Meraklısına büyük fırsat

Güncelleme Tarihi:

Meraklısına büyük fırsat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 22.’si gerçekleşecek olan ‘‘Avni Dilligil Sanat Ödülleri'' artık uluslararası bir boyut kazanıyor. Bugün başlayan ve 29 Kasım'da Sabancı Center'da yapılacak ödül töreniyle sona erecek bu üç günlük etkinliğe ünlü yönetmen ve yazarlar Terry Gilliam, Arnold Wesker, Israel Horovitz ve Terry Schreiber katılıyor.

Avni Dillgil Ödülleri'' bu yıl Nedim Saban'ın başkanlığını üstlendiği Tiyatro Sanatını Geliştirme Derneği (TİSAN) tarafından Kültür Bakanlığı ve Aksanat'ın katkılarıyla organize ediliyor. Bu yılki ödül töreninin en önemli özelliği uluslararası sinema ve tiyatro dünyasının çığır açıcı isimlerini ağırlaması. Bu isimler İstanbul'da workshop ve söyleşilere katılacak.

Konuklardan, yönetmen Terry Gilliam dünyaca ünlü Monty Python Komedi Grubu'nun bir üyesi ve ‘‘Brezilya'', ‘‘Balıkçı Kral'' ve ‘‘12 Maymun'' gibi filmlerin unutulmaz yönetmeni. Dünya ve 20. yüzyıl İngiliz tiyatrosunun en önemli yazarlarından olan Arnold Wesker ise dünya tiyatrosuna ‘‘Kökler'', ‘‘Dört Mevsim'' ve ‘‘Mutfak'' gibi oyunları armağan etti.

İstanbul'a gelecek tiyatro ustalarından biri olan Amerikalı Israel Horovitz, Istzvan Szabo'nun son filmine yazdığı senaryoyla ‘‘Berlin Festivali Yılın Senaryosu'' adayı oldu. Etkinliğe katılacak bir diğer tiyatro gurusu ise kendi kurduğu okulla modern gerçekçi Amerikan tiyatrosunun en önemli yönetmenleri arasına giren ve Stanislavski metodunun Amerika'daki temsilcisi olarak nitelendirilen Terry Schrebier.

Etkinlik programı

Tiyatro ve sinema dünyasının ünlüleriyle söyleşiler ve workshop Aksanat'ta gerçekleşecek. (İstiklal Cad. Zambak Sok. 16, Taksim. Tel: 0212- 252 35 00). Sadece, katılımcı sayısı sınırlı olduğu için süresi iki buçuk saat olan workshop'la ilgilenenlerin (0212) 231 21 00 no'lu telefonu arayarak kayıt yaptırmaları gerekiyor. Diğer etkinlikler için ücretsiz davetiyeler Aksanat'tan temin edilebilir.

26 Kasım Cuma - 27 Kasım Cumartesi saat 17.00

Workshop / Terry Schrebier ile oyunculuk çalışması

Stanislavski yönteminin Amerika'daki uygulayıcısı, Lee Strasberg kuramını kurumsallaştıran ve New York'ta kendi adına oyunculuk okulu kurmuş olan ünlü tiyatro yönetmeni Terry Schreiber, uygulamalı bir workshop ile oyunculukta konsantrasyonu irdeleyecek.

27 Kasım Cumartesi saat 12.00

Söyleşi / Israel Horovitz oyun yazarlığı, yönetmenlik ve oyunculuğu tartışıyor

Modern Amerikan tiyatrosunun iddialı ismi, bugüne değin 52 oyuna imza atmış olan Israel Horovitz, modern tiyatroda oyun yazarlığı, yönetmenlik ve oyunculuk konusunu izleyicilerle tartışacak. 25 dile çevrilmiş oyunlara ve sinema filmlerine imza atan, Cannes ve Obie ödülü sahibi ünlü yazar ve oyuncu Amerika'da özel tiyatro yaşatmanın zorluğu ve Broadway ile Hollywood piyasasının gerçeklerine de değinecek.

27 Kasım Cumartesi saat 15.30

Söyleşi / Oyun yazarı Arnold Wesker kendi tiyatrosunu konuşuyor

Dünya tiyatrosuna ‘‘Kökler'', ‘‘Mutfak'', ‘‘Dört Mevsim'' ve ‘‘Annie Wobler'' gibi başyapıtlar kazandıran Wesker, son oyunundan örnekler vererek bir sahne eserinin nasıl yaratıldığını anlatıyor. Yazar kendi oyunlarından bölümler okuyarak dramatik yapı ve oyun yazarlığında kurgu üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.

27 Kasım Cumartesi saat 19.30

Söyleşi / Komedyen ve film yönetmeni Terry Gilliam ile sinema sohbeti

Monty Python Komedi Grubu'nun Amerikalı üyesi ve ‘‘Balıkçı Kral'', ‘‘Brazil'', ‘‘12 Maymun'' filmlerinin yönetmeni Terry Gilliam dünya sineması üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor. Sinemada komedi temasının işleneceği sohbette Gilliam ile filmlerin kamera arkasına gidiliyor ve yönetmenle film çevirmiş olan Robin Williams, Bruce Willis ve Brad Pitt'in çalışma teknikleri anlatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!