Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 00:00
Amasya’nın Merzifon ilçesinde ankastre mutfak üretimi yapan Silverline’ın kurucu ortağı Hüseyin Alış, "Mercedes’in Almanya’da yaptığı gibi fabrikamızın içine meslek lisesi açmak için çalışmalar yapıyorum" dedi.
SON dönemde Türkiye’deki eğitim sisteminden yakınan özel sektör ara eleman açığını kapatmak için eğitime önemli yatırımlar yapmaya başladı. Kurum içi eğitimleri sıklaştıran şirketler bir yandan da her yıl eğitim amaçlı bütçe oluşturuyor. Merzifon’un Amasya ilçesinde ankastre mutfak üreticisi Silverline ise Mercedes’in Almanya’daki fabrikasını örnek alarak üretim tesisi içinde meslek lisesi açmayı planlıyor. "Ne kadar yatırım yaparsanız yapın çalıştıracak eleman bulamazsanız ölü yatırım yapmış olursunuz" diyen Silverline’nın kurucu ortaklarından Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Alış, önümüzdeki dönemde bu projeyi hayata geçirmek istediklerini söyledi.
MERCEDES FABRİKASI ÖRNEĞİ: Alış, Milli Eğitim Bakanlığı ile temas halinde olduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Sadece okul açmakla her şey bitmiyor. Özellikle öğrencilerin son sınıfa geldiğinde teknik makineleri kullanabilmeleri bizim için çok önemli. Okulu açtıktan sonra bu okula teknik makineleri koymak gerekiyor. Bizde bunun yerine okulu fabrikanın sınırları içinde kurmayı ve öğrencilere sahada eğitim vermeyi düşündük. daha kesin bir şey yok ancak Avrupa’da bunun örnekleri var. Mercedes’in Almanya’daki fabrikasında ara eleman böyle yetişiyor."
TEKNOLOJİYE UYUM SAĞLIYORUZ: İlk etapta 40 kişilik 2 derslikten oluşan meslek lisesi kurmayı planladıklarını anlatan Alış, "Türkiye’de son yıllarda özel sektör bu tür girişimlerde bulunuyor. Ancak çoğu okullara teknik ekipmanları götürmüyor. Açılan okul amacına ulaşmıyor ve öğrenci yetişmiyor" diye konuştu. Türkiye’deki fabrikaların yeni teknolojilere çok hızlı uyum sağladığını ifade eden Alış, şunları dile getirdi: "Şirketler teknolojiye çok önem veriyor ve büyük yatırımlar yapıyor. Ancak bu makineleri kullanabilecek kalifiye elemanı bir süre eğitmeniz gerekiyor. Biz de fabrikanın içine kurmayı planladığımız lise sayesinde bu soruna da çözüm bulmuş olacağımıza inanıyorum. Bu okulda aynı zamanda çalışanlarımıza yönelik mesleki eğitimlerde düzenleyebiliriz."
10 MİLYON DOLAR: Hüseyin Alış, Merzifon’da çok sayıda öğrenciye burs verdiklerinin de altını çizerek, "Bugün üniversitede 20 tane öğrencimiz var. Bunların 5’i şirketimiz bünyesinde çalışmak istese bizim için çok büyük bir kazanç olacak" dedi. 2007’de 10 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Alış, "750 çalışanımız var. Yeni yatırım ile birlikte 100 kişiye daha ihtiyacımız olacak. Ancak içerideki makineleri kullanabilecek çalışan bulamıyoruz. Çok büyük ara eleman açığımız var. Bunu kapatabilmek için önce eğitim vermemiz gerekiyor. Ara eleman açığını kapatamazsak Türkiye’deki markalar büyüyemez" diye konuştu.
Merzifon’a yabancı işadamı akıyor, otel yapmalıyızYABANCI yatırımların Türkiye’ye akmaya başladığına dikkat çeken Hüseyin Alış, Merzifon’a birçok yabancı misafirin geldiğini ve iyi bir otele ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Alış, şöyle konuştu: "Biz ihracat odaklı üretim yapıyoruz ve Merzifon’a haftada 4-5 tane yabancı misafirimiz geliyor. Çevredeki diğer fabrikalara da bu kadar yabancı misafir geldiğini düşünürsek bölgede iyi bir otel kaçınılmaz oluyor. Bizde ihtiyaca cevap verebilmek adına önümüzdeki dönem yatırım planlarımıza iyi bir otel projesini alabiliriz."