Meksika Körfezi’ndeki sızıntı durdu, peki ÅŸimdi ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

Meksika Körfezi’ndeki sızıntı durdu, peki şimdi ne olacak
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 21, 2010 01:32

Meksika Körfezi'nde meydana gelen ve ülke tarihin en büyük petrol felaketi olan İngiliz enerji devi BP'ye ait Macondo petrol kuyusundaki sızıntı tamamıyla durduruldu. Reuters yaptığı analizde, bundan sonra olacakları masaya yatırdı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

 

ABD yönetimi, kuyudaki sızıntının bütünüyle durdurulduğunu dün resmen teyit etti. Sızıntının durmasından sonra gözler bundan sonraki sürecin BP, ABD petrol arama endüstrisi ve Meksika Körfezi'ndeki eko-sistem üzerinde yapacağı olası etkilere çevrildi.

 

İşte akıllara takılan bazı sorular ve cevapları:

 

 

* BP'NÄ°N BUNDAN SONRA KARÅžILAÅžACAÄžI ZORLUKLAR NELER OLACAK?

 

- Sızıntı şimdiye kadar BP'in piyasa değerinin 70 milyar dolar azalmasına neden olurken, yaptığı gaflarla gündeme gelen İngiliz CEO'su Tony Hayward'un yerini ABD'li Bob Dudley'e bırakmasında önemli rol oynadı.

 

Haberin Devamı

-BP, kamu davaları ve ABD yönetimin açacağı ceza davaları nedeniyle milyarlarca dolarlık tazminat ödemeleriyle karşı karşıya bulunuyor. BP, karşı karşıya kalacağı yükümlülükler için yaklaşık 32 milyar dolarlık bir kaynak ayırmıştı ancak uzmanlar, tedbirsizlik nedeniyle suçlu bulunurlarsa BP ve ortaklarının ödeyeceği cezaların bu miktarı aşacağını tahmin ediyor.

 

- BP, kötü şöhreti nedeniyle önümüzdeki dönemde deniz altındaki petrol araştırmaları için kendisiyle beraber hareket edecek girişimci bulmakta zorluk çekebilir.

 

-BP MACONDO KUYUSUNU GELECEKTE YENİDEN FAALİYETE GEÇİRECEK Mİ?

 

- BP, 100 milyon varile kadar petrol rezervine sahip olduğu düşünülen kuyuyla ilgili niyetleri konusunda sessizliğini koruyor. New Orleans merkezli Tulane Enerji Enstitüsü Direktörü Eric Smith, BP'nin kötü geçmişine rağmen bu kuyuyu yeniden faaliyete geçirebileceğini belirtti. Petrol fiyatlarında görülecek bir artış, ABD yönetiminin de buna destek vermesini sağlayabilir.

 

Haberin Devamı

* AÇIK DENİZDE PETROL ARAMALARINA ETKİSİ

 

- Obama Yönetimi, ABD kıyılarının açıklarındaki yeni petrol arama faaliyetlerini durdurması, bu sektördeki şirketlerin gözlerini Brezilya ve Afrika'ya çevirmesine neden oldu.

 

- Sızıntı, Venezuella ve Rusya'daki siyasi belirsizlik nedeniyle petrol zengini Meksika Körfezi'ne yönelen şirketleri bu bölge için yeni risk-kazanç analizi yapmaya itti.

 

- Sızıntı sonrası, açık denizde arama yapma izinleri oldukça zorlaştı. Bu konuda normalleşmenin yıllar alacağı tahmin ediliyor.

 

- Gecikmeler ve düzenlemelerin açık denizdeki petrol aramalarının maliyetlerini yüzde 10 kadar artırması öngörülüyor. Bu arama çalışmalarındaki bir yıllık gecikmenin, 2013 ile 2017 yılları arasında günlük petrol arzına etkisi 500 bin varil düzeyinde olabilir.

 

Haberin Devamı

* SIZINTININ MEKSİKA KÖRFEZİ'NE ETKİSİ?

 

- Nisan'da meydana gelen ve 87 gün süren sızıntı sonrasında Meksika Körfezi'ne akan petrol, sulak alanlara, balıkçılık yapılan sulara ve Lousiana'dan, Florida'ya kadar plajlara zarar verdi.Â

 

- BP karşılaşılan zararların temini için 20 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı.

 

- Beyaz Saray'a 4 Ağustos'ta verilen bilgiye göre, sızan petrolün en az yarısının temizlendiği ve kalan kısmının çoğunun da plajlardan hızla temizleniyor.

 

- Yapılan araştırmalar, okyanusa akmasına engel olunamayan ya da yakılarak imha edilemeyen petrolün çoğunun derinlerde yaşayan zararlı mikro organizmalar tarafından tüketildiğini belirtiyor. Ancak diğer çevrebilimciler ise sızıntının uzun dönemde ortaya çıkabilecek öngörülemeyen etkileri için uyarıyor.

 

Haberin Devamı

* Bu yazı Reuters'in, "Q+A: BP's Gulf of Mexico well is plugged. Now what?" başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.

 

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet 

http://twitter.com/HurriyetEkonet  Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!