Güncelleme Tarihi:
Bloomberg’de yayımlanan bir haberde, dünya genelindeki merkez bankalarının elindeki toplam altın oranının 425.4 tondan, 30,116.9 tona yükseldiği ve geçen yılın fiyat ortalamasına göre, bu artışın toplamda 13,3 milyar dolar değerinde olduğu belirtildi.
Hindistan, Rusya ve Çin geçen yıl zaten rezervlerine daha fazla altın eklediklerini açıklamıştı. Londra merkezli Dünya Altın Konseyi, ülkelerin rezervlerini 1988’den bu yana ilk kez genişlettiklerini ifade etti.
Dünya üzerinde işlenen altının yüzde 18’ini kasalarında tutan merkez bankaları, yatırımcıların ve borsa yatırım fonlarının altını para birimlerine alternatif bir yatırım aracı olarak görmesiyle birlikte, rezervlerini genişletme kararı aldı.
Piyasanın altına yatırım yapan en büyük borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust 1,115.5 ton ile İsviçre merkez bankasının rezervlerden bile daha fazla altını elinde tutuyor.
ALTIN RÖNESANSINI YAŞIYOR
Royal Bank of Scotland Group analistlerinden Nick Moore, “Şu anda altında bir Rönesans yaşanmakta. Sadece merkez bankaları değil, yatırım sektöründe genel olarak altına yönelme söz konusu” diye konuştu.
Danışmanlık şirketi CPM Group, merkez bankalarının bu yıl rezervlerine 187 ile 218 ton arasında değişen oranda yeni altın varlıkları ekleyeceğine belirtti.
Diğer yandan altın geçtiğimiz yıl yüzde 24’lük bir ralli yaşadı ve kıymetli metalin ons fiyatı 1,226 dolarla rekor kırdı.
Yatırım danışmanlığı yapan Dennis Gartman, “Altın dünyanın en büyük ikinci rezerv aracı olmak üzere; euro ve dolara karşı ciddi bir rakip olmaya başladı” diye konuştu.
RBS’den Moore, altının euro ve sterlin cinsinden değerlenmesinin ülkelerin rezervlerine daha fazla altın eklemesini engelleyebileceğine de dikkat çekti. Bloomberg, altının ons fiyatının 5 Mart’ta 838 euroya kadar çıktığını hatırlattı.