Güncelleme Tarihi:
Ancak yerli-yabancı piyasa oyuncularının hiçbirisi, bugün piyasalarda çok büyük bir kriz havasının yaşanmasını beklemiyor. Küçük ya da ortaboy bir dalgayla haftaya başlanacağı tahmin edilirken, yakından izlenecek siyasi gelişmeler bütün bir hafta boyunca piyasalardaki hareketlerde de belirleyici olacak.
Yerli piyasa oyuncuları, “hem dışardaki risk iştahı hala yerinde, hem de Türkiye’de büyük riskler almış yabancıların yeni bir kriz havası işlerine gelmiyor” yorumunu yapıyorlar. Yani yabancıların da siyasi kriz konusunda hemen telaşa kapılmayacakları ifade ediliyor.
MÜDAHALE KAÇINILMAZ OLABİLİR
Bu unsurlar içeride, piyasalarda aşırı dalgalanmayı önleyecek, önemli unsurlar. Ancak buna rağmen, içerdeki siyasi kriz sertleştiği takdirde, bunun piyasalardaki dalga boyutunu artırması da kaçınılmaz. İşte böyle bir noktada, yani içerdeki siyasi krizin derinleşmesi ve bunun piyasalara yansıması halinde ise Merkez Bankası’nın olaya müdahalesi kaçınılmaz olacak. Özetle, piyasalardaki dalga boyları yüksek ve ani iniş-çıkışlar gösterirse, Merkez Bankası hem döviz alıp satarak, hem de piyasadaki likiditeyi düzenleyerek, piyasalara müdahale edecek.
Böyle bir ortamın oluşması halinde Merkez Bankası’nın klasik “aşırı volatilite” tanımının tam da kapsamına girilmiş olacağını kaydeden bankacılar, Merkez Bankası’nın hem YTL hem de döviz bazında müdahalesinin kaçınılmaz olacağını söylediler. Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin aşırı volatiliteye karşı müdahale açısından her zamankinden çok daha uygun bir imkan sunduğunu kaydeden yetkililer, bu nedenle Merkez Bankası’nın döviz fiyatlarının ani ve yüksek oranlı artışlarına döviz satarak müdahale etmesini kaçınılmaz görüyorlar.
MERKEZ DOLARDA 1.41'E BAKAR
Merkez Bankası’nın bugünden itibaren piyasaları yakın takibe alması bekleniyor. Hem yurt içinde hem de yurtdışındaki aktörlerle sık sık telefon temasının yapılması beklenirken, piyasalardaki olası hareketler de önceden tahmin edilmeye, mümkün olduğunca erken harekete geçilmeye çalışılacak.
Piyasa uzmanları Pazartesi günü “Merkez Bankası’nın müdahalesini gerektirecek boyutta bir aşırı hareket beklemediklerini“ söylüyorlar. Bir piyasa uzmanı dolarda 1.3750’de sıkı bir direnç olduğunu, bu aşıldığı takdirde 1.41’e kadar gidileceğini söylerken, bankacılar ancak bir günde 1.32’den 1.41’in üzerine çıkması halinde Merkez Bankası’nın döviz satışına geçeceğini tahmin ediyorlar.
Bir başka bankacı ise “panikçiler ille de çıkacaktır ama gün içinde dengelenecek ve fazla bir hareket olmayacaktır” tahmininde bulunurken, Merkez'in müdahalesini gerektirecek bir hareketin kesinlikle beklenmediğini ifade etti. Faizde ise bugün içinde 1.5-2 puanın üzerinde bir artış beklenmiyor.
Özetle piyasa hareketlerinin siyasi kriz etkisinin görüleceği bu ilk günde, çok aşırı bir tepki hareketi beklenmiyor. Hareketin aşırıya kaçması halinde ise Merkez Bankası’nın müdahalesi kaçınılmaz görülüyor.
İÇ DİNAMİK ÖN PLANDA
Piyasalarda aşırı hareketin yabancıların da işine gelmeyeceğini, yerlilerin ise dolarda “biraz yükselsin de satalım” havasında olacaklarını kaydeden bankacılar, ancak krizin çatışmaya dönüşmesi veya derinleşmesi halinde yabancıların çıkışının hızlanacağı görüşündeler.
Uzun yıllardan sonra ilk kez piyasalar iç dinamiklerle hareket edecek. Buna rağmen dışarıdaki risk iştahının devam ettiği bir döneme denk gelmesi, bu siyasi krizin faturasının azalmasına neden olacaktır.
İçerdeki siyasi krizi önlemeye, siyasi uzlaşmaya dönük çabaların artması halinde ise piyasaların da bu hareketlere hemen olumlu tepki vereceği ve toparlanacağı görüşü hakim. Şimdi bütün iş, iktidarıyla muhalefetiyle, siyasetçilere kalıyor. Başbakan şimdiye kadar vermeye çalıştığı “piyasa dostu” havasında, gerçekten samimi ise şimdi bunu gösterme zamanı geldi.