Meriç Nehri'nde su düzeyi 3 günde arttı

Güncelleme Tarihi:

Meriç Nehrinde su düzeyi 3 günde arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 12:35

EDİRNE’de son 1 hafta içerisinde aralıklarla yağan yağmurların ardından Meriç ile Tunca Nehri’ndeki su düzeyi arttı. Özellikle Meriç Nehri’ndeki su düzeyinin 3 günde 268 metreküp/saniye artış gösterdiğini ifade eden DSİ Edirne 11’inci Bölge Müdürü Yunus Algın, "Nehirlerde su seviyesi yükseldi ancak taşkın riski yok. Nehir debisi alarm seviyesine ulaşmadı" dedi.

Haberin Devamı

Edirne’de son bir haftada aralıklarla yağan yağmurlar nehirlerdeki su düzeyinin artmasına neden oldu. Bulgaristan’ın elektrik ürettiği barajlardan su salmasıyla birlikte nehir seviyelerinde artış gözlenirken, taşkın riski görülmediğini belirten DSİ 11’inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Meriç Nehri’nde 3 günde 268 metreküp/saniye artış yaşandığını bildirdi.

Algın, şöyle dedi:
"Bu sabah itibariyle Meriç Nehri’nde kısmı bir yükselme görüldü. Bu yükselmenin nedeni Arda Nehri üzerinde Bulgaristan’ın enerji üretimine başlamasıdır. Ekonomik olması açısından enerji üretimi bilindiği gibi suyun daha yüksek olduğu anlarda yapılıyor. Kirişhane Mevkii&ndeki 214 olan Meriç Nehir seviyesi dün şuanda 482 metreküp/saniye yükseldi. Bulgaristan Arda Nehri’nden su bırakmaya başladı. Ancak sabah enerji üretimini kesti. Akşam saatlerinde 300 metreküp/saniye seviyesine inecek. Tunca Nehri’nde 50 metreküp/saniye kadar yükselme var. Burada yataktan çıkma yaklaşık 100 metreküp/saniye seviyesinde olduğu için şuanda bir risk söz konusu değil. Endişelenecek bir durum yok. Bulgaristan ile bizim Avrupa Birliği taşkın direktifi ve havza planlamasıyla ilgili toplantılarımız oluyor. Burada gündeme getirdik, taşkın tedbirlerinde sadece Türkiye’nin yer almasının çok faydalı olmadığını ifade ettik. Kendileri de bize her konuda ellerinden geldiği kadar yardımcı olacaklarını söyledi. İki taraf arasında haberleşmesi sürüyor."

"TAŞKIN RİSKİ YOK"

Meriç Nehri’nde taşkın riski olmadığını bildiren Algın, "Alarm seviyemiz 700 metreküp/saniye ve üzeridir. O seviyeye geldiğinde nehir kenarındaki vatandaşları ikaz etmeye başlıyoruz. Nehrin yataktan çıkması için su düzeyinin 1200 metreküp/saniyeye ulaşması gerekir. Şuanda uyarı seviyesinin bile çok altında."

'TAŞKIN ODASI'NDAN İZLENİYOR

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, oluşturulan ‘Taşkın Odası’ndan gelişmeleri anlık olarak takip ediyor. İki görevlinin bulunduğu odada, nehirler üzerine kurulan alarma sistemleriyle nehir seviyelerindeki anlık yükselme ve düşüşler 24 saat bilgisayar ortamında izleniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!