Güncelleme Tarihi:
Teröristin hedefi 6 katlı Mavi Çarşı'nın, acil çıkış kapısı, yangın merdiveni ve yangın söndürücüsü yoktu. Yangın Yönetmeliği'ne göre olması gerekiyordu. Ancak kadro yetersizliğinden bu tür binalar denetlenemiyor. Peki bunun suçlusu kim?
Götepe'de 13 kişiye mezar olan, camdan ölüm kapanı Mavi Çarşı, yangına karşı tamamen korunmasızdı. Altı katlı binada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yangından Korunma Yönetmeliğine göre mutlaka bulunması gereken yangın merdiveni, yangın dolabı, duman algılama sistemi, sprinkler otomatik söndürme sistemi, alarm sistemi, ne yazık ki yoktu.
Yangın önleme ve korunma donanımı, yangın merdivenleri bulunsaydı, giriş katında başlayan alevler bu kadar hızlı büyümeyecekti. Üst katlara kaçan mağaza görevlileri ve müşteriler, dışarıya çıkmanın bir yolunu bulacak, alçakların katliamı amacına ulaşmayacaktı. Kısacası, Mavi Çarşı 13 kişiye mezar olmayacaktı. Her gün yüzlerce kişinin alışveriş ettiği, Mavi Çarşı, ne belediye ne de İtfaiye Müdürlüğü tarafından hiç denetlenmedi. Çünkü, yasaya göre, bir konfeksiyon mağazası olan Mavi Çarşı'ya ruhsat alınması gerekmiyordu. Ruhsat işlemleriyapılmadığı için, İtfaiye'ye yangın güvenlik denetimiyle ilgili başvuru da yapılmadı.
ALTI MAĞAZA ÜSTÜ EV
Mavi Çarşı'nın bulunduğu binanın projesinin 1993 yılında altı dükkan üstü konut olarak tasdik edildiğini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, dün yangın yerinde yaptığı incelemeden sonra Hürriyet'e şu açıklamada bulundu:
‘‘İnşaat projeye uygun olarak yapılmış. Kullanımda değişikliğe gidilmiş. Tamamı mağaza haline getirilmiş. Bu tip, mobilya ve giyim mağazaları, sıhhi ve gayri sıhhi işyeri kapsamına girmediği için ruphsata tabi değil. Şikayet olmadığı için, bir uygulamamız olmadı. Bağdat caddesi üzerindeki pek çok bina aynı konumda.
İtfaiyenin denetim kadrosu 2 kişi
İtfaiye Vakfı Başkanı, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Öğreütim Üyesi Prof.Dr. Abdurrahman Kılıç, berber, bakkal gibi sıhhi işyerleri için bile itfaiye raporu gerekirken, 6 katlı bir alışveriş merkezine ruhsat istenmemesinin büyük eksiklik olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kılıç şunları söyledi: ‘‘Yangın yönetmeliğine göre bu tür mağazalarda, kat sınırlamasına bakılmaksızın, yangın merdiveni yapılmalıdır. Bu binaların İtfaiye Müdürlüğü tarafından denetlenmesi gerekiyor. Ancak, denetim işini yapacak kadro yok. 50 binin üzerinde sokağı bulunan İstanbul'un itfaiye teşkilatına İçişleri Bakanlığı, bir onbaşı ve bir er kadrosu vermiş. Uygulamada, sanırım bu işte 15 kişi kadar görev yapıyor. İki kişiyle İstanbul'daki binaların denetlenmesi için 810 yıl gerekiyor.’’