Merck çalışanı eğitim için amele oldu, tamirat yaptı

Güncelleme Tarihi:

Merck çalışanı eğitim için amele oldu, tamirat yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 15:20

Merck Sharp Dohme İlaçları (MSD) ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) ‘‘Eğitim İçin Yardımlaşalım‘‘ projesi kapsamında İzmir'de üç İlköğretim Okulu'nun ihtiyaçlarını giderdi. MSD'nin 458 çalışanının bizzat gerçekleştirdiği projede ev ev dolaşarak okul gereçleri toplandı. Başta şirketin genel müdürü Faik Somer olmak üzere iş tulumları giyilerek okullarda tamirat ve tadilat yapıldı.

Merck Sharp Dohme İlaçları (MSD) ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) İzmirli ilköğretim öğrencilerine daha iyi eğitim koşulları sağlamak ve okul ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ‘‘Eğitim için Yardımlaşalım‘‘ projesinde bir araya geldi.

MSD'nin Türkiye çapında toplam 458 çalışanı her yıl gerçekleştirilen 'Genel Toplantı' için İzmir'de buluştu. Çalışanlar İzmir'deki ilk günlerini eğitim projesine destek vererek geçirdi. Böylece hem verimli çalışma, ekip çalışması gibi konularda pratik yaptılar, hem de okullara katkıda bulundular.

Üst düzey yöneticilerden en alt kademeye herkes 6 Aralık günü üç ilköğretim okulunda sabahtan akşama kadar çalıştı. Bunun yanı sıra kapı kapı dolaşarak evlerde atıl olarak duran okul gereçlerini topladı. Proje kapsamında okullarda boya ve tamiratlar yapıldı, eksikleri giderildi ve dört bini aşkın öğrenciye okul malzemesi sağlandı.

'Etkin ol, verimli paylaş' sloganıyla harekete geçen MSD hem çalışanına hem topluma yarar sağlaması amacıyla bu projeyi gerçekleştirdi.

TOPLUMSAL SORUMLULUK

MSD Genel Müdürü Faik Somer projenin ortaya çıkış aşamasını şöyle anlatıyor: ‘‘Toplam 458 çalışanımızın insan gücünü toplumsal sorumluluk alanında en iyi nasıl kullanabiliriz diye düşündük. Şirket olarak yılda en az bir günümüzü bu türden projelere ayırmaya karar verdik‘‘.

Projenin tohumları 10 kişilik bir komite tarafından mayıs ayında atılmış. İzmir'deki Sivil Toplum Örgütleri'nden çok iyi projeler gelmiş. Konaklama konusunda da sorun yaşanmayacağı için İzmir'de karar kılınmış.

İzmir'de birkaç vakıfla temasa geçildikten sonra EÇEV'le işbirliğine karar verilmiş. Ağustos ayında ortak çalışmalar başlamış. Sonraki aşama EÇEV Başkanı Gülgün Ünal önderliğinde yürütülmüş. Ünal okulları belirlemekte oldukça zorlandıklarına değiniyor: ‘‘İzmir'de yardım bekleyen birçok ilköğretim okulu var. En harap durumda olan Buca İlköğretim Okulu, Konak Eski İzmir İlköğretim Okulu ve Yüzbaşı Şerafettin İlköğretim Okulu'nu seçtik. Okul idareleriyle temasa geçerek bir ihtiyaç listesi belirlemelerini istedik. Bunu MSD'ye sunduk ve onlar desteklemeyi kabul ettiler‘‘.

Şirket proje için yaklaşık 70 bin dolarlık bir bütçe ayırmış. Somer maddi değil manevi katkının önemli olduğunu söylüyor: ‘‘Bu gönüllü bir proje. Şirket elemanları bir gün de olsa vaktini bu işe ayırıyor. Önemli olan yalnızca maddi destek vermek değil, aynı zamanda işgücüyle de katkıda bulunmak. Bu tip projeleri her yıl farklı illerde düzenlemeyi hedefliyoruz‘‘.

Çalışanlar projeyi 6 Aralık günü bizzat hayata geçirdi. 458 kişi iki gruba ayrıldı. Bir grup okullarda bakım ve onarım işleriyle uğraştı. Diğeri de 10'ar kişilik gruplar halinde Alsancak ve Mithatpaşa'da kapı kapı dolaşarak malzeme topladı.

Öğlen iki grup görev değiştirdi ve işlere birbirlerinin kaldığı yerden devam etti. Evlerden toplanan malzemeler gün sonunda bir alanda dizildi. Okul yetkilileri onların arasından ihtiyaçlarına göre seçim yapacaklar. Kimisi okuluna bilgisayar kazandıracak, kimisi ansiklopedi, kimisi de televizyon. Artan malzemeler diğer ihtiyaç sahibi okullara dağıtılacak.

Bakım, onarım çalışmaları kapsamında sıvası dökülmüş bahçe duvarları rengarenk boyandı, bazı duvarlar yükseltildi, sınıflara askılıklar asıldı, kapılar, pencereler onarıldı ve yenilendi. Okullardan biri üstü kapalı bir tören alanına, biri bir kütüphaneye biri de çok amaçlı bir salona kavuştu.

ÜLKEYE GÖRE PROJE

Somer MSD'nin dünya çapında bölgesel ihtiyaçlara göre bu tip aktivitelerde bulunduğunu belirtiyor. Türkiye'deki projeler ülke şartlarına yönelik gerçekleştiriliyor.

Somer MSD'nin önceki yıllarda da farklı projelere imza attığını söylüyor. ‘‘Deprem sonrası Bolu'da İzzet Baysal Hastanesi'nin Acil Servis Ünitesi'ni gerçekleştirdik, okullara eğitim seminerleri verdik. İçinde bulunduğumuz koşullara uygun olarak her yıl değişik projeler gerçekleştiriyoruz.‘‘

Şirket özellikle etik konusuna önem veriyor. Türkiye'de Etik Vakfı'nın kurulması için çalışmalarda bulunuyor. Şu an vakıf kurulma aşamasında. Tüm hazırlıklar yapılmış, yasal onayın gelmesini bekliyorlar. Merck'in ABD'deki şubesi ABD'de bulunan Etik Değerler Merkezi'yle birlikte çalışıyor.

Merck Sharp Dohme hakkında

ABD'de Merck & Co., Inc. adıyla 1881'de kurulan şirket sonraki yıllarda Sharp & Dohme firmasıyla birleşti. Bugün ABD'de Merck & Co., Inc. adıyla, diğer ülkelerde Merck Sharp & Dohme (MSD) adıyla hizmet veriyor. Her yıl araştırma ve geliştirmeye yaklaşık iki milyar dolar yatırım yapıyor. Dünya çapında beş binden fazla bilim insanı 44 ülkede yeni ürünler üzerinde araştırmalar yapıyor. MSD Türkiye'de 1992'de kuruldu. Öncelikle insan kaynakları, pazarlama, satış, finans gibi ana fonksiyonlarda faaliyete başladı. Üretimini Fako İlaçları üretim tesislerinde gerçekleştiriyor. AIDS, Akut Koroner Sendromlar, Astım, Aşılar, Hipertansiyon, İnfeksiyon, Osteoporoz tedavi alanlarından bazıları.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!