Güncelleme Tarihi:
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Şahin, halkın TBMM'den beklentilerinin büyük olduğunu, çözülecek sorunların bulunduğunu, bunların bir bölümünün yasa, bir bölümünün ise Anayasa değişikliği gerektirdiğini belirtti. Bir dönem toplu görüşmelerden sorumlu bakan olduğunu anımsatan Şahin, memur sendikaları ile görüşmelerde sendikacıların sürekli olarak toplu sözleşme ve grev hakkı istediklerine dikkati çekti.
İLO EN ÇOK BU KONUDA UYARIYOR
Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü toplantılarında en çok bu konuda eleştiri aldığını vurgulayan Şahin, “Memurların toplu sözleşme ve grev hakkı olmalıdır. Anayasa'nın ilgili maddelerinde ufak bir değişiklikle bu yapılabilir. Bu hakkın verilmesi toplumu rahatlatır. Muhtemel bir Anayasa değişikliği içinde bu konu da yer almalıdır” diye konuştu.
Vatandaşın Meclis'ten beklentilerinin büyük olduğunu yineleyen Şahin, “Bu beklentilere cevap vermek durumundayız” dedi.
Sorunların çözümünde muhalefetin katkısının önemine işaret eden Şahin, “Önümüzdeki yasama yılının iktidar-muhalefet işbirliğiyle sorunların çözümüne ciddi katkılar sağlamasını temenni ediyorum” diye konuştu.
YAYINLARI KISMA GİBİ BİR DÜŞÜNCEM YOK”
Kanal 24 televizyonunun canlı yayınında soruları yanıtlayan Şahin, bir soru üzerine, Meclis televizyonunun yayınlarını, yaşanan tartışmalar nedeniyle, kısma gibi bir düşüncesinin olmadığını, mevcut uygulamanın devam edeceğini belirtti.
TBMM Başkanı Şahin, milletvekillerinin mevcut odalarının fiziki şartlar açısından yetersizliğine işaret ederek, kırk metre kare ve içinde tuvalet olan yeni odaların yer alacağı binanın temelini 2010 yılının ilk aylarında atmayı düşündüğünü söyledi.
Çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini belirten Şahin, mevcut odaların yer aldığı binanın yıkılıp yıkılmayacağına henüz karar vermediklerini anlattı.
Şahin, Beykoz Kasrı'nın restore edilerek uluslararası toplantılar için kullanılabilir hale getirilmesi konusunda da çalışma yapıldığını ifade etti.
Çalışmaların sürdüğünü belirten Şahin, bunun nasıl gerçekleştirileceği konusunda henüz karar vermediklerini söyledi.
ÖZEL PLAKA GÜNDEMDE DEĞİL
TBMM Başkanı Şahin, bir başka soru üzerine de istek üzerine milletvekillerine özel plaka için Emniyet Genel Müdürlüğünden bilgi talep edildiğini, gelen cevapta, isteyen kişilerin özel plaka çıkartabildiği ve milletvekillerinin zaten TBMM amblemli araç kartlarına sahip olduğunun belirtildiğini anlattı. Şahin, “Dolayısıyla gündemde böyle bir konu yok” dedi.
“GEÇMİŞTE YAPTI ŞİMDİ DE YAPAR”
Bir soru üzerine “Demokratik Açılımla” ilgili açık oturum istemine ilişkin Meclis Başkanlığına bir başvuru olmadığını bildiren Şahin, 1 Ekim'den sonra bu konuların Meclis gündemine geleceğini düşündüğünü ifade etti. TBMM görevini yaptığı için Türkiye'nin “dünden daha demokratik bir ülke” olduğunu belirten Şahin, AB ile katılım müzakereleri çerçevesinde Anayasa ve yasa değişikliklerinin yapıldığını anımsattı. Bunların aynı zamanda “demokratik açılım” olduğunu dile getiren Şahin, bunda bir çok siyasi partinin katkısı olduğunu anlattı.
Şahin, “TBMM geçmişte demokratik açılımlar yaptı şimdi de yapar. Geçmişte bunu nasıl yapmışsak, herkesin nasıl bunda katkısı varsa şimdi de öyle olacaktır. Bundan niye kaçınalım? Halkımızın lehine olan şeylerdir” dedi.
Şahin, “Anayasa değişikliği bekliyor musunuz?” sorusuna “Anayasa değişikliği olabilir. Hükümet yetkilileri gerekli olduğundan bahsediyorlar. Biliyorsunuz Anayasa değişiklikleri üst hukuk normu olduğu için bu konuda konsensüs, mutabakat aramak bu işin doğrusudur” karşılığını verdi.
MAÇA YETİŞİR
Şahin, Ermenistan ile parafe edilen metnin Ekim'in ilk haftalarında imzalanacağını tahmin ettiğini söyledi.
Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiğini dile getiren Şahin, “Bu zapta bakıldığında Kafkasya'daki sorunları çözmek için hareket edildiği izlenimini ediniyorsunuz” dedi.
Şahin, zabıt imzalanıp sonra muhtemelen TBMM'ye ve burada Dışişleri Komisyonu'na gideceğini söyleyen Şahin, sonraki aşamaların nasıl cereyan edeceğinin hep birlikte görüleceğini belirtti.
TBMM Başkanı Şahin, “Türkiye, Azerbaycanlı kardeşlerini mağdur edecek bir adım atmayacaktır” dedi.
Şahin, Cuma günü de Azerbaycan'a ziyaret gerçekleştireceğini belirterek, ziyarete ilişkin bilgiler verdi.
Mehmet Ali Şahin, 90. yıl kutlamalarına ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve çok görkemli bir şekilde kutlamayı arzu ettiklerini kaydetti.
DTP'LİLERİN DURUMU
DTP milletvekillerinin mahkemeye ifade vermeye çağrılmalarıyla ilgili bir soru üzerine de Şahin, konunun tamamen yargısal bir süreç olduğunu ifade etti.
Tebligat ile ilgili Meclis Başkanlığının görevini yaptığını, önünde böyle bir konu olmadığını dile getiren Şahin, “Ne yapacaksınız?' diye soruluyor. Elimizde bir şey yok ki ne yapacağımızı tartışalım” dedi.
Şahin, şunları kaydetti:
“Keşke bir milletvekili arkadaşımız, hangi partiden olursa olsun, böyle bir durumla karşı karşıya gelmemiş olsaydı, ama tabii yine de bir sorundur. Çünkü ilgili arkadaşlarımız bu Parlamento'nun üyesidirler. Bu Parlamento'nun üyesi arkadaşlarımızın bu durumla karşı karşıya gelmiş olması Meclis Başkanı olarak beni de ilgilendirir, ama ilgili arkadaşlarımız bana gelmiş değiller, bir değerlendirme yapmış değilim.
TBMM'den bir milletvekili arkadaşımızın zorla getirilmesine razı olamayız. Geçmişteki görüntüleri bu çatı altında tekrar yaşamak istemeyiz. Yaşanmaması için elimizden gelen gayreti, çabayı gösteririz. Bunu doğru bulmam.
Bizim Meclis Başkanlığı olarak şu aşamada yapabileceğimiz bir şey yok. Yeniden tebligat gelirse o zaman değerlendiririz.”