Mehmetçik ateş hattında

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik ateş hattında
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2001 00:00


Haberin Devamı

Makedonya'da Arnavut gerillaların saldırılarıyla gerginleşen hava, Balkanlar'ı barut fıçısına çevirdi. 1000 Mehmetçik de sınır güvenliğinden sorumlu uluslararası güç içinde yer alıyor.

Kosova'daki uluslararası güç KFOR'daki Mehmetçiklerin yanısıra, asayişi sağlamak için oluşturulan BM Polis Gücü'nde, Türk polisler var. Polisler, Türkler'in yoğun yaşadığı bölgelerde hizmet veriyor.

Arnavut gerillaların saldırılarına hedef olan Makedonya'daki gelişmeler Balkanlar'ı yeniden barut fıçışı haline getirirken, gerillaların sızdığı Kosova'nın Prizden Kenti'nde bulunan ve 1000 askerden oluşan Türk birliği de gelişmeleri yakın takibe aldı.

Yugoslavya'ya yönelik NATO operasyonundan sonra Kosova'da oluşturulan uluslararası güç KFOR içinde 1000 Türk askeri bulunuyor. Kosova'yı ana karargáh olarak kullanan KFOR, aynı zamanda Makedonya'nın sınır güvenliğinden de sorumlu. Makedonya'nın başkenti Üsküp'te de az sayıda Türk askeri bulunuyor. Doğrudan KFOR'a bağlı 5-6 Türk askeri diğer uluslardan askerlerle birlikte KFOR gücü olarak başkent Üsküp ve sınır bölgelerinde görev yapıyor. Makedonya'da bulunan bir diğer Türk gücü ise polis teşkilatından. Ülkede asayişi sağlamak için oluşturulan BM Polis Gücü'nde Türk polisler de görev yapıyor. Türk polisler, Türkler'in yoğun yaşadığı bölgelerde hizmet veriyor.

Makedonya'da yaşayan ve ülke nüfusunun yüzde 4'ünü oluşturan yaklaşık 80 bin Türk de son olayları endişeyle izliyor. Türkler, olayların ülke çapında yayılması halinde ilk etapta Prizren'deki Türk birliğinden 500 askerin Makedonya'ya kaydırılmasını, ihtiyaç halinde ek birlik gönderilmesini istiyorlar.

Arnavut saldırılarının Makedonya ile Yugoslavya arasında mutabakata varılan sınırdan kaynaklandığı bildirildi. İki ülke arasındaki sınırın, olayların meydana geldiği Tanusevçi Köyü'nün tam ortasından geçtiği, Arnavut gerilların bu köyün doğrudan Kosova'ya bağlanmasını talep ettikleri belirtildi. Makedonya ile Yugoslavya'daki yeni yönetim, Arnavut gerillaların sızmasını önlemek için iki ülke arasındaki yaklaşık 250 kilometrelik sınıra ilişkin güvenlik anlaşmasını 22-23 Şubat'ta Üsküp'te yapılan ve Başbakan Bülent Ecevit'in de katıldığı Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde imzalamıştı.

Türk kaynaklar, 2 bin metrenin üzerinde 34 dağın bulunduğu Makedonya'nın coğrafik yapısının gerilla savaşına son derece uygun olduğunu, halkın olayların büyüyerek bir iç savaşa dönüşmesinden endişe ettiğini bildirdiler.

Yaklaşık 2 milyon nüfusu bulunan Makedonya, Balkanlar'a özgü bir mozaik yapıya sahip. Avrupa Konseyi'nin maddi yardımıyla 1994 yılında yapılan nüfus sayımından elde edilen verilere göre Makedon nüfusunda etnik dağılım şöyle: Yüzde 66.5 Makedon, yüzde 22.9 Arnavut, yüzde 4 Türk, Yüzde 2.3 Çingene, yüzde 2 Sırp, Yüzde 0.4 Ulah, yüzde 1.8 diğer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!