Mehmetçik'in hatırası haraç mezat

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçikin hatırası haraç mezat
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2008 11:12

ÇANAKKALE Savaşları'nda destan yazan Mehmetçik'in düşmana sıktığı kurşun, kullandığı silah, manevi değeri büyük madalya, sanal dünyada rant kapısı oldu. İnternet sitelerinde satışa çıkarılan tarihi malzemeler elden ele dolaşırken, bu ticarete seyirci kalınması büyük üzüntü yarattı.

Haberin Devamı

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 23 ve 24'ncü maddesi gereğince tarihi eser niteliği taşıyan Mehmetçik'in hatıralarının toplanması ve satılması yasak olmasına rağmen, son zamanlarda bazı internet sitelerinde ilginç ilanlar dikkat çekti. Değişik yollardan, Çanakkale Savaşları'na ait materyalleri elde eden kişiler, internet sitelerinde verdikleri ilanlarla satışa çıkardı. Çanakkale Savaşları'ndan kalma mermiler 13 ile 45 YTL arasında fiyatla satışa sunulurken, bir başka ilanda ‘Çanakkale Yıldız Harp Madalyası’nın 358 YTL'den alıcı beklediği görüldü. Yine Çanakkale Savaşları'nda kullanılan bir tabancaya da 125 YTL değer biçildi. Buna benzer birçok objenin de ‘www.gittigidiyor.com’ adlı internet sitesinde değişik fiyatlarla satıldığı gözlendi. Çanakkale ruhundan habersiz kişilerin buldukları malzemeleri müzelere bağışlayarak gelecek nesillere ışık tutmak yerine, kazanç elde etmek uğruna satışa çıkarması zaferi kazandıran Mehmetçik'in kemiklerini sızlattı.

Haberin Devamı

1915 Çanakkale Savaşları Malzemeleri Galerisi sahibi, tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, savaşlara ait materyallerin satışının kesinlikle yasak olduğunu belirtirken, internetteki durumun üzüntü verici olduğunu söyledi. Uslu, “İnternet insan yaşamına girdikten sonra burada herşey satılmaya başlandı. Hatta bir anne bebeğini satmak için bile internete ilan vermişti. Türkiye'de ne ilgi görüyorsa internet kanalıyla satılmaya başlandı. Bunlardan biri de Çanakkale Savaş malzemeleri. İnternet sitelerinin satış sözleşmelerinde ‘kanuna aykırı bir şey satılamaz’ denir ama denetimini yapmıyorlar. Eğer bir şikayet olursa o malzemeyi yayından kaldırıyorlar. Biz bugüne kadar birçok savaş malzemesi ilanını şikayet ederek yayından kaldırttık. Ama her malzeme için yeni bir şikayet etme söz konusu olamadığından satışlar devam ediyor. Bu da internet sistemine tamamen hakim olunamamasından kaynaklanıyor” dedi. Uslu, internet ortamında satışa sunulan malzemelerin 93 yıl önce Çanakkale Savaşları'ndan kalan önemli hatıralar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bunlar İngiliz, Fransızlar ya da bizim atalarımızdan kalan anılar. 1952 yılında devlet savaş toplarını ihaleyle satmış. Bir yanlışlık yapılmış. Bu yanlışlık hala devam ediyor. Çanakkale'nin hatırası burada kalmalı. Çanakkale ruhunun ticarete dönüşmesi üzücü. Son yıllarda bütün Türkiye'de Çanakkale Savaşları'nın değeri anlaşılmaya başladı. Yani Çanakkale'nin Cumhuriyetin önsözü olduğu anlaşıldı. Çanakkale Destanı tanınmaya başlayınca destanın malzemeleri de önem kazandı. Çanakkale Savaşları malzemesi koleksiyonu yapmak, evlerinin bir köşesinde aziz bir hatıra yapmak isteyenler böyle bir pazar yarattı. Ama bu çok yanlış. Çanakkale'den el bombası alıp evine götüren var. Ne işe yarar evde bir el bombası. Çanakkale'de kalsın, gelsin Çanakkale'yi ziyaret etsin, şehidinin, gazisinin malzemesini Çanakkale'deki müzelerde görsün. Bu malzemeler internette satılmak yerine Çanakkale'deki müzelerde sergilense ziyaretçiler ilelebet bunları görme fırsatı bulacak. Esas amaç bu olmalı.”

Haberin Devamı

JANDARMADAN AFİŞLİ UYARI

Diğer yandan Çanakkale jandarması, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda değişik noktalara astığı ‘Tarihi Değerlerimize Sahip Çıkalım’ başlıklı afişlerde, vatandaşları Çanakkale Savaşları'na ait materyalleri müzelere teslim etmeleri konusunda uyarıyor. “Değerli vatandaşlar, üzerinde yaşadığımız topraklarda bulduğunuz savaş malzemeleri bir tarih mirasıdır. Bu tarihi mirasın yok olmasını istemiyorsanız elinizde bulunan savaş malzemelerini en yakın müze müdürlüğüne teslim ediniz. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 23 ve 24'ncü maddesine göre savaş malzemeleri tarihi eser niteliği taşıdığından toplanması ve satılması yasaktır. Dördüncü maddesine göre de savaş malzemelerini bulanların üç gün içinde ilgili muhtarlık, kaymakamlık ve Milli Park Müdürlüğüne bildirmesi zorunludur. 2863 sayılı kanunun 4, 23 ve 24. maddelerine aykırı hareket edenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 25 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar” yazılı afilerle savaş malzemesi ticareti yapanlar uyarılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!