Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, kamu kuruluşları arasında zorunlu yatay geçiş başlatarak, ihtiyaç olan yerlere memur kaydıracaklarını söyledi. Sungurlu'nun modeli uygulanmaya başlayınca, boş oturan memur dönemi kapanmış olacak.
Birçok kamu kuruluşunda gizli işsizlik sorununu çözmek için kamu kuruluşları arasında yatay geçiş uygulaması başlatılıyor. Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, kamu kuruluşları arasında zorunlu yatay geçiş uygulaması başlatılarak, ihtiyacı olan kuruluşlara memur kaydırılacağını açıkladı. Sungurlu, bu konunun hukuki yönünün incelenmeye başladığını, tamamladıktan sonra Bakanlar Kurulu'na getireceğini söyledi. Sungurlu, ‘‘Bugüne kadar yatay geçiş uygulaması gönüllüydü. Zorlamak lazım’’ diye konuştu.
Sungurlu dün ANAP Eskişehir il örgütünü ziyaretinde boş oturarak gizli işsiz olan kamu personelini çalıştırmaya yönelik reform niteliğinde bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Sungurlu, bu çalışmayı şöyle anlattı:
‘‘Gittiğim her yerde personel talepleri oluyor. Bu taleplerin tümünü karşılamamız mümkün değil. Ancak personel açığı olan yerlerde de iş aksıyor. Bu devletin birçok kurumunda memur fazlası var. Memur fazlası olan kurumlardaki fazlalığı ihtiyaç olan yerlere takviye etmek yöntemi ile bu sorunu çözebiliriz. Bu sistemi mutlaka oturtmak gerekir. Ülkemizde şu anda 1.5 milyon memur var. Hangi kurumda ne kadar fazlalık olduğunu da rakamları ile biliyoruz. Konunun huhuki yönünü inceledikten sonra Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz.’’
Sungurlu'nun modeli yaşama geçtiği zaman, kamuda zorunlu yatay geçiş dönemi başlayacak. Kamu kuruluşları sınav açarak yeni eleman almak yerine diğer kurumlardan takviye edilecek kişilerle personel açığını kapatacak. Bu modelle devletteki kadro şişkinliği önlenecek. Boş oturan memur dönemi kapanacak.