Güncelleme Tarihi:
Kamu-Sen 3’üncü Olağan Genel Kurulu başladı. Açılış konuşması yapan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, bölgesel dengelerin değiştiğini, yeni sınırların çizildiğini ve yeni yaklaşımların üretildiği bir dönemde yaşandığını belirterek, “Küresel güçler dünyanın en zengin enerji kaynaklarına sahip olan Ortadoğu ve Kafkasya’ya hakim olmayı amaçlamaktadır. Bu planlarını uygulamak için ise ekonomik yaptırımlar, politik telkinler, uluslar arası kuruluşların baskıları ve hatta teröre kadar bütün yollar kullanılmaktadır” dedi. Hiçbir terörist grubunun arkasında devlet gücü olmadan ayakta kalamayacağını kaydeden Akyıldız, teröre ve teröriste destek veren ülke, kişi, grup ya da partileri, “Eli kanlı canilerle” bir tuttuklarını söyledi.
KAPATILMA DAVASINI ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ
Türkiye’nin en önemli gelişmelerinden bir tanesinin de, AB süreci olduğunu ifade eden Akyıldız, AB’nin Türkiye’yi tam üye olarak arasında görmek istemediğini artık gizlenmeyen bir gerçek olduğunu söyledi. Akyıldız, AB projesinin Türkiye için yalnızca bir oluşuma üyelik anlamını taşımadığının altını çizerek, bunun aynı zamanda milletin ve devletin açısından da tam anlamıyla yapısal, siyasi ve kültürel bir dönüşüm süreci olduğunu ifade etti.
AKP’nin kapatılma davasına da değinen Akyıldız, “AKP’nin kapatılma konusunu da üzüntüyle karşılıyoruz. Anacak konu yargıya intikal etmiştir, hukukun üstünlüğüne inanmış olan bizler ne demokrasinin ne de hukukun üstünlüğünün zarar görmesine razı olamayız. Temennimiz, hukuk devleti ilkesinden sapmadan demokrasi kuralları ihlal edilmeden demokrasiye sıkı sıkı sarılarak bu sürecin biran önce adil bir şekilde sonuçlanmasıdır” diye konuştu.
EKONOMİK KRİZ
Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendiren Akyıldız, son günlerde ekonominin geleceğiyle ilgili karamsar görüş belirtenlerin sayısının arttığını söyledi. bugün ortaya çıkan rakamları Amerikan ekonomisindeki krize bağlamaya çalışıldığını dile getiren Akyıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
“Son 7 yıldır aşırı şişirilen piyasalarda kar realizasyonları başladı. Amerika’daki durgunluk ve mortgage krizi de bu durumu tetikleyen başka bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. ABD içine düştüğü durumdan kurtulabilmek için tüm ücret ve sosyal yardım mekanizmalarını işletmeye başladı. Bugün yoksullara ve düşük ücretlilere tam 150 milyar dolar nakit yardımı yaparak ve vergi indirimi sağlayarak piyasaları canlandırmaya çalışıyor. Ne yazık ki, Türkiye’de durumun vahametini anlatan tek bir yetkili yok. Şuanda Türkiye’de alınan tedbirler iş adamlarını ekonomik krizlere karşı güçlendirmeye yöneliktir. Dar ve sabit gelirliler için hiçbir tedbir alınmıyor.”
MEMUR MAAŞLARI YÜZDE 20 ERİDİ
Memur maaşlarının 5 yıl içinde reel olarak yüzde 20 eridiğine dikkat çeken Akyıldız, çalışanların üzerindeki vergi yükünün sürekli artırıldığını söyledi. Geçen yıl toplam gelir vergisi tahsilatının yüzde 53’ünün GSMH’ın yüzde 5’ini alan çalışanlardan sağlandığını vurgulayan Akyıldız, GSMH’nin yüzde 95’ini alan zengin kesimden yapılan vergi tahsilatının ise toplam tahsilatının yalnızca yüzde 47’sini oluşturduğunu dile getirdi.
Kazanılmış hakların da ellerinden alınmaya çalışıldığını belirten Akyıldız, sosyal devlet ilkesinin zayıflatılmak istendiği bir başka alanın da sosyal güvenlik olduğunu söyledi. Türkiye’de her yıl faiz ve rantiyeye ödenen ödemelerin zorunlu gider olarak açıklanırken, sağlık ve sosyal güvenlik hakları için ödenen paraların kara delik olarak ifade edildiğini kaydeden Akyıldız, sosyal güvenlik reformunun emeklilik ve sağlık haklarını budayarak sistemde ortaya çıkan finans sorunlarını çözmeye çalışmaktan ibaret bir değişim paketi olduğunu dile getirdi.
Akyıldız, “Eğer taleplerimiz gözardı edilirse son çare olarak en etkili eylemleri yaparak sonuca gitmeye çalışıyoruz ne dayanaksız ve gereksiz bir muhalefet tutumu içerisindeyiz ne de bazıları gibi güçlü olanın etkisi ve himayesi altındayız” dedi.