Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "2008 yılı Bütçesi"nin sunumunda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılında çalışanların enflasyon karşısında alım güçlerinin korunmasının sağlanacağını belirterek, "Memurlarımıza hiç zam yapmasak bile, sistemin icabı yapacağımız ödemelerde artış olmaktadır" dedi.
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılında çalışanların enflasyon karşısında alım güçlerinin korunmasının sağlanacağını belirterek, "Memurlarımıza hiç zam yapmasak bile, sistemin icabı yapacağımız ödemelerde artış olmaktadır" dedi. Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "2008 yılı Bütçesi"nin sunumunda, memur aylıkları, vergi politikalarına ilişkin bilgi verdi. Memur aylıklarında, gelecek yıl, düşük maaş alana daha yüksek oranda yansıyacak şekilde, bütçe imkanları ve enflasyon hedefleri dikkate alınarak artış yapılacağını belirten Unakıtan, kamu görevlilerinin maaşlarına ocak ve temmuz aylarından geçerli olmak üzere yüzde 2 artı yüzde 2 oranında artış sağlanacağını anımsattı.
ENFLASYON FARKI ÖDENECEK: Kemal Unakıtan, ocak ayında taban aylığında ayrıca seyyanen 10 YTL artış yapılacağını ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu artışlara ilaveten yaklaşık 90 YTL denge tazminatı alan personelimizin aldıkları bu tutar, ocak ayında 20 YTL artırılmak suretiyle 110 YTL ve temmuz ayında ise 20 YTL daha artırılmak suretiyle 130 YTL seviyesine çıkarılacaktır. Ayrıca, 2007 yılının ikinci altı aylık döneminde enflasyon oranının yüzde 4’ü aşması halinde, aşan kısmı telafi edecek şekilde 2008 yılı ocak ayından geçerli olmak üzere enflasyon farkı, kamu görevlilerimizin aylık ve ücretlerine yansıtılacaktır. Aile yardımı ödeneği dahil en düşük dereceli memurun 2007 yılı ekim ayında 843 YTL olan net maaşı, ocak ayında yüzde 5,2 oranında artarak 887 YTL’ye ve temmuz ayında ise yüzde 4,3 oranında artarak 925 YTL’ye yükselecektir."
7 BASAMAK DAHA İYİ KONUMA GELECEK: Asgari geçim indirimini, gelir vergisi sistemine dahil ettiklerini anımsatan Unakatın, "Bu uygulama, istihdam üzerindeki vergi yükünü önemli ölçüde azaltacak ve Türkiye istihdam üzerindeki vergi yükleri sıralamasında OECD ülkeleri arasında 7 basamak daha iyi konuma gelecektir" diye konuştu. Unakıtan, vergi politikalarının temel amacının, büyüme ve istihdam politikalarını destekleyici, makro ekonomik politikalarla uyumlu, etkin ve basit bir vergilendirme sisteminin oluşturulması olduğunu vurguladı. Hükümetin, vergi sisteminin yapılandırılması çalışmalarını belirli bir strateji çerçevesinde sürdürerek vergi mevzuatıyla ilgili önemli politika değişikliklerinde bulunduğunu söyleyen Unakıtan, bunlardan birinin, gelir üzerinden alınan vergilere ilişkin yapılan kanuni düzenlemeler olduğuna işaret etti. Birçok ülkede düşük oranlı ancak geniş tabanlı ve yatırımları teşvik edici bir vergi sistemi oluşturulması yönünde önemli adımlar atıldığını bildiren Unakıtan, bunun daha fazla istihdam, refah ve vergi hasılatı anlamına geldiğine dikkati çekti.
YATIRIMLAR İSTİKRAR İLE DEVAM EDER: Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri de aktaran Unakıtan, ülkede ekonomik ve siyasi istikrarın sağlandığını, yeni dönemde "büyüme ile istikrara geçiş dönemi başlattıklarını" belirtti. "Büyümeyi kalıcı hale getirip, onun ortaya çıkaracağı bir istikrar atmosferinin yükselmesini hedefliyoruz" diyen Bakan Unakıtan, mevcut istikrar ve güven ortamı devam ettikçe Türkiye’nin yatırımlar için "cazibe merkezi" olmaya devam edeceğinin altını çizdi. Maliye Bakanı Unakıtan, 2003 yılından bu yana uygulanan politikalarla "çarpıcı bir makro ekonomik performans" sergilendiğini ifade ederek, 1993-2002 yılları arasında ortalama yüzde 2,6 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2003-2006 döneminde ortalama yüzde 7,3 büyüme gösterdiğine işaret etti.
Önceliğimiz işsizliğe çare bulmak olacak
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2001 krizi sonrasında istihdamda daralma ve artan işsizlik şeklinde ortaya çıkan olumsuz tablonun, 2004 yılından itibaren düzelmeye başladığını, 2002 yılından bu yana nüfusta 5 milyon kişilik artış meydana gelmesine karşın, işsiz sayısının azaldığını vurguladı. Türkiye ekonomisinde yapısal bir dönüşüm gerçekleşmekte olduğunu belirten Unakıtan, tarım sektörünün toplam istihdam içindeki payının 2002 yılında yüzde 34,9 iken 2006 yılında yüzde 27,3’e gerilediğine işaret etti. Kemal Unakıtan, 2007 yılı Temmuz dönemi itibarıyla toplam istihdamın, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde 490 bin kişi artığını, bu dönemde işsizlik oranının yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleştiğini anlattı. Unakıtan, "Önümüzdeki dönemde en önemli önceliğimiz işsizliğe çare bulmak olacaktır" dedi.
İhracatı 500 milyar dolara çıkarmak için çalışacağız
DIŞ ticarette son 5 yılda önemli gelişmelere imza attıklarını, 2002 yılında 87.6 milyar dolar olan dış ticaret hacminin, 2006 yılında 225.1 milyar dolara ulaştığını belirten Unakıtan, 2007 Ocak-Ağustos döneminde 174.7 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacminin, 2007 yılı sonunda 270 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. Artık katma değeri yüksek ürünleri Türkiye’de üretmek gerektiğine işaret eden Unakıtan, "İhracatımızı 2013 yılında 200 milyar dolara, Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünde de 500 milyar dolara ulaştırmak için çalışacağız" dedi.
Ar-Ge çalışmalarında desteği artıracağız
Gelecek döneme ilişkin başka bir politikalarının da araştırma ve geliştirme faaliyetleri üzerindeki desteğin daha da artırılması olduğunu vurgulayan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için; teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, katma değeri yüksek alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge’ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını sağlamak, Ar-Ge personeli ve nitelikli iş gücü istihdamının artırılmasını desteklemek amacıyla Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı hazırlanmış olup, önümüzdeki dönemde TBMM gündemine getirilecektir."