Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2007 00:00
Türk Telekom’un özelleştirilmesi nedeniyle eleştirilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Telekom’u çok iyi değerlendirdik; uydular, kablo TV, içindeki 5 milyar YTL nakit, gayrimenkuller bizde kaldı. Şimdi uyduyla bir telekom daha kurabiliriz" dedi.
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, PTT’nin bir ’T’si olan Türk Telekom’u özelleştirmekle 25 yıldır yapılamayanı yaptıklarını ve çok kárlı bir iş çıkardıklarını söyledi. Yıldırım, kendisini şiddetle eleştirenlere "Telekom’un bilimsel olarak hiçbir stratejik önemi kalmamıştı. Merak etmesinler istesek uyduyla bir Türk Telekom daha kurabiliriz. Biz iddiayla söylüyoruz Türk Telekom çok iyi şartlarda özelleştirildi. Hukuki altyapısı iyi oluşturuldu. Ayrıca Telekom’un içinden bir telekom daha çıkardık, elimizde bir Telekom daha var. Çünkü Türksat’ı, uyduları ayrı tuttuk. Artık uyduyla her şey yapılabiliyor. Türk Telekom’un içinde bütün paralarını da aldık ki bu yaklaşık 5 milyar YTL’dir. Önemli arsalarını, Kablo TV’yi de aldık" dedi.
TELEKOM TEKELİNDEN ÇIKTI: Haberleşmenin "Türk Telekom tekelinden çıktığını" belirten Binali Yıldırım, şunları söyledi: "Telekom’un stratejik bir kıymeti harbiyesi de yok. Telekom neden önemli? Çok kuvvetli bir altyapısı var da ondan. Bilhassa internet için ADSL için avantajı var. Bunu da gördük ve bu alanı da çok destekledik. Bizden önce ADSL diye birşey var mıydı? İnternette ne kadar sıkıntı vardı hepimiz biliyoruz. Dört senede bilişim alanında bu kadar mesafe aldık ama yeterli görmüyoruz ve 2010’a kadar internette günlük kullanımda yüzde 51’i hedefliyoruz. Yani insanımız gnlük işlerinin yüzde 51’ini ister cep telefonundan ister bilgisayardan olsun internetle yapar hale gelecek."
ÜÇÜNCÜ NESİL YOLDA: Binali Yıldırım, üçüncü jenerasyon telefonlar için lisans sürecini de başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu: "İhale süreci 3 sene içinde tamamlanacak. 4 tane lisans için ihaleye çıkacağız. Firmalar yarışacak. Mevcut GSM’ciler de olabilir başkaları da. Bu üçüncü nesil işi dünyada çok uzunsüredir konuşuluyor. Çok büyük paralarla lisanslar alındı, sonra iade edildi. Çünkü tüketici bu konuda hazır değildi. Japonya bedava verdi ki bu alan gelişsin halk daha güçlübir bilgi toplumuna dönüşsün. Biz bedava vermeyiz ama fiyatları makul tutuyoruz. Çok yüksek olmasın ki yatırımcı da altyapısını yapmakta zorlanmasın. Tabii ki düşük de olmasın. 4 lisanstan en az 1.5 milyar YTL bekliyoruz. Bu konuda bütün yaşanmış tecrübeleri inceledik."
2015’E KADAR ÜÇ TÜRK UYDUSU: Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ilk haberleşme uydusunu 2008 Mart’ında göndereceğini açıklayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Eskiden uydularımız yüzde 25 kapasiteyle çalışıyordu. Şu anda yer yok, yüzde 100 kapasiteyle çalışıyorlar. Borcu ödendi, kára da geçti. 2014 yılına kadar üç yeni uydu göndereceğiz. Şu anda 25 uzmanımız orada. İkinci uyduyu birlikte yapacağız. Üçüncü uyduyu ise Türkiye’de kendimiz yapacağız. Uydunun maliyetinde yüzde 85 yazımlım yüzde 15 kaportadır. Biz şimdi uzmanlarımızı yazılımı için çalıştırıyoruz" dedi.
En iddialı hacker’ları e-devlet’e bekliyoruz
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Türk toplumunu bilgi toplumuna dönüştürmek için 17 eylem planı geliştirdiklerini bunların içinde en önemlisinin ’e-devlet kapısı’ olduğunu söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti: "e-devlet kapası ile bütün kamu hizmetlerinin bir adresten girilerek yapılması amaçlanıyor. Vatandaşın hayatını çok kolaylaştıracak. Bütün kurumlar kendi başlarına birşeyler yapıyor ama sistemler farklı standartlarda birbiriyle konuşamıyor. Biz bunun önüne geçmek için Bakanlar Kurulu kararı aldık ve Başbakan da görevi bize verdi. e-devlet kapısını çok yakında deneme amaçlı açacağız ve bu yılın ağustos ayına kadar güvenlik testi için açık kalacak. Bu süre içinde en iddialı hacker’ları e-devlet kapasına bekliyoruz. Marifetlerin göstersinler, saldırsınlar ve biz de görelim. Ondan sonra da güvenlik sistemini tekrar kuralım."
PTT banka gibi oldu, satmaya kalksak belki birkaç milyar dolara gider
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, kısa adı Posta Telefon Telgraf olan PTT’nin telefon kısmı olan Türk Telekom’un özelleştirilmesinden sonra geriye kalan ve daha çok posta hizmetleri olarak yoluna devam eden kurumsal yapısından çok güçlü bir yeni iş ortaya çıktığını söyledi. PTT’nin şu andaki işleri ile ’Posta Banka Lojistik’ eksenine kaydığını söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: "1994’te T’nin biri ayrıldı ve biz onu özelleştirdik. Bilgisayar geliştikçe de klasik posta hizmetleri geriledi. Gelirler, giderleri karşılayamaz oldu. Buna karşılık 35 bin çalışanı vardı. ’Ne olacak’ diye karakara düşünüyorduk. Ülkenin en ücra yerlerinde bile örgütlü olmanın avantajına odaklandık ve PTT Bank’ı kurduk. 2004 yılının mart ayında projeyi başlattık. Önce yurt çapında PTT şubelerini on line bağladık. 3050 şube birbirine bağlandı. Sonuç çok çarpıcı; 2006 sonunda 200 milyon YTL kar ettik. Vatandaş daha önce PTT şubelerinde 1 ayda 2.5 milyon işlem yapıyordu, şu anda ayda 16.5 milyon adete çıktı. Çünkü PTT Bank bankaların yaptığı her şeyi yapıyor. Çek hesabı, elektrik, su, telefon faturası, emekli maaşı ödemesi v.s. 87 tür işlem yapar hale geldik. Bankalar da PTT şubeleriyle muhabirlik anlaşmaları yapmaya başladılar. Adeta PTT’nin P’si küllerinden yeniden doğdu. Şimdi bunu da özelleştirmeye kalkışsak belki birkaç milyar dolar da oradan çıkar."
Bilişim ve haberleşmede 4 yılda neler değişti
Cep telefonu abonesi 23 milyondan 53 milyona yükseldi.
Sabit telefon abonesi 19 milyondan 18.8 milyona indi.
ADSL yoktu, 3.2 milyon abonesi oldu.
Türkiye’de bilgisayar sayısı 4 milyondu, 7.5 milyonu aştı.
İnternet kullanıcı sayısı 6 milyondu 17 milyonu geçti.
25 yıldır konuşulan Türk Telekom özelleştirmesi tamamlandı.
12 milyar YTL’lik telekomünikasyon sektörü 30 milyar dolarlık sektör haline geldi.
Yüzde 25 kapasiteyle çalışan Türk uyduları yüzde 100 kapasiteyle çalışıyor ve 2014’e kadar uzaya 3 yeni Türk uydusu göndermek için düğmeye basıldı. İlki 2008 Mart ayında gidecek.
e-Devlet kapısı projesi denemeye alındı, ağustosa kadar güvenliği test edilecek. Türkiye bilgi toplumu indeksinde 56’ncılıktan 48’inciliğe yükseldi.