Güncelleme Tarihi:
AFYONKARAHİSAR'ın Dinar ilçesi Suçıkan mevkisinden doğarak, 584 kilometre boyunca kıvrıla kıvrıla Aydın'nın Söke ilçesi Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Kafa mevkisinden Ege Denizi'ne ulaşan Büyük Menderes Nehri, köylünün 'Akarsu mundar tutmaz' inancıyla attığı hayvan leşleriyle 'biyolojik bomba' oldu.
‘MUNDAR TUTMAZ’
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), konuyla ilgili şu uyarıyı yaptı: "Köylüler, büyük ya da küçükbaş hayvanları bir hastalık sonucu öldüğünde, bunları çukur açıp, üzerine kireç attıktan sonra gömmek yerine, daha kolay bir yolu seçiyor. 'Akarsu mundar tutmaz' denilerek, bu hayvanları kendi bölgesinden uzaklaştıracak en kolay işlemi seçip, Büyük Menderes Nehri'ne atıyor. Bu da nehrin aktığı güzergâh boyunca ciddi hastalık riski oluşturuyor."
İŞTE O ‘BOMBALAR’
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veterinerlik Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Birincioğlu da konuyla ilgili şunları söyledi: "Her yıl dere ve nehir yataklarında karşılaşılan hayvan leşlerinin sayısı artmakta. Bunların çoğunluğunu, öldükten sonra sahiplerinin akarsulara attığı memeli hayvanlar oluşuyor. Maalesef ülkemizin tüm bölgelerinde yaygın olarak kullanılan bu yanlış ve tehlikeli yöntem biyolojik bomba niteliğindedir. Ölü hayvanlardan sulara karışan çeşitli enfeksiyöz ajanlar, insan ve hayvanlara kolaylıkla bulaşabilir, denizlere ulaşabilir. Bunlar arasında hayvanlardan insanlara geçebilen ‘zoonoz’ hastalıklar en önemlileri. Bu hastalıklardan bir bölümü ihbarı mecburi statüsünde. Bölgemizde görülen zoonoz hastalıklar; sığır tüberkülozu, anthrax (şarbon), kuduz, brusellozis ve kuş gribidir."