ANKA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 09:56
Merkez Bankası, 2007’de yapılan genel seçimin 2008 bütçe dengesini olumsuz etkilediğine işaret ederek, 2009 yılında yapılacak yerel seçimler nedeniyle aynı durumun ortaya çıkmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Merkez Bankası’nın yılın ilk Enflasyon Raporu’nda mali disipline ilişkin ciddi uyarılara yer verildi. 2007 yılında
seçim döneminde devreye sokulan gider artırıcı bazı uygulamaların 2008 yılı bütçe harcamalarına gecikmeli etkileri üzerinde dikkatle durulması gerektiği kaydedilen raporda, “2009 yılında yapılması beklenen yerel seçimlerin 2008 yılı bütçesine olumsuz etkisinin en aza indirilmesinin fiyat istikrarının sağlanması açısından önemli olduğu düşünülmektedir” denildi.
DOLAYLI VERGİDE ARTIŞ ENFLASYONU VURUYORRaporda, vergi gelirlerinin yurt içi talebe duyarlılığının azaltılması ve yapısal sorunlardan kaynaklanan harcamaların kontrol altına alınmasına yönelik önlemlerin etkin olarak uygulanamamasından dolayı 2007 yılında maliye politikasının fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik çabalara sağladığı katkının sınırlı olduğunun altı çizdi. 2007 yılındaki dolaylı vergi kayıplarının Kasım ayında tütün ve petrol ürünlerinde yapılan vergi artışları ile telafi edilmeye çalışıldığı anımsatılan raporda, şöyle denildi:
“Ancak, bu artış enflasyon oranının yükselmesine neden olmuştur. Geçmişte yapılan dolaylı vergi oranlarındaki ayarlamaların enflasyona yansımasının asimetrik olduğu; dolaylı vergi oranlarındaki artışların tüketici fiyatlarına hemen yansıtıldığı ancak, genel olarak vergi oranlarındaki düşüşlerin söz konusu fiyatlara aynı derecede yansıtılmadığı dikkate alındığında dolaylı vergi oranlarında yapılacak değişikliklerin enflasyon beklentileri ve hedefi açısından önemli olduğu vurgulanmalıdır.”
Raporda, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, para ve maliye politikası arasındaki uyumun makro düzeyde olduğu gibi mikro düzeyde (vergi oranlarında yapılan ayarlamalar gibi) de sağlanmasının fiyat istikrarı açısından önemli olduğu vurgulandı.
2008 AÇIK SİNYALİ VERİYOR
2008’de faiz dışı fazlanın yüzde 6,5’ten yüzde 5,5’e çekilmesine değinilen raporda, 2007 faiz dışı fazlasının yüzde 4’te kaldığına vurgu yapılarak, 2008’de yüzde 5,5 hedefinin tutturulmasının kritik önem taşıdığı vurgulandı. Raporda, şöyle denildi:
“Dikkat çeken husus, 2002-2006 döneminde hızlı bir şekilde denk bütçeye doğru giden bütçenin 2007 yılında önemli oranda açık vermesi ve 2008 yılına ait hedeflerin de aynı yönde sinyaller içermesidir. Başka bir deyişle, merkezi yönetim bütçe hedeflerinde 2007 yılına göre bir iyileşme öngörülmediği dikkate alındığında, fiyat istikrarı açısından 2008 yılında kamuda etkinliği artıracak mikro düzeydeki düzenleme ve uygulamalar daha da önem kazanmaktadır.”