Güncelleme Tarihi:
Melankoli, günümüzde yaygın olarak kişinin az hareketli ve normalden daha heyecansız bir hayat tarzını sürdürdüğü depresyondan kaynaklanan bir duygudurum bozukluğu anlamında kullanılır.2000 yıl süresince akıl hastalıklarıyla ilgili bütün sınıflandırmalarda yer almıştır. Artık bu terimi kullanmak yerine "depresyon" terimi kullanılmaktadır. Bugün melankoli terimi kullanıldığında, şiddetli veya psikotik depresyon mevcudiyeti anlaşılmalıdır. Çoğunlukla 30 yaşından sonra ortaya çıkan melankolinin sebepleri değişiklik gösterebilir. Peki, melankoli nedir, evreleri neler, tedavisi var mı?
Melankoli Neden Olur?
Psikofizyolojik faktörler; organsal, toksik, infeksiyöz, travmatik, hormonal, nörolojik, sosyo-ekonomik sebeplerdir.
Melankolik Ne Demek?
Melankoli halk arasında yalnızlığı tercih ve hüzün hali olarak bilinse de aslında psikolojik bir durumdur. Nedensiz yere depresyon hissi ve birşeyler yapmaya duyulan isteksizlik olarak ortaya çıkar. Eskiden şizofren gibi daha ciddi ve fiziksel rahatsızlıklara dayandırılan melankoli, beraberinde belli bir kültür ve kült getirmiştir. Günümüzde ise aşk ya da kimlik karmaşası gibi duygusal nedenlere bağlanmaktadır.
Melankolinin 8 Evresi
1. Hafif şekiller: İç organ şikayetleri, ağrılar, kabızlık, uykusuzluk, cinsi (seksüel) yetmezlik, durgunluk, takatsizlik, kuruntular.
2. Subakut melankoli (melankolik depresyon): Zayıflık, yorgunluk, takatsizlik, durgunluk, neşesizlik.
3. Nevrastenik şekil: Çabuk yorulma, çalışma gücü kaybı, dikkat ve hafızada zayıflama, baş ağrısı, çarpıntı, mide-barsak bozuklukları, cinsi (seksüel) yetmezlik.
4. Stuporlu şekil: Koma gibi yatar.
5. Ajitasyonlu şekil: anksiyete ve aşırı hareketlilik olur.
6. Hezeyanlı melankoli: Paronoit (şüpheler), başkalarını ve kendini suçlamalar, küçüklük kompleksi, inkarlar.
7. Hallüsinasyonlu melankoli: Hayaller görülebilir.
8. Kronik melankoli: Uzun süren tipidir. Bu hastalığın hastanede tedavisi gerekir. Elektroşok ve ilaç tedavileri uygulanır.