Merkez, Fatih'teki Malta Çarşısı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, Fatihteki Malta Çarşısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Umut Operasyonu'nda ele geçen belgeler, İran'ın desteklediği ‘‘Selamcılar’’ın, Fatih'teki Malta Çarşısı ve civarında örgütlendiklerini ortaya koydu. İran'ı gösteren ipuçlarının, suikastları aydınlatması bekleniyor.

TÜRKİYE'yi yıllarca sarsan en önemli siyasi suikastlardan Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı suikastları aydınlatılırken, ardında hep İran parmağı çıkıyor.

İran, 1979 yılındaki Humeyni Devrimi'nden bir yıl sonra Türkiye'den çeşitli gruplara, ülkesinde eğitim vermeye başladı. İran'lı ajanlar, eğitim verdikleri bu gruplarla bağlantılarını kesmeyip, onlara her türlü maddi, manevi, lojistik desteği verdi.

Emniyet bulgularına göre İran, bu gruplar aracılığıyla Türkiye'yi cephaneliği çevirdi.

ÇARŞIDA İŞYERLERİ AÇMIŞLAR

İşte son operasyonlarda ele geçirilen malzemeler ve suikastlerle ortak bağlantıları:

Mumcu suikastı zanlıları Hasan Kılıç, Abdulhamit Çelik. Mehmet Şahin ile Kışlalı suikastı zanlısı Ferhan Özmen'in İstanbul Fatih'te Malta Çarşısı'nda örgütlendikleri anlaşıldı. Bu kişilerin Malta Çarşısı ve etrafında kitabevi, uzakdoğu spor merkezleri açtıkları bildirildi.

DELİLLER ÖRTÜŞTÜ

Hem Mumcu, hem Kışlalı suikastlarında kullanılan malzemeler son yakalanan cephanelikte ele geçirildi. Bunlar, C-4 plastik patlayıcılar, 12'lik bilya, Misina, Serkisof marka cep saati, Toshiba marka kırmızı-siyah renkli pil.

MUMCU DOSYASI KAPANMADI

Mumcu dosyası daha kapanmadı. Mumcu suikastı ile ilgili gözaltına alınan 9 kişiden 8'i tutuklanırken Selam Gazetesi eski sahibi Hasan Kılıç'ın sorgusuna devam edilmesi için Ankara DGM ek gözaltı süresi verdi. Hasan Kılıç, Kışlalı bağlantılarını da ortaya çıkardı.

POLİS-JANDARMA İŞBİRLİĞİ

Mumcu suikastı polis bölgesinde, Kışlalı suikastı jandarma bölgesinde işlendi. Sanıkları polis yakaladı. Cephanelik jandarma bölgesinde bulundu. Bu yüzden hem polis, hem de jandarma kriminal birimlerinden ortaklaşa ekip oluşturuldu. Deliller, ortaklaşa incelenip değerlendiriliyor.

C-4'LERİ İRAN'A ABD VERDİ

Sincan'daki cephanelikte ele geçirilen yeşil renkli C-4'lerin ABD üretimi olduğunun belirlenmesi soru işaretleri yarattı. Üst düzey bir yetkili, ‘‘İran-Irak savaşına bakın. O zaman ABD'nin İran'a yaptığı silah ve patlayıcı yardımlarına bakın. ABD o savaşta İran'a C-4 yardımı da yapmış’’ dedi.

Aynı yetkili, İtalyan yapımı Beretta marka otomatik silahlar için, ‘‘Silahların numaraları silinmiş. Biz bu silahı İtalyan Beretta olarak biliyoruz ama bu silahlar başka ülkelerde de üretiliyor’’ dedi.

HER YOL İRAN'A ÇIKIYOR

Kışlalı suikastı zanlılarının da tıpkı Mumcu suikastı zanlıları gibi 1979 İslam Devrimi'nden sonra 1980 yılından itibaren İran'a giderek bomba ve silah eğitimlerinden geçirildikleri belirlendi. Kışlalı suikastı zanlılarının da tıpkı Mumcu zanlıları gibi İranlı ajanlardan para ve talimat aldıkları belirlendi. Üst düzey bir yetikli, ‘‘Her yol İran'a çıkıyor. Suikastların ardında İran olduğu kesinlik kazandı’’ diye konuştu.

Tek tek hepsi çözülecek

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan, Çetin Emeç suikastı da dahil olmak üzere önemli tüm suikastlar üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi. Emniyet Genel Müdürü Turan Geç de, ‘‘Güzel sürprizler olacak’’ dedi.

Tantan, Çetin Emeç suikastının aydınlatılması konusunda gelişme olup olmadığı sorusuna, ‘‘Bu konu üzerinde de çalışılıyor’’ dedi.

MİT DEVREDE

Tantan, failleri yakalanan operasyonların tamamen emniyet güçlerinin çabasıyla gerçekleştiğini belirterek, ‘‘Ama şu anda MİT ve jandarma ile birlikte çalışıyoruz’’ dedi. Tantan, ‘‘Nüfus casusluğu ya da etkinlik casusluğu. Bu, dünyada yeni bir kavram. Üzerinde çok yoğun çalışıyoruz’’ dedi. Para hareketerine dikkat çeken Tantan, ‘‘Olaylara tek tek (şu da çözüldü, bu da bulundu) diye bakarsanız anlamlı bir bütüne ulaşamazsınız. Gazete arşivlerini onun için söyledim. Gazeteler bu işe şöyle bir değinip geçmiş vaktiyle’’ diye konuştu.

SÜRPRİZLER

Emniyet Genel Müdürü Turan Genç de gazetecilerin sorusu üzerine, ‘‘Önemli suikastların hepsi peşpeşe çözülecek, kamuoyu rahatlayacak’’ dedi. Genç, önümüzdeki günlerde ‘‘kamuoyuna yeni sürprizler’’ yapacaklarını belirterek, ‘‘Kamuoyu büyük bir rahatlığa kavuşacak’’ dedi. Genç, ‘‘Çetin Emeç ve Bahriye Üçok dahil hepsi çözülecek. Güzel sürprizler olacak. Yeter ki arkadaşlarımızın moralini bozmasınlar’’ diye konuştu.

Bosna paralarıyla burayı kurdular

UĞUR Mumcu suikastının bir numaralı sanığı Yusuf Karakuş'un, ‘‘Bosna için toplanan paralarla açtılar’’ dediği Fatih'teki Mehmet Şahin'e ait Akademik Spor Salonu'nun, örgütün buluşma ve eğitim yeri olarak kullanıldı. Şahin'in başkanlığında salonda buluşan Selam Örgütü üyelerinin eylem kararlarını burada aldı. Fatih Şeyhresmi Mahallesi'nde Malta Çarşısı'nın bir alt sokağı olan Yediemirler Sokak'taki Akademik Spor Merkezi'nin işletmecisi Mehmet Şahin, uzun yıllar yurtdışı müsabakalara katılan Türk sporculara antrenörlük yaptı. Halen Kick Box Milli Takım antrenörlüğü yapan Şahin, yüzlerce dövüşçü ve hakem yetiştirdi. Selam Gazetesi'nde, çoğunlukla dövüş sporları üzerine olmak üzere spor yorumculuğu yapan Şahin gözaltına alındıktan sonra yerine bakan kick-boxer Aziz Koçakelçi, Akademi Spor Merkezi'nin, Tevhid-Selam örgütünün buluşma yeri olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

İskender: 1-2 gün içinde tatbikat yapılacak

ANKARA Emniyet Müdürü Kemal İskender, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesi olayına karışan zanlılar için ek gözaltı süresi alınacağını ve bu kişilere olay yerinde ayrıntılı tatbikat yaptırılacağını bildirdi.

DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, DGM Savcısı Hamza Keleş ile İstihbarat Daire Başkanı Kazım Abanos, sanıkların sorgusunu şube içindeki kapalı devre televizyon yayınından izledi. Kemal İskender, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘‘Gözaltındaki sanıklar için ek gözaltı süresi isteyeceğiz. Kışlalı suikastının yaşandığı olay yerinde 1-2 gün içinde tatbikat yapılacak’’ dedi. Kışlalı suikastiyle ilgili gözaltındaki sanık sayısının 9 olduğu öğrenildi.

Hizbullahçı 9 öğretmen gözaltında

BATMAN'da Hizbullah örgütüne yardım ve yataklık ettikleri iddiasıyla Sakarya İlköğretim Okulu Müdürü Tahir Güneş ile 8 öğretmen gözaltına alındı.

Batman kent merkezi ilçe ve köylerinde Hizbullah'a yönelik sürdürülen operasyonlarda gözaltına alınan örgüt üyelerinin verdiği bilgiler doğrultusunda çalışma yürüten güvenlik güçleri, operasyonun yönünü okullara kaydırdı. İçel'in Tarsus ilçesinde de terör örgütü Hizbullah üyesi olduğu bildirilen 6 kişi gözaltına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!