Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2007 00:00
Avustralya’da 1980’lerde keşfedilen gün ışığı aydınlatma sistemleri özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya’da ilgi görüyor. Türkiye’de de Borusan Holding Yönetim Merkezi’nin İstanbul’daki binasına kurduğu ışık tüpü sistemi sayesinde gündeme geldi. Yurtdışından getirilen ve maliyeti son derece pahalı bu uygulamada boru, geçtiği her katı güneş ışığıyla aydınlatıyor. Güneş ışınlarını doğru açılarla odalara yayıyor, mekana dekoratif bir hava katıp enerji tasarrufu sağlıyor. Sistem daha uygun fiyatlar ve farklı seçeneklerle evlerde de uygulanabiliyor.
Güneş ışığından yararlanmanın yeni yolu, ışık tüpü. Işık tüpünü geçen haziranda Borusan Holding Yönetim Merkezi’nin 25 yıllığına kiraladığı İstanbul’daki tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nün haberlerinde gördük. Perili Köşk olarak anılan binada, güneş ışınlarını helistatlar aracılığıyla büyük aynaya yansıtarak içeriye alan "ışık tüpü" sistemi dikkatleri çekti. Yurtdışından getirilen sistem 350-400 bin dolar harcamayla kuruldu.
Peki nedir bu ışık tüpü? Sekiz katlı binanın dört katından geçen 22 metrelik tüp, geçtiği bütün katları aydınlatmaya yarıyor. Her ne kadar doğal ışığını güneş ışınlarından alsa da morötesi ışınlardan da yararlanıyor.
Bu sistem güneş olmadan da çalışıyor. Kış aylarında da ışık vermeyi sürdürüyor. LED teknolojisi bulunan sistem dışarıya ısı vermiyor. Kısmen elektrik tasarrufu sağlıyor. Uzaktan kumandayla 1400 farklı renkle aydınlatma yapabiliyor. Borusan yetkilileri bu uygulamayı özellikle kusursuz aydınlatma, çevreci olma ve dekorasyona renk verme özellikleri için seçtiklerini söylüyor.
Peki bu sistem evlere de uygulanabilir mi? Tabii akla ilk önce maliyetinin yüksekliği ve uygulanış teknikleri geliyor. Gün Işığı Aydınlatma Sistemleri’nin altı ay önce Türkiye’ye getirdiği biraz daha farklı bir sistemle artık ev dekorasyonunda gün ışığının parlaklığından yararlanılıyor. Fiyatlar 450 dolardan başlıyor, boru boyuna ve aydınlatılacak alana göre değişiyor.
Sistem, aynı ışık tüpü gibi dışarıdan gelen ışınları evinizin istediğiniz odasına, istediğiniz derecede almanızı sağlıyor. Farkı, ışığın borunun geçtiği her yeri değil sadece istediğiniz alanı aydınlatması. Örneğin; yeteri kadar gün ışığı almayan banyonuz veya pencereleri yetersiz salonunuz bu sistemle istenilen ölçüde gün ışığına kavuşuyor.
Gün Işığı Aydınlatma Proje Müdürü Hülya Okutan, dünyada yaygın kullanılan ve son araştırmalar neticesinde performansı geliştirilen sistemin değişik avantajlar sağlayabileceğini söylüyor: "Türkiye gün ışığından yararlanmak için fazlasıyla avantajlı. Bu da sistemin verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlıyor."
Sistem dekoratif olarak hoş görüntünün yanı sıra aynı zamanda doğal ışığın kalitesiyle mekanlara ferah bir hava veriyor. Borunun içine monte edilen ışık ayarı düğmesi özellikle yatak odalarında sabah güneşine maruz kalmanızı engelliyor. Gökyüzü manzarasını da ileten özelliğiyle odalarınıza farklı bir renk geliyor. Okullar, metrolar, hastaneler, hipermarketler, fuar alanları ve spor salonlarında da kullanılabiliyor.
40 METREKAREYE KADAR GÜNDE 9 SAAT AYDINLIK
Işık toplayıcı fanus, ışığı taşıyan boru ve ışığı yayan difüzerden oluşan sistem, her çatı tipine ve mimariye uygulanabiliyor. Borular kendi ekseninde döndürülerek istenilen açı basit şekilde elde ediliyor. En alt kısımda kullanılan ışık yayıcı difüzer, ışığın mekana eşit yoğunluklu dağılımını sağlıyor. En az 15, en fazla 40 metrekarelik kapalı alanı aydınlatıyor. En doğru kullanım şekli, çatı altındaki mekanın aydınlatılması. Ancak istenirse daha alt katlara da binanın yapısına göre uygulama yapılıyor.
Sistem ışığı toplayıp iç mekana aktardığı için güneşin konumu ve hava şartlarından etkileniyor. Dış ortamda bulunan ışığın şiddetine göre iç mekandaki ışık şiddeti de değişiyor. Üzerindeki optik kırılmalar her yönden gelen ışığı kırıp boru içine aktarıyor. Böylece sabahın ilk saatlerinden akşam saatlerine kadar gün boyu güneşten yararlanılıyor. Günde ortalama dokuz saat kullanım süresi sunuyor. 1-2 saat içerisinde kurulum gerçekleşiyor.
NEDEN IŞIK TÜPÜ KULLANAYIM?
Mekana gün ışığının tazeliğini aktarıyor.
Elektrik kesintilerinden etkilenmenizi önlüyor.
Çevreyi gerçek renkleriyle algılamanızı, mekanların geniş ve ferah görünmesini sağlıyor.
Göz yorgunluğunu ve stresi azaltıyor.
Gündüz saatlerinde elektrik enerjisine ihtiyacı azaltıyor.
Mali tasarrufun yanı sıra çevre korumasında ve kirliliğin azaltılmasında rol oynuyor.
Sıcaklığı minimum oranda geçirmesi sebebiyle soğuk ışık olarak adlandırılıyor. İklimlendirme maliyetlerinde de düşüş sağlıyor.
Dekoratif olarak kullanılabiliyor.
Güneş enerjisiyle şarj edin, bahçenizi evinizi aydınlatın
Bahçenizi, evinizi veya yatınızı güneş enerjisinden yararlanarak dekoratif şekilde aydınlatmak isterseniz solar enerji sistemleri iyi bir
seçim. Güneş ışınını elektrik enerjisine çeviren doğa dostu sistemlere solar enerji deniyor. Ürün, gündüzleri en az iki saat güneş enerjisinden yararlanarak şarj oluyor. Bütün gece mekanları aydınlatmak için otomatik çalışıyor. Daha çok evlerin bahçeleri veya teknelerde tercih edilse de iç mekanlarda da kullanılabiliyor. Çeşitli renk alternatifleriyle duvarlarınızın ve mobilyalarınızın rengine göre seçim yapma şansı da tanıyor. Toprağa saplama kazıkları, çite veya duvara monte aparatlarıyla istenilen yerde değerlendiriliyor. Ürünlerde LED teknolojisi kullanılıyor. Smartek mağazalarından, Kadıköy Eko Güneş’ten, Şişli Norm Enerji’den veya internet üzerinden satın alabilirsiniz. ERC Marine’de satılan Light Ship ürünler elektrik panelinin yanına ya da güneş alan herhangi bir pencereye yakın düz bir yüzeye yapıştırılıyor. Geceleri ışık veriyor. Gözünüzü rahatsız etmemesi için kırmızı ve beyaz ışık seçenekleri var. Tekneler için uygun.
Güneş enerjisiyle şarj edilen lambalardan satın alırken öncelikle ihtiyaçlarınızı doğru belirleyin. Kaç saat kullanacağınıza uygun ürün seçmeye özen gösterin. Gövdelerinin paslanmaz olmasına dikkat edin. Sistem kış şartlarında da çalışabilir mi mutlaka sorun.
25 YIL ELEKTRİK KESİNTİSİNDEN ETKİLENMEYİNHiçbir kablo ihtiyacı duyulmadan kolay monte ediliyor.
Otomatik olarak gün batımından gün doğumuna kadar çalışıyor.
Hava şartlarına dayanıklı üretiliyor.
Temiz enerji üretirken tasarruf sağlıyor.
Elektrik kesintisinden etkilenmiyor.
Bir günlük güneş enerjisiyle tam gün ışık veriyor.
Ortalama 25 yıl kullanılıyor.
Kış aylarında da enerji depoluyor.