Gece yarısından sonra aldığı yaklaşık 130 kişiyle mehtap turuna çıkan ‘Paradise Garden’ adlı 72 yolcu kapasiteli teknenin balıkçı barınağının hemen yanında batması ve yakındaki teknelerin erken müdahalesi, facianın büyümesini önledi. Tekneyi kaptanlık belgesi olmayan aşçı Hüseyin Ayan’ın kullandığı belirlendi. Kaçan Ayan aranıyor.
ALANYA’da gündüzleri çevredeki mağara ve koylara gezi düzenleyen ‘Paradise Garden’ (Cennet Bahçesi) adlı tekne, önceki geceyarısı mehtap turuna çıktı. 72 yolcu kapasiteli, 17.5 metre boyunda, 4 metre genişliğindeki tekne, 130 yolcu alarak Kızılkule civarında yaklaşık 45 dakika tur attı. Tekneyi kullanan Hüseyin Ayan, saat 01.00 civarında dönüşe geçtiği sırada teknenin su almaya başladığını fark etti. Normalde teknede aşçılık yapan ve kaptanlık ehliyeti bulunmayan Ayan, yönünü balıkçı barınağına çevirdi.
Tekne, barınağın yaklaşık 20 metre açığında batarken büyük panik yaşayan yolcular, denize döküldü. Bazı yolcular yüzerek mendireğe çıkmayı başarırken, yüzemeyen kazazedeleri barınaktaki balıkçı tekneleri sudan topladı. Ancak yüzme bilmeyen yolculardan Yıldız Aktaş (43), Gülnaz
Aslan (26), Veli Tuncer (12) ve Nesrin Aslan (13) yaşamlarını yitirdi.
Balıkadamlar, deniz dibinde araştırma yaparken, boğulma tehlikesi geçiren ya da batma sırasında yaralanan Süleyman Depo, Gün Yenigün, Zahide Küçükeken ve Kezban Küçükeken Başkent Üniversitesi Alanya Araştırma Hastanesi’ne, Beyza Balıkçı, Songül Balıkçı, Hediye Akış, Hayriye Akça, Sıla Ceren ve Mehtap Ceren Alanya Devlet Hastanesi’ne, isimleri belirlenemeyen bir kadın ile 3 yaşlarında bir çocuk da Özel Hayat Hastanesi’ne kaldırıldı.
Teknenin Dilek Kospınar ve Yücel Mercan’a ait olduğunu belirten Kaymakam Günhan Sarıkaya, kaptan Hüseyin Ayan’ın olaydan sonra kaçtığını söyledi. Kazadan sonra Alanya’da geçici olarak mehtap gezileri durduruldu.
1 YTL’ye yolcu taşınmaz
ALANYA Yatçılar, Tekneciler, Su Sporları ve Gezi Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Ersin Özen, batan Paradise Garden adlı teknenin sahiplerinin dün kendilerine üye olmak için başvuruda bulunduğunu belirtti. Özen, ‘Batan teknenin sahipleri, üyelik giriş ücreti olan 100 YTL’yi ödedi. Eksik evrakını tamamlamak için süre istedi’ dedi. Özen, gezinti teknelerinin birbirleriyle girdikleri kıyasıya rekabet yüzünden kişi başı tur ücretlerini, 500 Ykr ile 1 YTL’ye kadar düşürdüklerini belirterek, ‘Bu şartlarda bir tekne, bakım ve onarım yaptıramaz’ diye konuştu.
Bu arada Alanya Kaymakamı Günhan Sarıkaya, ilçedeki teknelerin geçici bir süre mehtap turu yapmasının yasaklandığını bildirdi. Sarıkaya, yaptığı açıklamada mehtap turunun, gündüz turlarından farklı olduğunu belirterek ‘Mehtap turuna katılacak teknelerin, bazı kriterlere kesin olarak uyması gerekiyor. Dün akşam batan tekne de mehtap turuna elverişli değildi’ dedi. Sarıkaya, tekne sahipleriyle pazartesi günü toplantı yapılacağını ve yeni kriterlerin ortaya konulacağını söyledi.
ALANYA KAYMAKAMI’NIN İSYANI
Cinayetten yargılanmalı
ALANYA Kaymakamı Günhan Sarıkaya, ‘Teknede tespit edilen darbe, çökme ve kırılma yok. Dışarıdan oluşan bir darbe de yok. Tahminlerimize göre, aşırı yüke bağlı olarak suya çok gömülmüş ve alt kat pencerelerinden su girmiş. Bu işin suçlusu, cinayetten yargılanmalıdır’ dedi. Teknenin balıkçı barınağına döndürülmesinin daha fazla can kaybını önlediğini belirten Kaymakam Sarıkaya, şöyle devam etti: ‘Ölen yolcular, tekne ile tavan arasına sıkışmış. Hepsi boğularak ölmüş. Kaptan geçen yıla kadar aşçılık yapıyormuş. Liman Başkanlığı’ndaki kayıtlarda bu kişinin kaptanlık belgesine rastlanmadı.’
Sarıkaya, gezinti teknelerinin denetimlerinin Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca yapıldığını belirterek, ‘Sık sık denetimlerimizi yapıyoruz. Kusurlu bulduklarımıza da ceza veriyoruz. Ceza alan çoğu kaptan kış aylarında Akseki Cezaevi’nde bu cezalarını çekip tekrar tura çıkıyor. Teknelerdeki en büyük sorun Almanya’da kısa süre çalışıp da suç işleyen ve orada problemi olan kişilerin buraya gelip teknelerde çalışmasıdır. Burada kalitesiz bir şekilde denizcilik yapılmakta’ dedi.
Kaymakam Sarıkaya, şunları ekledi: ‘Kendilerini uyarmamıza rağmen tur tekneleri hiçbir kural, yasa tanımadan, keyfi yöntemlerle çalışıyorlardı. Bu teknelerin çalışmasıyla ilgili sayfalarca rapor hazırladık. Ancak, bir türlü istenilen şekilde çalışma düzenini benimsetemedik.’
Facia adım adım geliyorum diyor
Yeni Alanya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Dim, dün gece yaşanan facianın adım adım geldiğini 5 gün önce 11 Temmuz 2005 tarihli köşe yazısında şöyle belirtmişti:
...
Tur tekneleri konusunda Kaymakam ve Belediye Başkanı, ALTSO Meclis Üyeleri ve diğer yetkililerin de şahadetiyle ‘çözüm’e giden yolun haritasını hemen hemen çizdiler. İtiraf etmeliyim ki, Kaymakam Sarıkaya’yı, tur tekneleri konusunda hem umduğumdan daha bilgili, hem de daha kararlı buldum.
Belediye Başkanı Sipahioğlu, tur teknelerinde denetimi sağlama konusunda, özellikle Liman Başkanı’nın desteğine ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Açıkça söylemese de, AKP’lilerin teknecilere gaz verdiğini, ‘Belediye size hiçbir şey yapamaz’ dediklerini ima ediyor.
Liman Başkanı, sanki AKP’lilerin baskısıyla belediyenin aldığı kapatma kararlarını uygulamıyormuş gibi bir anlam çıkıyor bu durumda.
...
Alanya’daki teknelerde kim kaptan, kim tayfa, kim aşçı, kim garson bilen var mı? Sabıkalı mı değil mi, in mi-cin mi, bilen var mı?
Hangi tekne hangi saatte, kaç yolcuyla çıktı? Yolcuların uyrukları ve kimliklerini bilen var mı?
Saldık çayıra mevlam kayıra!
Böyle bir turizm anlayışı olur mu?
Facia ‘geliyorum’ diyor...
Biz de ‘gel, gel, gel’ diyoruz...
Bakalım nereye kadar demeyi sürdüreceğiz...