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kişilere de sistemden yararlanabilme imkanının getirildiği kaydedildi.
Nüfus cüzdanı kullanımında yaşanabilecek olumsuzlukların önemli ölçüde sınırlandırılması amacıyla Kimlik Paylaşım Sistemi içerisinde yer alan ve web servislerinden biri olan Nüfus Cüzdanı Doğrulama Servisi'nin de hizmete konulduğu belirtilen genelgede, şunlar kaydedildi:
“Kimlik Paylaşım Sistemi Uygulama Yönetmeliği Ek-1 parametrelerinde yer alan 'Nüfus Cüzdanı Doğrulama Servisi' üzerinden banka, noter, sigorta ve reasürans şirketleri gibi kuruluşların kimlik doğrulama işlemlerini yapmaları sahte nüfus cüzdanı nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi açısından yararlı görülmektedir. Nitekim 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi verilmesinin engellenmesi ve gerçeğe aykırı belge düzenleyenlerin cezalandırılması veya caydırıcılık sağlanması öngörülmüştür. Anılan kanunun 67. maddesi ile 'Gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanlarda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü getirilmiştir.
Nüfus cüzdanı sahteciliğinde idarece alınan önlemler hakkında kurumların yanı sıra kişilerin de bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Sahtecilik konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmesi, sahteciliğin yaratacağı kayıpları önemli ölçüde sınırlayacaktır.”