Mermer değişmedi parladı

Güncelleme Tarihi:

Mermer değişmedi parladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 09:59

DÜNYANIN en önemli kültür varlıkları arasında yer alan Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu’nda ‘beyaz mermer’ kullanılarak yapılan restorasyon çalışması 1,5 yıl sonra tekrar gündeme taşındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, “Beyaz mermer zamanla taş malzemenin rengini alacak” açıklamasını hatırlatan Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, söz konusu mermer yapıda hiçbir değişiklik olmadığını söyledi. Neyişçi, "Yıllar önce çekilen Geceyarısı Ekspresi filminde Türkleri altın dişli göstermişlerdi. Bu mermerlerde o altın dişlere benziyor" dedi.

Haberin Devamı

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Aspendos Tiyatrosu’nun oturakları ve merdivenlerinde kullanılan beyaz mermerlerin tiyatronun koyu gri renkteki yapısına uygun hale getirilmesi gerektiğini savunan Neyişçi, “Hani bu mermerin rengi değişecekti? 1,5 yıl geçti mermerler daha da parladı. Ama yetkili kurumlar yanlışta ısrar etmeyi sürdürüyor” dedi.

‘BU TAŞLAR DEĞİŞMEZ’

“Irak’ta, Suriye’de yapılan restorasyon çalışmaları bile daha başarılı” diyen Prof. Dr. Neyişçi, “Yıllar önce çekilen Geceyarısı Ekspresi filminde Türkleri altın dişli göstermişlerdi. Bu mermerlerde o altın dişlere benziyor. Aspendos her ziyaret edildiğinde imajımıza darbe vuruluyor. Bakanlık bir an önce bu yanlıştan dönmelidir. Gecikip dünyaya daha fazla rezil olmayalım. Çünkü bu taşların değişeceği falan yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘GİDİP GÖRÜN’

Yapılan restorasyonun hata olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan Neyişçi, şöyle dedi: “Herkes hata yapabilir. Ancak hatayı kabul etmeyip, ‘Bu taşların rengi değişecek’ demek doğru değil. Hele ki bu açıklamayı devletin bakanlığı yapıyorsa daha vahim. İşte gidip görün. 1,5 yıl geçti ne değişmiş, ne değişmemiş ortada. Tek bir mermer yapı olmayan tarihi bir yapıya mermerle restorasyon yapıp bunu savunan sadece biziz sanırım.”

BAKANLIK NE DEMİŞTİ?

Milattan sonra 2’inci yüzyılda Marcus Aurelius döneminde inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen restorasyon yoğun eleştiri almış, bu eleştiriler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan şu açıklama yapılmıştı: “Söz konusu tiyatronun orijinal taşları yaklaşık 2000 yıllık olup çevresel etmenlerle (yağmur, rüzgar vb.) yıpranmış ve üzeri grileşmiştir. Geçen zaman içerisinde taştaki renk ve doku deformasyonu taşın içine kadar nüfuz etmiştir. Restorasyonda kullanılan taşların rengi iklim ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek patina oluşturacak ve orijinal taş malzemenin rengini alacaktır.”

BAKMADAN GEÇME!