Melen Havzası'nın suyu İstanbul için umut oldu

Güncelleme Tarihi:

Melen Havzasının suyu İstanbul için umut oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2007 17:42

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Melen Havzası'nın yağışlar yönünden çok özel bir havza olduğunu belirterek, İstanbul'un ve tüm bölgenin Melen Suyuna ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Düzce Belediyesi tarafından yürütülen Büyük Melen Entegre Koruma ve Su Yönetimi Master Planı Projesi, Düzce'de tanıtıldı. Programın açılışında projeye ilişkin sinevizyon gösterisi sunuldu.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Melen Havzasına büyük önem verdiklerini kaydederek, şu bilgileri verdi: “İSKİ bazen, 'Melen suyuna ihtiyacım yok' dese de doğru bir şey değildir. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum; Planlama yapmadan hedefe ulaşmak mümkün değil. Büyük hedefleri olmayan kurumlar yok olmaya mahkumdur. Biz de İstanbul'un mastır planını 2040 yılına kadar yaptık. O mastır planda İstanbul'un Melen suyuna ihtiyacı olduğu kesindir. Sadece İstanbul'un değil bu bölgedeki her yerin Melen suyuna ihtiyacı var. Çünkü Melen havzası yağışlar yönünden çok özel bir havza. İnsanların susuzluğa tahammülü yoktur.
Melen, sadece İstanbul için değil, buradan İstanbul'a kadar yaptığımız tesislerde belli noktalara branşlar bırakıyoruz. Bu bölgelere de su vermemiz bile söz konusu olabilir. Melen suyu aslında sadece İstanbul'un Asya yakasını beslemeyecek, Boğazın altından Avrupa yakasında Tekirdağ'a kadar gidiyor. Bu alanda ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor, katı atıklar, sıvı atıklar noktasında. Bu havzaya sahip çıkılması lazım. Bunu halkın da çok iyi bilmesi gerekiyor.”.

Eroğlu ayrıca, “Melen suyu, İstanbul'un içme suyu havzası içindedir” şeklinde bir Bakanlar Kurulu Kararı bulunduğuna da işaret etti. Tanıtım programına, Eroğlu'nun yanı sıra Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, DSİ yetkilileri ve davetliler katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!