Güncelleme Tarihi:
Sanat Yönetmenliğini Cem Mansur'un üstlendiği ve 18. yüzyıl ‘‘Oryantalizm’’ teması altında Osmanlı müziğinin Batı'yı nasıl etkilediğini ortaya koyan ‘‘Alla Turca-Mehter'den Mozart'a’’ başlıklı konserler dizisi bugün başlıyor.
Evrensel sanatı kendi tarihimiz çerçevesinde ele alarak, geçtiğimiz yıl ‘‘Aya İrini Bach Günleri’’ni gerçekleştiren Akbank, bu sene de aynı çerçevede mini bir müzik festivaline imza atıyor. Osmanlı müziğinin Batı'yı, klasik dönemden bugüne nasıl etkilediğini ortaya koyan ‘‘Alla Turca-Mehter'den Mozart'a’’ adlı festival, bugün Tophane-i Amire binalarında yapılacak ilk konserle açılacak.
Osmanlı İmparatorluğu, özellikle duraklama döneminin sonlarına doğru Avrupa için bir korku unsuru olmaktan çıkıp, egzotik bir cazibe kazanmaya başlamıştı. Avrupa başkentlerinde açılan sefaretler ve artık Avrupa kent kültürüne de yerleşmeye başlayan kahvehaneler bunun ilk örneklerini oluşturdular. Bu arada Osmanlı ordusunun geri çekilirken bıraktığı müzik aletlerinden ve Mehteran'dan etkilenen barok müziğin önemli bestecilerinden Johann Joseph Fux, birkaç eser meydana getirdi. Bugün tamamen unutulmuş bu müzik, Haydn, Mozart ve Viyana klasiklerinden tanıdığımız ‘‘Alla Turca’’nın öncüsü sayılabilir.
19. yüzyılda müzikle başlayan ve resim, edebiyat ve mimariye de yansıyan ‘‘Oryantalizm’’i konu edinen ‘‘Alla Turca-Mehter'den Mozart'a’’nın sanat yönetmenliğini, Akbank Oda Orkestrası'nın daimi şefi Cem Mansur üstlenmiş. Suna Kan; Okay Temiz, Sakari Kukko, Ivo İbrahim Papazov, Yamar Thiam, Ahmet Özden gibi sanatçıların eşlik edeceği Mehteran; Mercan Dede Ensemble ve Akbank Oda Orkestrası'nın katılacağı mini festival 4 gün sürecek. Tarihi atmosferi ile ilk kez kapsamlı bir müzik etkinliğine ev sahipliği yapacak olan Tophane-i Amire binalarında gerçekleştirilecek açılış konseri ise Johann Joseph Fux'un ‘‘Yeniçeri Senfonisi’’. Şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası, ‘‘Yeniçeri Senfonisi’’nden sonra solist Suna Kan (keman) eşliğinde, Mozart'ın ‘‘Türk Konçertosu’’ ve Haydn'ın ‘‘Askeri Senfoni’’sini yorumlayacak.
Okay Temiz ile Mehteram'ın, caz müziğinin büyük ustalarının da yer aldığı kadrosuyla Mercan Dede Ensemble'ın da birer konser vereceği festivalin son günü ise, artık birçoğumuzun bildiği ‘‘Saraydan Kız Kaçırma’’ operasından önce yazılan ve onun gibi Osmanlı Sarayı ve Haremi'nde geçen Mozart'ın ‘‘Zaide’’ operası seslendirilecek. Türkiye'de bütünüyle ilk kez seslendirilecek bu operada sanatseverler genç soprano Anna Ryberg'i de dinleme fırsatı bulacaklar.
Aslında bir müzik festivali olmasına rağmen ‘‘Alla Turca-Mehter'den Mozart'a’’ kapsamında iki de sergi yer alıyor. Bunlardan ilki 1987'den bu yana İstanbul'da sergilenmeyen Bedri Baykam'ın ‘‘Ingres, Grome, Bu Benim Hamamım’’ adlı çalışması, ikincisi ise Ottomania Galerisi'ne ait Batılı ressamların gözüyle 17. ve 19. yüzyıl Osmanlı gravürleri.
Tophane-i Amire binalarında, bugün 20.30'da Johann Joseph Fux'un ‘‘Yeniçeri Senfonisi’’ ile başlayacak olan ‘‘Alla Turca-Mehter'den Mozart'a’’ 30 Mayıs tarihinde son bulacak.
Bilet fiyatları: 6 milyon, 4 milyon ve öğrenciler için 3 milyon TL. Biletler Vakkorama (Taksim, Akmerkez ve Suadiye) mağzalarından, Megavizyon mağzalarından ve Aksanat'tan temin edilebilir.