Memurun yargılanmasını düzenleyen tasarı komisyondan geçti

Güncelleme Tarihi:

Memurun yargılanmasını düzenleyen tasarı komisyondan geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


İlçe belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri için soruşturma izni verme yetkisini valiliklere bırakan yasa tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarı, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmaları Hakkında Kanun'da bazı değişiklikler öngörüyor.

SORUŞTURMA İZNİ EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRDE

Buna göre, büyükşehir ve il belediye başkanları ile bu birimlerin belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri hakkında soruşturma izni verme yetkisi İçişleri Bakanı'nda olacak.

İlçe, merkez ilçe ve alt kademe belediye başkanları ile bu birimlerdeki belediye meclisi üyeleri için bu yetki valiliklere devrediliyor. Belde belediyelerine ilişkin soruşturma iznini kaymakamlar verecek.

Görüşmeler sırasında verilen bir önergeyle köye hizmet birlikleri gibi yerel yönetimlerce kurulan kurumsal yapıların başkan ve görevlileri hakkında soruşturma izni vermekle yetkili makamlar belirlendi. Buna göre, bu birliğin ilçede kurulmuş ve başkanı kaymakam ise vali, başkanın vali olması ya da birliğin birden çok ili kapsaması durumunda da soruşturma izni İçişleri Bakanı'nca verilecek.

Bir başka önergeyle Başbakanlık ve bakanlıklar ile bağlı kuruluşlardaki soruşturma izni verme yetkisi yeniden düzenlendi. Buna göre, merkezde müsteşar, bağlı veya ilgili kuruluşlarda ise o kurumun en üst amiri soruşturma izni vermeye yetkili kılındı.

GÖREVLİ SAVCI DA YAPABİLECEK

Tasarı, Cumhuriyet Başsavcılıkları, memur ve diğer kamu görevlileri hakkındaki ihbarlara ilişkin evrakın bir örneğini, gerekli delilleri tespit ettikten sonra ''ilgili makama gönderecekler.'' Değişiklikle, işlemin doğrudan Cumhuriyet Başsavcısı yerine görevlendireceği bir savcı tarafından da yapılabilmesine imkan sağlandı.

Değişiklikle yasanın 4'üncü maddesindeki ''ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler'' ibaresi ''ilgili makama gönderirler'' şeklinde düzenlendi.

ŞİKAYETÇİ BELLİ OLACAK

Hakkında ön inceleme yapılan memurun ''üstünün'' bulunmaması durumunda ''eşiti'' sayılan memurlar da ön inceleme yapabilecek. Gerçek olmayan ad ve adresle yazılan şikayet dilekçeleri ile isim bildirmeden yapılan şikayetler işleme konulmayacak.

Bilirkişi raporları ve resmi belgelerle suç işlemediği yönünde yeterli kanaat oluşması halinde hakkında ön incelemede yapılan memurların ifadesi alınmayacak. Soruşturma izni verilmesine ilişkin kararlarda ilgilinin ifadesinin alınması zorunlu tutuluyor.

İzin vermeye yetkili makam, yasa kapsamına giren bir suçun işlendiğini öğrendiği tarihten itibaren 60 gün içinde yapılacak araştırma sonucunda gerekli görülmesi halinde ön inceleme başlatacak. Ön incelemenin sonuçlandırılmasına ilişkin süre 30 günden 45 güne çıkarılıyor.

İTİRAZ HAKKI

Yetkili makam, ön incelemeye geçilmemesi yönündeki kararını şikayetçiye; soruşturma izni verilip verilmemesine ilişkin kararı Cumhuriyet Başsavcılığı'na, hakkında ön inceleme yapılan görevliye ve şikayetçiye bildirecek.

Memur veya diğer kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesine ilişkin karara; Cumhuriyet Başsavcılığı veya şikayetçi isesoruşturma izni verilmemesi veya ön incelemeye geçilmemesine ilişkin karara tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yetkili makama itiraz edebilecek. Yetkili makam ise kararı, itirazı ve dosyayı idari yargıya gönderecek. (Ankara/aa)










Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!