Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2001 00:00
DYP İstanbul milletvekili Aydın Menderes, FP'nin kapatılması konusunda, ''bir siyasi partinin kapatılmasından hiç kimsenin memnun olmayacağını, kendilerinin de üzüldüklerini'' söyledi.
Aydın Menderes, DYP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, hükümeti ve ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i eleştiren Menderes, erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.
Kemal Derviş'in geçen hafta, ''Bir ara moratoryumu bile düşündük''dediğini kaydeden Menderes, bu beyanı ''eşine rastlanmamış sorumsuzluk örneği ve ekonomiden sorumlu bakan için bağışlanmayacak ağır bir hata'' olarak niteledi.
''Moratoryum ilan etmek demek, devletin borçlarımı ödeyemiyorum demesidir'' diyen Menderes, ''bunun bir bakıma devletin, ekonominin başına gelebilecek en kötü durum olduğunu'' belirtti.
Türkiye'nin ne kadar ağır bir ekonomik ve mali bunalım içinde olursa olsun, borçlarını mutlaka ödeyeceğini vurgulayan Menderes, bundan herkesin emin olmasını istedi.
Piyasaların artık ''Derviş'ten ve hükümetten umutlarını kestiğini'' savunan Menderes, ''Ekonomiden sorumlu bakanın moratoryumdan bahsettiği bir ülkede seçimden başka çare kalmamış demektir.'' diye konuştu.
FP'NİN KAPATILMASI
Aydın Menderes, FP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının, bütün mahkeme kararları gibi uyulması zorunlu kararlar olduğunu söyledi. ''Mahkeme kararları tartışılmaz'' diye bir kural bulunmadığını kaydeden Menderes, ''Mahkeme kararları tartışılır, ama bunu siyasetçiler tartışmaz ve siyasal zeminde tartışılmaz. Mahkeme kararlarını tartışacak olanlar hukukçular, uzmanlardır, hukukun kendi zeminleridir'' dedi.
Elde gerekçeli bir karar bulunmadığını ifade eden Menderes, bu nedenle mahkemenin kararını değerlendirmenin şu an için bir faydası olmayacağını söyledi.
Bir siyasi partinin kapatılmasından hiç kimsenin memnun olmayacağını belirten Menderes, şunları söyledi:
''Siyasetçiler, milletvekilleri ve başka partiler hiç memnun olmazlar. Biz de üzüldük. Türkiye'nin önünde bir Anayasa değişikliği vardır. Bütün bunları yeniden düşünebilir.
Bir de siyasi partilerin Anayasa'nın ilk 6 maddesini bu toplumda ulaşılabilecek en büyük ortak payda olarak kabul edip, ilk 6 maddeyi mümkün olduğu kadar tartışma dışı tutmalarının Türkiye'nin demokratikleşmesinin de önünü açacağı kesindir.'' (aa)